NHS receptbelagda avgifter stiger i pris idag - alla nya priser från 1 april

Nhs

Ditt Horoskop För Imorgon

Receptkostnaderna stiger i England från och med idag

Receptkostnaderna stiger i England från och med idag(Bild: PA)



Miljoner människor kommer att betala mer för recept från och med idag när nya priser träder i kraft i hela England.



är phil collins sjuk

Det kommer bland samtal om en granskning av gratis medicin efter att en rapport visat att kostnaden för ett enda recept kommer att uppgå till 10,15 pund år 2025.



Prescription Charges Coalition kallade ökningen för en ”skatt på hälsa” eftersom den varnade för att vissa patienter tvingas välja mellan vardagliga saker som mat och medicin på grund av ”orättvisa” kostnader.

Det har uppmanat ministrarna att göra en 'brådskande' översyn av listan över patienter som har rätt till gratis recept.

Koalitionen har uppskattat att, baserat på den nuvarande kursen för prisstegningar, kommer en enda receptartikel att kosta 10,15 pund 2025.



Apotekare är bland de vårdpersonal som kan ge stöd till patienter

Kostnaden för ett recept har stigit från 9,15 £ till 9,35 £ i linje med inflationen. (Bild: Minerva Studio - stock.adobe.com)

Koalitionen, en grupp på 20 organisationer som kampanjer för att avskaffa receptbelagda avgifter för personer med långvariga tillstånd, väckte oro över att många människor med långvariga hälsoproblem inte samlar in sina recept på grund av kostnaden.



Detta kan i sin tur leda till att de behöver mer kostsam NHS -vård, stod det.

Kostnaden för NHS receptfria läkemedel kommer att stiga från £ 9.15 till £ 9.35 idag.

omröstning

Ska recept vara gratis i England?

0+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JaLåt bli

Samtidigt har kostnaden för ett årligt förskottsintyg för recept, som låter människor få så många recept som de behöver för ett fast pris, ökat med 2,20 pund från 105,90 pund förra året till 108,10 pund i år.

Koalitionen har uppmanat regeringen att ”snarast” granska listan över receptbelagda undantag som ger personer med vissa medicinska tillstånd rätt att få gratis recept.

Kostnaden för ett recept har stigit från 9,15 £ till 9,35 £ i linje med inflationen

Det finns krav på en 'brådskande' översyn av listan över patienter som har rätt till gratis recept (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Den sa att listan skapades för så länge sedan att tillstånd som HIV inte ens existerade vid den tiden.

paul walker verkligen död

Koalitionen sa att bortsett från tillägg av cancer 2009 har listan över undantagna villkor inte ändrats sedan 1968.

Ordförande för Prescription Charges Coalition, Laura Cockram, som också är chef för politik och kampanjer på välgörenhetsorganisationen Parkinsons Storbritannien, sa till nyhetsbyrån PA: 'Receptavgiften innebär att det är en extra kostnad för människor att bo bra.

'Vad det betyder för personer med långsiktiga förhållanden är att ibland väljer folk mellan att hämta sina vitala mediciner som håller dem väl eller faktiskt äter.'

Hon tillade: ”Vi är mycket oroliga vid Prescription Charges Coalition att människor med långvariga tillstånd avskräcks från att få sin medicin.

”Vi gjorde några undersökningar för ett par år sedan och fann att en tredjedel av de som svarade på vår undersökning sa att de inte tog upp medicinen.

'Och ​​därefter innebar det att de faktiskt behövde söka mer medicinsk hjälp, oavsett om det var att kontakta sin läkare eller kanske i några extraordinära fall faktiskt gå till ett sjukhus.

'Vi tror att han kan påverka människor med långvariga tillstånd, kanske gå in på sjukhus och sätta ökad press på NHS, precis när NHS inte verkligen behöver det.'

Cockram fortsatte: ”Avgiften har ökat med cirka 20 p varje år under de senaste åren.

'Det är inte bara de enskilda receptartiklarna som har gått upp, utan också förskottsbetalningsintyget har gått upp också.

'Så det betyder att det nästan är som en skatt på hälsan eller en extra kostnad, bara för att hålla sig frisk.

peter andre baby född

'Vad vi eventuellt kan titta på 2025, är det att det kostar över £ 10 per objekt för recept och potentiellt om vi skulle se samma höjningar under de kommande tio åren skulle det vara en ögonvattnande £ 11,35 per artikel i termer av en recept.'

På uppmaningen till regeringen att se över undantagsförteckningen tillade Cockram: 'Vi efterlyser en brådskande granskning av listan, hiv var inte ens när undantagslistan skapades, människor med cystisk fibros förväntades inte lev för att vara vuxna när det skapades.

`` Det är över 50 år gammalt, och också oerhört orättvist för människor som bor i England som stod inför anklagelsen (när) människor i Skottland, Wales och Nordirland, får sina recept gratis. ''

Tidigare ekonomisk modellering har föreslagit att NHS kan spara miljoner genom att skrota recept för personer med långsiktiga förhållanden.

s klubb 7 s klubb

Forskning från York Health Economics Consortium vid University of York 2018 visade att om avgiften avskaffades för bara två långsiktiga villkor kan NHS spara mer än 20 miljoner pund per år.

Det har uppskattats att cirka var tredje person med många långsiktiga villkor som betalar för sina recept inte har samlat in ett recept på grund av kostnaden.

Detta kan leda till en försämring av hälsan, vilket i sin tur leder till mer efterfrågan på dyra NHS -resurser.

Forskare föreslog att varje förlust av receptbelagda intäkter från att ta bort avgifter mer än kompenseras av besparingar till NHS i England, totalt 20,8 miljoner pund per år för inflammatorisk tarmsjukdom och Parkinsons sjukdom ensam.

Koalitionen sa att England nu är den enda delen av Storbritannien som tar betalt för recept.

En talesperson för hälso- och socialvården sa: 'Nästan 90% av NHS-förskrivningsartiklar är gratis i England och undantag gäller för barn, gravida kvinnor och personer över 60 år, med låg inkomst eller med medicinska tillstånd som cancer, epilepsi och diabetes.

'Ytterligare stöd via NHS Low Income Scheme är tillgängligt för dem som inte omfattas av undantag, och alla patienter kan köpa förskottsintyg för att täcka alla receptbelagda artiklar de behöver för drygt 2 £ per vecka.'

Registrera dig för NEWSAM Money & apos; s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Se Även: