Sainsbury's tar ut en obligatorisk avgift på £ 100 för förare som följer i Tescos fotspår

Sainsbury's

Ditt Horoskop För Imorgon

Förare kommer att debiteras en obligatorisk £ 100 -avgift när de fyller på bränsle i Sainsbury efter att snabbköpet bekräftat att det gick i Tescos fotspår när de införde avgiften.



Pengarna kommer att 'ringfenced' av butikerna från det ögonblick ett kort sätts in i en Pay at Pump -maskin.



Stationen beräknar sedan rätt avgift för bensin eller diesel efter att bilen har fyllts på och förarna kommer att se resten återbetalas till sina konton.



Det kommer nästan två år efter att den rivaliserande stormarknadsjätten Asda släppte en liknande regel när den möttes av ett upprop från arga shoppare.

Men butikerna säger att de har tvingats ålägga avgiften på grund av nya regler från Visa och Mastercard, rapporterar Manchester Evening News .

Medan kunder som fyllde på bränsle med lönen vid pumptjänst tidigare hade £ 1 ringfenced på sina konton, har detta nu ökat till £ 100.



Sainsbury & apos; s har beskrivit vad som kommer att förändras på sin webbplats.

Förare tvingas betala en obligatorisk avgift på £ 100

Förare tvingas betala en obligatorisk avgift på £ 100 (Bild: Huddersfield Examiner)



(Bild: PA)

Vad förändras?

Tidigare stängdes alla AFD-transaktioner in £ 1 på en kunds bankkonto och höjdes till köpets värde 2-3 dagar senare.

Enligt det nya mandatet kommer £ 100 att ringas in innan något bränsle godkänns för utmatning och värdet kommer att reduceras till det faktiska transaktionsbeloppet efter att transaktionen har slutförts.

Vad händer om en kund inte har £ 100 på sina konton?

Om deras kontosaldo är under £ 100, till exempel £ 50, kan banken skicka tillbaka ett meddelande till pumpen om att den kan fylla upp till den mängden bränsle och transaktionen avbryts när gränsen för delvis godkännande har uppnåtts. Om detta händer kommer det reducerade beloppet att visas för kunden på pumpskärmen.

Hur kan detta påverka mig?

Även om det avgiftsbeloppade beloppet på en kunds kort bör släppas vid tidpunkten för transaktionen, kan det hända att detta inte händer så snabbt som kunden förväntar sig.

Under dessa omständigheter bör kunder kontakta sin utfärdande bank för vägledning.

Asda tvingades släppa en liknande regel för nästan två år sedan efter köparreaktioner

Asda tvingades släppa en liknande regel för nästan två år sedan efter köparreaktioner (Bild: PA -arkiv/PA -bilder)

Vad kan Sainsbury göra för att hjälpa?

Sainsbury har inga inlägg i processen för att ringfence kundernas medel i dessa transaktioner och kan därför inte stödja direkt.

Förändringen kommer efter att Tesco befann sig i mitten av en kundreaktion efter att ha ändrat betalningsreglerna på vissa bensinstationer.

I ett uttalande sa Tesco: 'Enligt nya regler som implementerats av Mastercard, Visa och American Express måste vi nu begära tillstånd från din kortutgivare för upp till £ 99.

'När du har fyllt på skickas det slutliga transaktionsbeloppet till din kortutgivare, och resten av outnyttjade medel upp till det maximala fyllningsbeloppet släpps tillbaka till ditt tillgängliga saldo.

Sainsbury säger att resten kommer att återbetalas efter att bilen har fyllts på

Sainsbury säger att resten kommer att återbetalas efter att bilen har fyllts på (Bild: PA)

Vi kommer bara att debitera dig för värdet av det bränsle du faktiskt köpt.

Tesco var angelägen om att beskriva att de ursprungliga pengarna som tas ut inte är en insättning, och bara är ringfenced innan du fyller på ditt bränsle.

Det sa: 'Vi tar definitivt inte en insättning. Ett belopp på upp till £ 99 återbetalas på kundernas konto och det oanvända beloppet släpps omedelbart.

Se Även: