Miljontals Apple- och Samsung -kunder kan betala £ 30 för utbetalningar för 'överavgift'

Äpple

Ditt Horoskop För Imorgon

Det påverkar miljontals Apple- och Samsung -smartphones som sålts sedan 1 oktober 2015(Bild: Getty Images)



Mer än 29 miljoner människor som köpt en Apple- eller Samsung-smartphone under de senaste sex åren kan ha rätt till utbetalning, har en undersökning funnit.



Konsumenter kan vara skyldiga kollektiva 482 miljoner pund i skadestånd från teknikjätten Qualcomm på flera miljarder dollar, vilket? sa.



dougie poynter lara carew jones split

Konsumentgruppen väcker en juridisk kamp mot Qualcomm och hävdar att den bröt mot konkurrenslagar som resulterade i högre priser för konsumenterna.

Som? sade Qualcomm bröt mot reglerna genom att dra fördel av sin dominans på patentlicensierings- och chipsetmarknaderna.

Som ett resultat kunde företaget ta ut tillverkare som Apple och Samsung höjda avgifter för teknologilicenser, som sedan fördes vidare till konsumenterna i form av högre smartphone -priser.



Gruppen söker nu skadestånd för alla drabbade Apple- och Samsung -smartphones som köpts sedan 1 oktober 2015.

Detta inkluderar automatiskt alla som köpt en Apple- eller Samsung -smartphone, antingen direkt från tillverkaren eller från en nätoperatör eller smartphone -återförsäljare under denna period.



Det gäller både Samsung- och Apple -enheter (Bild: Getty Images)

Beroende på modell kan varje kund ha rätt till mellan £ 5 och £ 30 i skadestånd.

I genomsnitt förväntas dock att de flesta konsumenter kan få cirka 17 £.

Grupptalan - som gör det möjligt för företag att automatiskt söka upprättelse för kunder som har blivit illa behandlade - har bara blivit möjligt under de senaste åren enligt lagen om konsumenträtt.

Det betyder att alla kunder som faller under kravgruppen kan få ersättning om ärendet lyckas. De som inte vill delta måste formellt välja bort.

dion dublin nya fru

I genomsnitt kan kunderna få 17 £ tillbaka var (Bild: Getty)

Som? VD, Anabel Hoult, sa: 'Vi tror att Qualcomms metoder är konkurrensbegränsande och har hittills tagit cirka 480 miljoner pund från brittiska konsumentfickor - detta måste sluta. Vi skickar en tydlig varning att om företag som Qualcomm ägnar sig åt manipulativa metoder som skadar konsumenterna, vilket? är beredd att vidta åtgärder. '

Det finns ingen garanti för att ersättning kommer att betalas ut - målet måste först vinnas i konkurrensöverdomstolen, även om vilken? uppmanar Qualcomm att snarast avgöra avgifterna. Det står inför liknande juridiska strider i USA och Kanada.

Anthony Maton, global vice ordförande och partner för advokatbyrån Hausfeld - som höjer grupptalan - sa: 'Detta påstående handlar om att söka upprättelse för de miljoner konsumenter som är de ultimata offren för Qualcomms konkurrensbegränsande beteende och som också har betalat mycket för sina smartphones som ett resultat.

yasmine bleeth matthew perry

'Vi är mycket glada över att spela för vilken? i deras första anspråk med utnyttjande av avstängningssystemet som infördes genom lagen om konsumenträttigheter 2015. Detta är exakt den typ av anspråk som avbeställningsregimen var avsedd för och vi hoppas att det kommer att resultera i en meningsfull upprättelse för de miljontals drabbade konsumenterna . '

Qualcomm avböjde att kommentera det brittiska fallet när The NEWSAM kontaktade honom.

I ett uttalande stod det: ”Det finns ingen grund för denna stämning. Som kärandena är väl medvetna om sattes deras påståenden i vila i somras av en enhällig panel av domare vid Ninth Circuit Court of Appeals i USA. '

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Se Även: