Tesco togs till High Court över brand- och rehire -politik som kan 'sänka lönen med en tredjedel'

Tesco

Ditt Horoskop För Imorgon

Tre Tesco -distributionscentra i England påverkas - två i Daventry Northamptonshire och ett i Lichfield, Staffordshire

Tre Tesco -distributionscentra i England påverkas - två i Daventry Northamptonshire och ett i Lichfield, Staffordshire



Tesco mötte High Court i dag på grund av en kontroversiell brand- och rehire -politik som fackliga arbetare hävdar kommer att lämna arbetare tusentals pund ur fickan.



Union Usdaw hävdar att livsmedelsaffären agerar ovetande genom att försöka ensidigt ta bort arbetstagares rätt till bibehållen lön.



Advokater berättade för domare att Tesco föreslog att utfärda uppsägningsbrev med nya förslag om arbetsvillkor som inte skulle skydda deras löner.

De hävdar att arbetstagare skulle förlora upp till en tredjedel av sin inkomst genom att teckna nya kontrakt som påverkar arbetstid, förmåner och extra löner.

Advokater som representerar Tesco bestrider Usdaws påstående.



Är du påverkad av detta? Hör av dig: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

Unionen hävdar att minst en tredjedel av arbetarna kan ha det sämre under förändringarna

Unionen hävdar att arbetstagare kan förlora upp till en tredjedel av sin inkomst under förändringarna (Bild: Getty Images)




De säger att Tesco använder en avtalsmekanism som är öppen för arbetsgivare.

Usdaw hade meddelat i februari att det vidtar högsta domstolen.

En talesman vid den tiden sa att omkring 74 arbetare vid tre Tesco -distributionscentra i England - två i Daventry Northamptonshire och ett i Lichfield, Staffordshire - riskerade att få sina villkor nedbrutna genom en brand- och rehire -process, vilket skulle kosta några av dem en tredjedel av lönen.

Han sa att brand och rehire var en kontroversiell process där arbetsgivare sparkade anställda innan de anställde dem omedelbart efteråt, på mindre gynnsamma villkor.

En advokat som ledde Usdaw's juridiska team på onsdagen berättade för fru Justice Ellenbogen att Tesco agerade ovetande.

I en skriftlig ärendebeskrivning sa Paul Gilroy QC: Kärandenas ståndpunkt är att svaranden med tanke på försäkringar till berörd personal (analogt med avtalsföretag) nu agerar utan avsikt att försöka ensidigt ta bort rätten till bibehållen lön.

Om inte återhållsam, föreslår svaranden att uppnå detta genom att utfärda meddelanden om uppsägning och erbjuda återengagemang på nya villkor som inte innehåller någon bibehållen lön.

Han sa att Usdaw ville ha deklarativ och föreläggande för att hindra Tesco från att göra detta.

Ärendena fortsätter fram till torsdag med ett resultat väntat under de kommande veckorna.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Se Även: