'Låg tjära' eller 'lätt' cigaretter är 'MER' som sannolikt kommer att ge rökare lungcancer

Rökning

Ditt Horoskop För Imorgon

'Låg tjära' eller 'lätt' cigaretter är 'MER' som sannolikt kommer att ge rökare lungcancer(Bild: EyeEm)



Cigaretter märkta som låg tjära kunde ha gjort rökare mer sårbara för den vanligaste formen av lungcancer, enligt forskare.



Experter undersökte varför graden av adenokarcinom, en tumör som växer djupt i lungorna, hade ökat under de senaste åren medan fall av andra lungcancer hade sjunkit när fler slutade röka.



De hittade en länk till cigaretter med små ventilationshål i sina filter, som introducerades för cirka 50 år sedan och marknadsfördes som lätta eller lågt tjära alternativ.

Ledande forskare Dr Peter Shields sa: Detta gjordes för att lura rökare att tro att de var säkrare. Våra data tyder på ett tydligt samband mellan tillägg av ventilationshål och ökande lung adenokarcinom under de senaste 20 åren.

Den & apos; låga tjära & apos; cigaretter lurade rökare att tro att de var säkrare (Bild: DAILY RECORD)



Vad som särskilt gäller är att dessa hål fortfarande läggs till i stort sett alla cigaretter som röks idag.

Hans team, från Ohio State University, utförde en fördjupad analys av befintlig forskning.



De tror att de små hålen i filtren förändrar hur tobak bränns och producerar mer cancerframkallande kemikalier som tränger djupt in i lungorna.

Författarna, som skrev i Journal of the National Institute, uppmanade tillsynsmyndigheter att överväga ett förbud mot filterventilationshål.

Den & apos; låga tjära & apos; cigaretter har små ventilationshål (Bild: Getty)

Det är redan olagligt att märka cigaretter med orden lätt eller lågtjära i USA och Storbritannien. Hazel Cheeseman, från Action on Smoking and Health, sa att tobaksföretag spelade ett grymt trick mot rökare i årtionden.

Hon tillade: Denna typ av varumärkesfusk är bara anledningen till att alla förpackningar som nu säljs i Storbritannien är en tråkig grön. Framtida generationer av barn kommer inte att förknippas.

Se Även: