Tesco höjer lönerna för butiks- och lagerarbetare till 9,30 pund i timmen

Tesco

Ditt Horoskop För Imorgon

I september kommer snabbköpet att höja minimilönen för sina butiks- och lagerarbetare från 8,42 till 9,30 pund i timmen(Bild: Getty)



Storbritanniens största stormarknad har sagt att det kommer att höja lönerna för tusentals arbetare i september - vilket ökar timprisen till 9,30 pund i timmen.



Livsmedelsaffären kommer att ge butiks- och lagerarbetare en ökning med 10,45% under de kommande två åren - men detta kommer att kompenseras av förlusten av den årliga personalbonusen.



I september kommer snabbköpet att höja sin lägsta timlön från 8,42 pund, en av de lägsta priserna bland brittiska livsmedelsaffärer, till 9 pund i timmen, vilket gör Tesco i linje med de aktuella priserna som Lidl och Asda betalar och före Morrisons.

Morrisons personal, som förväntas få lönehöjning i höst, får dock en bonus motsvarande upp till 3% av årslönen.

Lönen kommer att föra alla arbetstagare i linje med Voluntary Living Lage - som för närvarande ligger på £ 9 i timmen, men kommer att bli kort för dem i huvudstaden, där den rekommenderade timpriset, som tar in levnadskostnaderna, är £ 10,55 per timme.



mcdonalds hemliga meny i Storbritannien

Regeringens nuvarande levnadslön är 8,21 pund i timmen för över 25-åringar.

Nya minimilönesatser från april 2019

*äpplen på 3,70 pund till lärlingar under 19 år eller under deras första år



betydelsen av nummer 16

Tesco-ökningen, motsvarande nästan 1 200 pund för någon under en 30-timmarsvecka, kommer att kompenseras av en förlust av en årlig kontantbonus, som uppgår till högst 3,5% för all personal i år.

Minskningen av bonusen för anställda på butiksgolvet kommer efter att Tescos verkställande direktör, Dave Lewis, bankade in en årlig bonus på 1,6 miljoner pund i år, vilket tog hans totala årliga utbetalning till 4,6 miljoner pund.

Det följer också en stämning på flera miljoner pund som väcks mot köparen på grund av anklagelser om att 8 000 kvinnor har blivit underbetalda.

Enligt Tesco Action Group bröt livsmedelsbutiken mot lika löneregler - genom att betala kvinnlig personal mindre än sina manliga motsvarigheter.

Tescos verkställande direktör, Dave Lewis, bankade en årlig bonus på 1,6 miljoner pund i år (Bild: REUTERS)

Gruppen - som består av både nuvarande och före detta arbetare - sa att Tesco bröt mot sin plikt enligt 66 § i jämställdhetslagen 2010.

Det sa att butiksarbetare - som till övervägande delen är kvinnor - fick betalt upp till £ 3 mindre i timmen än lager- och distributionscentralarbetare som övervägande var män.

År 2017 meddelade Tesco också planer på att sänka premielönen för personal som arbetar söndagar och helgdagar.

Då sa det att 97% av de anställda fortfarande skulle ha det bättre tack vare löneökningen som meddelades det året.

Labour MP Siobhain McDonagh, som har kämpat för bättre löneavtal för detaljhandelsarbetare slog beslutet om att axla bonusar för tusentals anställda.

'Usdaw har gjort ett strålande jobb med att säkra löneökningar för tiotusentals anställda i Storbritanniens största stormarknad. Men hur kan det vara rätt att en verkställande direktör tar hem miljoner pund i bonus medan han tar bort hela bonusplanen för personal på butiksgolvet? Är hans personal inte värd £ 9 i timmen plus deras årliga bonus?

Jason Tarry, vd för Tescos brittiska verksamhet, sa: Vi är glada att vi har kunnat erbjuda våra kollegor en löneökning med över 10%, trots de betydande ekonomiska utmaningarna och osäkra tider som många återförsäljare står inför just nu. Tillsammans med våra andra kollegafördelar gör det vårt totala belöningspaket mer konkurrenskraftigt än någonsin tidigare.

Pauline Foulkes, nationell officer i butiksarbetareförbundet Usdaw, sa: Usdaw har förhandlat fram ett tvåårigt löneavtal med Tesco som uppgår till över 10% och tar baspriset till £ 9,30 per timme i oktober nästa år. Denna betydande ökning, som inkluderar införlivandet av kollegabonusen i timlönen, innebär att grundavgiften kommer att vara lika med den nuvarande reallönen på £ 9 per timme i september i år. Vi fortsätter att arbeta mot ett minimum på 10 £ per timme enligt Usdaw's Time for Better Pay-kampanj.

matt smith och lily james

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Se Även: