Pikmin 3 Deluxe recension: Utforska och överlev i en främmande ny värld befolkad av konstiga och underbara varelser

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Pikmin är en konstig och vacker franchise, en så mycket 'Nintendo' att det gör ont. Serien tar formen av actionstrategispel och blandar natur, konstigheter, humor och resurshantering.



Den ursprungliga Pikmin släpptes 2002 för GameCube och följdes upp av en uppföljare 2004. Även om den inte är lika känd som några av Nintendos andra titlar, har serien utvecklat en kultföljare.



Pikmin 3, som utvecklats och publicerats av Nintendo, släpptes för Wii U 2013 och fansen har bett serieskaparen och spelgudfadern Shigeru Miyamoto om en uppföljare.

Miyamoto berättade till och med för Eurogamer att Pikmin 4 var 'faktiskt mycket nära att slutföras', redan 2015 och ändå har det fjärde inlägget fortfarande inte setts.



Men Pikmin 3 är en av många titlar som har uppdaterats och överförts från den ödesdigra Wii U till den populära Nintendo Switch, vilket ger dem som kanske har missat detta märkliga äventyr en chans att spela det första gången. .

Pikmin arbetar tillsammans som myror för att samla resurser och försvara sig från rovdjur


Du spelar som 3 små rymdfarande utomjordingar Alph, Brittany och Charlie från planeten Koppai, som har lämnat sin hemvärld på jakt efter nya matkällor eftersom överbefolkning och bristande planering har lett till att planeten tar slut på sin matförsörjning.



malcolm i mitten cast nu

Efter att ha upptäckt en grönskande planet som kryllar av liv och möjlig mat, går något fel och deras skepp kraschar, vilket skiljer besättningen åt i detta farliga nya land.

Du landar på den märkliga jordliknande planeten PNF-404, en frodig, enorm värld med konstigt och unikt djurliv men utan mänskligt liv trots bevis på tidigare invånare.

Snart upptäcker du ofarliga, färgglada växtliknande människor som kallas Pikmin. Du bildar snabbt ett symbiotiskt förhållande genom att använda stora arméer av Pikmin som myror, genom att korsa denna konstiga och farliga värld för att hitta så många olika frukter som möjligt och återförenas med dina besättningskamrater.



Spelet ser bra ut med detaljerade, vackert naturliga miljöer. Den enorma, realistiska världen har verkligen en stor känsla av skala som är en fröjd att utforska på grund av din lilla kroppsbyggnad.

Spelets nivåer har många lysande detaljer, även frukten ser fantastisk ut. Men Pikmin och varelser över hela världen ser enkla ut med lera som ser estetiska ut, och detta lägger till deras udda charm att de sticker ut mot det natursköna landskapet.

Pikmin är dödögda, oskyldiga, växtmänniskor med till synes ingen egen vilja och en lämmelliknande brist på självbevarelsedriftsinstinkt. Det är ditt jobb att vägleda dem och använda dem för att samla in mat, bekämpa rovdjur och navigera över hinder.

Det är konstigt att Pikmin egentligen inte gör någonting om de inte följer dig eller följer order. Det skulle ha varit en trevlig touch att se dem prata med varandra, leka eller interagera med sin omgivning, vilket jag tyckte var ett missat tillfälle att ge dem mer karaktär och få dem att känna sig mer kopplade till den här världen.

Spelet körs med 1280 x 720p upplösning och 30 bilder per sekund medan det är dockat, och i 1024 x 576p i handhållet läge. Detta är en aning nedslående men med tanke på hur många Pikmin du kan ha på skärmen på en gång kommer detta sannolikt att hålla prestanda sett till en jämn bildhastighet.

Fientliga varelser liknar något från Spore, ser konstiga, galna och helt främmande ut, de har vanligtvis en svaghet för dig att utnyttja.

Du kontrollerar Pikmin genom att kalla dem med en visselpipa och sedan kasta dem mot resurser som ska samlas in eller fientliga som ska attackeras. Du kan till och med få dem att ladda på massa mot fiender.

De kommer sedan glatt att dra dess kadaver tillbaka till sitt 'lökbo' för att använda dess näringsämnen för att leka mer Pikmin.

Under hela din resa möter du olika Pikmin som har konstiga förmågor. Det finns fem typer, inklusive tre från tidigare spel.

Ett co-op-läge för 2 spelare gör det mycket lättare att uppnå dagliga mål (Bild: Nintendo)


Röda är bra på att slåss och immuna mot eld. Gul leder elektricitet och är snabba grävare medan Blue Pikmin kan simma och andas under vattnet.

Rock Pikmin, som kan förstöra tuffa barriärer, är immuna mot att krossas av tunga föremål. Äntligen kan Pink Winged Pikmin attackera luftburna fiender och flyga över hinder.

Snabbt börjar du bygga ett band med och känna ansvar för den säregna Pikmin, speciellt om någon av dem dödas i aktion.

Medan du är fri att utforska nivåer i din egen takt och i vilken riktning som helst, måste du återvända till ditt skepp och lämna tillbaka Pikmin till deras rymdlöksgrej innan natten faller, annars kommer de att ätas upp.

Varje dag som spenderas med att utforska äter in i dina fruktransoner så du måste se till att du har tillräckligt med överskottsresurser och att du hittar allt du kan effektivt på varje nivå.

Med dina extra besättningskamrater kan du slänga dem och skicka dem med en annan grupp Pikmin för att komma till svåråtkomliga områden eller resurser med risk för att dela upp ditt lag.

Det finns ett starkt budskap om miljöism som löper genom Pikmin, med Koppais överbefolkning och uttömning av resurser, innebörden att människor var tvungna att fly eller utrotades på PNF-404, och att kunna bevittna näringskedjan på den märkliga planeten i aktion.

Tidsgränsen för dagsljuset ökar spänningen, men annars känns spelet och miljön meditativa, avslappnande och låter dig ta dig an dina mål i vilken ordning som helst.

En förstapersonskamera ingår vilket är mycket roligt och låter dig undersöka den nyfikna och expansiva världen i bättre detalj, men den tjänar också till att lyfta fram en skyltdockaliknande stillhet hos Pikmin.

Switchens Deluxe-version av spelet innehåller några ändringar från Wii U-originalet:

  • Piklopedia, en databas med alla varelser du möter på ditt äventyr.
  • Co-op för 2 spelare som låter dig spela med en vän.
  • Ny prolog och epilog med tidigare hjältar Olimar och Louie från de tidigare spelen.
  • Livskvalitetsförbättringar inklusive låsningskontroller en minikarta och bredare räckvidd till visselpipan.
  • Alla tidigare DLC:er har inkluderats, svårighetslägen har också lagts till.
  • Du kan nu rikta endast en specifik färg på Pikmin att ladda. du kan byta ledare med D-pad i motsats till cykling.
  • Pekar- och gyrokontroller är också tillgängliga, särskilt om du är mer bekant med Pikmin-spelen från Wii-eran.
  • Multiplayer erbjuder förändringen att spela enspelaren i samarbete och gör det verkligen enkelt att hålla reda på dina Pikmin och mål och lättar också en del av trycket från den dagliga tidsgränsen.
  • Du kan till och med spela konkurrenskraftigt med bingostriderna, där spelarna tävlar för att samla vissa frukter eller fiender.
Senaste spelrecensioner

Dom

Pikmin 3 Deluxe är ett konstigt, charmigt och unikt spel som blandar utforskning, pussellösning, resurshantering och strategi i en kamp för överlevnad i en konstig, underbar värld.

Det är fantastiskt att se ett så annorlunda spel som njuter av sin konstighet portad till Switch, men en besvikelse att det fortfarande är fullt pris trots att det är ett spel från 2013.

Pikmin 3 är en frisk fläkt och erbjuder enkelt men beroendeframkallande spel när du utforskar en enorm, magisk värld full av överraskningar. Trots spelets ålder är det här ett äventyr som du inte får missa.

Pikmin 3 Deluxe är tillgänglig från Nintendo Switch och Amazon från 30 oktober för £49,99

Mest lästa
Missa inte

Se Även: