Sports Direct -arbetare säger att de tvingas arbeta trots att de är på väntetid

Sports Direct

Ditt Horoskop För Imorgon

Chefer på Sports Direct säger att de kallas till arbetet minst en gång i veckan, trots att de placerades på regeringens löptidsprogram för en månad sedan.



Personalen på House of Fraser och sportklädkedjan hävdar att de uppmanas att frivilligt hjälpa till med att packa ihop butikslager, i ett drag som kan bryta mot reglerna för att behålla arbetstillfällen.



Två chefer berättade Väktaren de hade blivit tillsagda att inte klocka på när de arbetade i butik medan de var i fjärran - till synes strider mot reglerna i systemet, enligt vilket regeringen täcker 80% av personalens löner.



De sa att de hade blivit ombedda att packa ihop butikslager så att de kunde returneras till gruppens lager och säljas online.

Ashleys chefer hade också blivit ombedda att återgå till jobbet-med reducerad lön-på måndagen, men företaget gjorde senare en U-sväng.

'De gör det i hemlighet så att folk inte vet vad de gör,' sa en arbetare.



Andrew Crudge, en arbetsrättsexpert på advokatbyrån Trethowans, sa: ”Vägledningen är ganska klar. Om människor uppmanas att arbeta och det skapar intäkter för företaget skulle det vara ett brott mot bestämmelserna. '

Sports Direct försökte tidigare hävda att det var en viktig operatör för att hålla nationen i form, men sade sedan att de skulle stänga butiker (Bild: Bloomberg)



Han sa att arbetstagare kan bli förlovade vid rotation, vilket innebär att de kan tas tillbaka till arbetet under en period innan de sätts på igen, men det kan bara vara för block på minst tre veckor.

Förra veckan ombads personalen att återgå till jobbet på heltid från måndag med 90% lön.

De fick veta att de var tvingade i butikerna 10 timmar om dagen på minst fem dagar i veckan för att lämna tillbaka lager till detaljhandelskoncernens lager i Shirebrook, Derbyshire, så att det kunde säljas online och förbereda butiker för fysiska distansåtgärder för när de får öppna igen.

Chefer fick höra att Frasers hade sett att livsmedelsbutiker fick öppna igen på fastlands-Europa och trodde att den brittiska regeringen kunde släppa butiker från lockdown inom tre veckor.

'Tills regeringen säger att vi måste gå tillbaka och skyddet finns där går jag inte', sa en arbetare till förlaget.

'Alla är rädda', sa han. 'De betalar oss låga löner länge och vi har jobbat övertid i flera år ... Varför måste jag vara rädd och sannolikt sprida sjukdomar om de inte ger oss något.'

Ägare av Sports Direct, Jack Wills, House of Fraser och Newcastle United, Mike Ashley (Bild: Getty)

Den senaste kontroversen kommer efter att Ashley tvingades utfärda en offentlig ursäkt för att hålla Sports Direct-butiker öppna efter att icke-väsentliga återförsäljare beordrades stänga förra månaden.

Kedjan kom senare under för att höja priserna när efterfrågan på fitnessutrustning steg online.

Sports Direct sa att priserna höjdes för att lindra trycket som orsakas av personalbrist.

Företaget sa att de drabbade produkterna tidigare hade blivit kraftigt rabatterade och fortfarande såldes för mindre än det rekommenderade detaljhandelspriset.

Många av ökningarna, några så mycket som 50%, var på Sports Direct-ägda märken.

Endast stormarknader, djuraffärer, tvättstugor (och kemtvättar), postkontor, banker, garage, tidningskiosker (inklusive licenser), apotek, järnaffärer och bensinstationer får handla under premiärministerns avstängningsåtgärder.

Se Även: