Landets ledare representerar fiskar på Commonwealth Games - men lyckas inte vinna matchen

Andra sporter

Ditt Horoskop För Imorgon

Ön Niue tävlade på Commonwealth Games 2022 och deltog i lawn bowls-tävlingen. En av dem som klev upp för att representera sin nation var ingen mindre än deras ledare, Dalton Tagelagi.



Regeringschefen, känd som 'Premier' på ön i södra Stilla havet, tävlade på sin tredje Commonwealth Games Denna vecka. 54-åringen var en del av Niues fyra- och tvåmannalag, men han lyckades inte vinna en enda match.



Den lilla nationen slutade botten av sin sektion i båda grenarna av sporten - slutade med en skillnad på -31 och -58 poäng. Tagelagi har lett ön sedan 2020 men inte ens hans nya roll hindrade honom från att resa till Birmingham för att spela för sin nation.



vilken tid är adesanya fight

Han gjorde sin debut i Commonwealth Games i Glasgow 2014 när han redan var minister i Niue-regeringen, och han återvände för Gold Coast 2018. Men att åka till Birmingham 2022, trots att han valdes till premiärminister för två år sedan, var en speciell milstolpe för politikern som hans 14-årige son Tukala är också med i truppen.

nigella choklad jordnötssmör kaka

'Laget har tränat väldigt hårt och jag ser fram emot att ansluta till dem', sa Tagelagi förra månaden. 'Deltagande i de här sakerna är väldigt viktigt. Det är en av de livserfarenheterna du inte kan ta ifrån dig ... och det är vår statschefs spel så det är viktigt att ha en närvaro.'

På frågan om han föredrar att diskutera viktiga samhällsfrågor eller att tävla i någon av sina favoritsporter, sa han på onsdagen: 'De är båda lika men jag tycker att det här är roligare än politik.' Niue är en av de minsta nationerna som tävlar kl. spelen, och de ligger 1 500 miles öster om Nya Zeeland.



Premiärministern för Niue Dalton Tagelagi tävlade för sitt land vid Commonwealth Games 2022

Ön kallas vanligen för 'Klippan', som kommer från det traditionella namnet 'Rock of Polynesia' och är en av världens största korallöar. Niue är en självstyrande stat i fri förening med Nya Zeeland, ungefär som hur Storbritannien styr Jersey och Guernsey och kiwierna bedriver de flesta diplomatiska förbindelserna på dess vägnar.

piers morgan donald trump

Niueaner är medborgare i Nya Zeeland och drottning Elizabeth II är Niues statschef, därav deras engagemang i Commonwealth Games, i hennes egenskap av drottning av Nya Zeeland.



2017 års folkräkning av ön avslöjade en befolkning på 1 784 – men år 2021 beräknades den ha ökat med cirka 200 personer.

Se Även: