Ny skoluniformlag förklaras - det kan spara föräldrar hundratals pund

Skolor

Ditt Horoskop För Imorgon

Föräldrar kan spara hundratals pund på kostnaden för skoluniform tack vare en ny lag - vi förklarar hur det kommer att fungera.



Utbildningen (vägledning om kostnader för skoluniformer) har äntligen fått Royal Assent efter att först ha introducerats av Labour MP Mike Amesbury i februari förra året.



Den nya propositionen kommer att se skolor berättade att de måste hålla märkesvaror till ett minimum - vilket betyder att hårda familjer kan köpa billigare stormarknadssats istället.



Föräldrar spenderar för närvarande i genomsnitt 337 pund på uniform för varje barn i gymnasieskolan och 315 pund för barn på grundskolan, enligt The Children's Society.

Dessa kostnader är mer än tre gånger vad familjer tycker är en rimlig kostnad - med familjer som säger att de tror att kostnaderna bör vara £ 105 för gymnasieskoluniform och £ 85 för grundskolan.

Naturligtvis beror det belopp som den nya räkningen kan spara i verkligheten på hur många barn du har och exakt hur mycket du för närvarande betalar för uniform.



Kommer den nya skoluniformräkningen att spara pengar? Låt oss veta: NEWSAM.money.saving@NEWSAM.co.uk

Föräldrar kommer att kunna köpa uniform från billigare platser som stormarknader

Föräldrar kommer att kunna köpa uniform från billigare platser som stormarknader (Bild: Getty Images)



Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Spegeln hörde från en förälder som sa att de spenderade 850 pund på skoluniform för sina två barn förra året.

Hon sa: ”Även om jag vet att det är viktigt för en skoluniform att ha logotypen på sig och ha lite märkesvaror, har vissa skolor nästan allt märkt och så har vi inget annat val än att köpa från deras leverantör.

'Förra året uppgav min sons gymnasieuniform en öga som vattnade 650 £.

'Mina döttraruniform var cirka 200 pund.'

Lita inte på din mattehjärna när du kan ha en expert GRATIS i 7 dagar

Dotterbolag Maths-Whiz

Maths-Whiz är en supertrevlig virtuell mattelärare som levererar interaktiva spel, lektioner och övningar för fem till 13-åringar.

För att se hur bra det är att omvandla heminlärning för föräldrar har vi förhandlat fram ett exklusivt 20% rabattpris för att göra det till 15,99 £ för den första månaden.

Se om du gillar det först och registrera dig för en 7-dagars kostnadsfri testperiod med klicka här . Om du vill registrera dig för en månad i taget eller till och med ett år, du kan göra det här men glöm inte att använda kampanjkoden & apos; MATHS20 & apos ;.

Denna artikel innehåller affiliate -länkar, vi kan få en provision på eventuell försäljning vi genererar från den. Läs mer

hur mår ray wilkins

Vad innebär den nya skoluniformräkningen?

Innan lagförslaget antogs fanns det inga lagregler som dikterade hur skolans styrande organ eller akademiförtroenden bestämde vilka enhetliga familjer som kan köpa.

Istället fanns det bara icke-lagstadgad vägledning, som Amesbury sa att vissa skolor ignorerade.

Men den nya lagstiftningen kommer att innebära att utbildningsanläggningar måste hålla enhetliga överkomliga enligt lag, med åtgärderna som ska publiceras av Gavin Williamson, utrikesminister för utbildning.

Lagen kommer att gälla relevanta skolor som akademier, underhållna skolor, specialskolor som inte underhålls och remissenheter för elever och förväntas träda i kraft om två månader.

Det kallades på plats efter att välgörenhetsorganisationen The Children's Society publicerade en rapport som påstår att barn bär dåligt passande, smutsiga eller felaktiga kläder på grund av den dyra kostnaden för ny uniform.

Den nya lagen förväntas träda i kraft om två månader & apos; tid

Den nya lagen förväntas träda i kraft om två månader & apos; tid (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Hur kommer det att fungera?

Lagen kommer att införa regler som ser att familjer får det bästa värdet för skoluniform.

Detta inkluderar att göra skoluniform lättillgänglig och bestå av artiklar som kan köpas billigt - till exempel i en stormarknad.

Märkesvaror måste hållas till ett minimum och skolor måste också undvika att ange dyra kläder.

Slutligen måste skolorna visa att de har fått bäst valuta för pengarna i sina klädavtal.

De kommer också att bli ombedda att undvika exklusiva leverantörsavtal om inte en leverantör kan konkurrera om kontraktet och där det bästa värdet för föräldrarna är säkrat.

Vilken annan hjälp finns det för föräldrar?

Vissa familjer kan ha rätt till så mycket som £ 150 till kostnaden för skoluniform tack vare ett statligt finansierat system.

School Uniform Grant är obligatoriskt i Skottland där lokala myndigheter betalar familjer med låg inkomst minst £ 100 per barn varje år.

Men i England är det inte en lagstadgad rättighet, och många råd har tvingats skrota - eller minska - de senaste åren på grund av finansieringsrader.

I Wales erbjuder regeringen istället ett elevutvecklingsbidrag (PDG).

De Gov.uk webbplatsen har en sida där du kan ange ditt postnummer för att se vilken hjälp som finns nära dig.

För att vara berättigad måste du vanligtvis kräva förmåner eller ha en låg inkomst.

Det är värt att notera att systemet inte kommer att vara tillämpligt om ditt barn är inskrivet på en akademi eftersom dessa är oberoende drivna.

Om du inte kan göra anspråk på bidraget, men du kämpar med att klara av det, bör du också prata med ditt barns skola för att se vilket stöd de kan erbjuda.

Se Även: