Mannen förvandlar kolsyrade idé till 2 miljoner pund - nu säljs den i Sainsbury's

Små Affärer

Ditt Horoskop För Imorgon

Soda Folk

Soda Folk -chefen Simon Waterfall tog tyglarna från grundaren Ken Graham strax före pandemin(Bild: NEWSAMpix)



En läskedryck som gick från en enkel köksidé till att lagras i nästan varje stormarknad gör nu 2 miljoner pund i försäljning om året - och det har bara två heltidsanställda.



Soda Folk grundades 2013 av entreprenören Ken Graham som hade en vision om att skapa klassisk läsk i amerikansk stil utan några skadliga ingredienser eller konserveringsmedel.



Idén kom till efter att Graham flyttat till Storbritannien från USA och insåg att han inte kunde köpa sina amerikanska läskedrycker på de flesta stormarknader i England.

Graham var på jakt efter 'smaker som påminde honom om hemmet', så han började utveckla en Root Beer and Cream Soda i sin väns hantverksölbryggeri.

Han lyckades få lite finansiering från vänner och familj och tre investerare och började satsa på att producera sin idé.



Det var nästan ett decennium sedan - nu finns samma dryck i Byron Burger.

Soda Folk

Chris Harris från Top Gear är ett massivt Cream Soda -fan liksom professor Green (Bild: NEWSAMpix)



Kort därefter plockade ett antal andra distributörer upp märket och Soda Folk började sprida sina vingar.

Sainsbury's lade sin första order i juni 2019 vilket var en riktig vändpunkt för företaget.

Cherry and Orange Soda utvecklades i april 2018, även om Orange ersattes med Grape Soda i början av 2020. Blueberry Muffin lanserades i maj 2021.

Idag finns Soda Folk, som säljer sig för att producera naturliga läskedrycker som också förespråkar goda gärningar för människor runt om i världen, i Sainsbury's, Ocado, M&S BP servicestationer, Holland och Barret och WHSmith.

betydelsen av siffran 19

Det driver också en välgörenhetsorganisation Good Deeds som förespråkar människor och donerar till goda ändamål runt om i världen.

Drycken har till och med en kändisfläkt med Top Gear Chris Harris och Professor Green båda stora fans.

Simon Waterfall, 48, tog över företaget när Ken flyttade tillbaka till New York med sin familj 2019.

Verkställande direktören tillbringade år på Tesco innan han startade sin egen livsmedelsaffär på grundval av sin expertis inom detaljhandeln.

Jag blev genast kär i Soda Folk, inte bara de fantastiska produkterna utan också den autentiska personligheten, sa Simon.

Soda Folk

Drycken nyligen säkrade affärer med Ocado och WH Smith (Bild: NEWSAMpix)

Jag kunde inte tro att Ken hade hittat ett sätt att hjälta alla de fantastiska osunga hjältarna som bor och arbetar bland oss ​​... Jag var super passionerad för att väcka märket till liv så att vi kunde inspirera andra genom att berätta deras fantastiska historier.

Jag ville göra Soda Folk till ett känt namn samtidigt som jag berättade historier om några fantastiska människor.

Trots Covid-19 har varumärket byggt upp en lojal grupp supportrar och är på väg att leverera 2,5 miljoner pund i år, en tillväxt på 200%.

Covid-19 har varit vår största kamp även om vi har lyckats klara stormen bättre än andra företag genom vårt online-förslag, sa Simon.

Vi har sett en omsättning på 700 000 pund under det senaste året och ökat med 37%, trots svåra omständigheter.

Nu när landet öppnar sig har det blivit galet! Vi hade ersatt förlorad försäljning med vår tillväxt inom det digitala så att pubar och restauranger öppnar igen och ökar butikerna är en stor bonus för oss.

Amazon och vår egen onlinebutik har inneburit att vissa digitala kanaler har bevittnat en tillväxt på 250%.

Trots sin tillväxt säger företaget att det fortfarande är i sin linda, med fokus på räckvidd och välgörenhet.

Vi slog till en början 60% när lockdown började förra året, men detaljhandeln har haft en stabil prestanda och vår övergång till online hjälpte oss att leverera en 35% ökning 2020, jämfört med 2019, tillade Simon.

I år tog vi också ombord tre nya återförsäljare - Ocado, Holland & Barratt och WHSmith - och ökade distributionspoängen med 1 000.

Simon är nu verkställande direktör - eller chefs läsktillverkare - som han uttrycker det och vill att Soda Folk ska finnas tillgängligt i alla stormarknader, pubar och livsmedelsanläggningar.

Vi vill vara ett känt namn, förklarar Simon.

Men vår största passion är att vara en plattform för att fira alla dessa osunga hjältar över hela landet.

Genom att berätta deras historier hoppas vi kunna inspirera andra att göra fantastiska saker, lite som hur kapten Tom hjälpte till att galvanisera landet.

Trots framgångarna drivs företaget av bara två heltidsanställda - inklusive Simon.

Vi driver en outsourcad modell, inget kontor och minimalt antal personer.

Varför ... enkelt egentligen, varför duplicera något som redan finns där ute. Vi arbetar med betrodda partners som alla är experter inom sina områden.

Registrera dig för NEWSAM Money & apos; s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

De pengar vi sparar sätter vi in ​​i vår välgörenhet som hjälper till att stödja de goda gärningarna som vi identifierar från Good Folk.

Han säger att de senaste 18 månaderna har varit ödmjuka.

Det är ödmjukt, jag ser mig själv som den nuvarande vårdnadshavaren för Soda Folk under denna fas på sin resa, lite som hur Ken kände sig i början.

Jag brinner för att se hur långt vi kan växa verksamheten eftersom den har så autentiska referenser.

Vi minns alla de goda tiderna, när det smakade bra, vi alla hjälpte varandra och när livet handlade om att leva och stötta varandra ... Jag tror att vi har tappat lite av det genom åren.

Men vi hoppas kunna vända denna process och göra världen lite bättre igen.

Se Även: