Metro Exodus recension: Kontrollera din gasmask och damma av ditt armborst i detta grymma äventyr

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

spel i Metros förstapersonsskjutserie, baserad på böckerna av författaren Dmitry Glukhovsky. Utvecklad av 4A Games, som gav oss Metro 2033 och Metro Last Light, smälter Exodus samman smyg-, action- och överlevnadselement till ett vackert muterat rovdjur som går rakt mot halsen. Efter ett förödande kärnvapenkrig lever överlevande i den relativa säkerheten i Moskvas underjordiska transitsystem, men med stridande fraktioner, muterade monster och uttömmande förnödenheter, hur länge kan allt pågå?



Du spelar som Artyom, den återvändande huvudpersonen från de tidigare spelen. Nu en stridshärdad ranger och gift till boot, kan han inte sluta leta efter andra överlevande på utsidan. Detta uppdrag leder dig på en episk resa bortom tunnelbanan med dina vänner ombord på det enorma loket Aurora.



anne marie corbett barn

Utforska en mängd olika miljöer i Metro Exodus (Bild: Deep Silver)

Grafik och ljud

Exodus ser fantastiskt ut på 4A-motorn, åtminstone på PC-versionen. Från säsongsbetonade vädereffekter som snöfall, dimma och regn till att torka av blod och inälvor från visiret, fantastisk belysning och toner på alla små detaljer gör detta till en verkligt trovärdig och skrämmande värld med några fantastiska vyer. En natt- och dagcykel har introducerats som inte bara är till för effekt utan kan hjälpa eller hindra dig på uppdrag. Till exempel, medan du är mindre synlig på natten och fiender kanske sover, är din synlighet också begränsad och natten verkar locka fram farligare monster.

Karaktärsmodeller är fantastiska men har ibland några animationer i trä som ser ut. Spelet håller fast vid sitt minimala och uppslukande användargränssnitt från tidigare spel. Istället för siffror och mätare på skärmen måste du titta på Artyoms utrustning och lyssna efter din geigerräknare för att hålla koll på ammunition och radioaktivitet. Det här är en mörk plats där du praktiskt taget kan känna kylan och känna lukten av oljan på dina vapen, vilket föranleder spelet i grym realism.



Landskap är förtryckande och fantastiska (Bild: Deep Silver)

Omgivningsljud är också mer än bara en eftertanke, eftersom du mycket tidigt lär dig att lyssna noga på vad som händer omkring dig. Att ignorera ljudet från närliggande banditer som pratar eller tjut och fnysande från muterade djur kan innebära en snabb död. Röstskådespeleriet är hit och miss med en del av leveransen lite utanför och några medlemmar i skådespelet ger skrattretande ryska accenter. Samtidigt kan det ibland kännas konstigt att ha Artyom som en tyst huvudperson när andra karaktärer pratar med dig och du inte säger något tillbaka.



Karaktärsmodeller är i toppklass, men röstskådespeleriet snubblar bitvis (Bild: Deep Silver)

Gameplay

Det är en oförlåtande radioaktiv värld utanför och resurserna är knappa. Överlevnad beror på att planera attacker, använda smyg när det är möjligt, sikta noggrant och utforska miljön efter förnödenheter. Artyom är inte en ostoppbar kulsvamp, och att närma sig varje situation som en eldstrid är ett säkert sätt att slitas isär. Tålamod och en välplacerad kniv i mörkret räcker långt och ger dig ofta mer resurser för dina ansträngningar.

Spelprogression ser att du når nya områden i form av små sandlådor fyllda med mål att slutföra i vilken ordning du än väljer, utan tidsbegränsningar. Det finns också massor av riskfyllda valfria sidouppdrag som ger extra utrustning och vapenmods samt föremål för ditt lag.

Ett enkelt men väl implementerat hantverkssystem låter dig använda skjutvapentillbehör och material som hjälper dig att skapa coola, anpassningsbara provisoriska vapen som passar ditt sätt att spela. Exodus introducerar också en ryggsäck som tillåter lite grundläggande hantverk på språng, medan workshops i vissa områden möjliggör mer omfattande pistolmodifiering, samt rengöring och byte av utrustning för att göra det mer effektivt.

Ljud och ljus kan hjälpa eller hindra dig (Bild: Deep Silver)

vad betyder 71

Fiendens AI är medelmåttig, med människors fiender som patrullerar och letar efter inkräktare, men de reagerar inte alltid på medvetslösa kollegors kroppar. Zombierna är långsamma och dumma, men kan utgöra ett hot om det finns många av dem. Men monstren är de farligaste eftersom de verkar fungera som ett flock och kommer till och med att försöka fly om de blir svårt skadade.

Trots fokus på realism slutar spelet att bli för deprimerande. Inkluderandet av lagkamrater, ditt uppdrag att hitta överlevande, säkerheten för din resande bas och friheten att utforska områden i din egen takt skapar en mer optimistisk ton än de mer nedslående tidigare bidragen. En kärna i serien är hur ingenting lever länge på utsidan på grund av strålning, gifter och elaka djur. I Exodus, även om livet ovan jord inte är någon picknick, finns det platser där du kan hämta andan och planera ditt nästa drag.

är ben och stephanie fortfarande tillsammans

Ändå finns det massor av klaustrofobiska tunnlar och kollapsade byggnader du hittar att smyga runt i. Först var jag inte säker på att det skulle fungera att ta Metro ut ur tunnlarna och in i en mer öppen plats. Istället tillförde den en helt ny dimension, med det extra utrymmet att manövrera som också lämnade dig utsatt, vilket innebär att döden kan komma från alla håll.

Det finns alla möjliga djur att slåss mot (Bild: Deep Silver)

Dom

Metro Exodus är ett jäkla äventyr, ett grymt, historiedrivet spel med bra tempo, fullspäckat med spänning, kraftfullt skottspel och spelarval. Den atmosfäriska världen är dyster och trovärdig men samtidigt vacker, och karaktärerna är intressanta och övertygande. Strid är utmanande utan att vara straffande, och de öppna ytorna är en befriande förändring från de relativt trånga utrymmen som vi sett tidigare.

4A har tagit så mycket av det som fungerade bra från de tidigare spelen och förbättrat dem. Där det är möjligt växlar det också upp så många etablerade koncept på deras huvuden, vilket innebär att du aldrig är helt säker. Detta leder till några minnesvärda, intensiva upplevelser med gott om spelrum att spela spelet på ditt sätt.

Även om det har förekommit mycket diskussioner från PC-spelare om spelets borttagning från Steam till förmån för Epic Games nya skyltfönster, är Metro Exodus verkligen värt det om du kan leva med ännu en spelstartare.

Plattform: PS4, Xbox och PC (via Epic Games-butiken)

Pris: £49,99

Senaste spelrecensioner
Mest lästa
Missa inte