Inuti dagen slutade Robbie Williams Take That: hysteriskt gråt och ett plötsligt beslut

Kändisnyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

De var det största brittiska bandet sedan The Beatles. Men den 17 juli 1995 bestämde en medlem att all uppmärksamhet, berömmelse och ära helt enkelt var för mycket.



Robbie Williams tog beslutet på plats att lämna repetitionsrummet, världsturnén och Take That.



Så, efter tre år av hårt transplantat, fann han sig drivas hem ensam.



Hans avresa var en sådan chock att den skapade rubriker runt om i världen.

Robbie Williams med Take That -bandet 1995 (Bild: Getty)

Hundratusentals fans var så upprörda att samariterna inrättade dedikerade självmordstjänster och tonårstidningar belägrades med samtal.



Robbie har sedan sagt att han var full av felplacerad fientlighet för bandkamraten Gary Barlow men hans riktiga skurk var manager Nigel Martin-Smith.

cheltenham festival 2014 resultat

I åratal hade de sina juridiska bråk, och Robbie sjöng till och med senare om att han ville sticka ut ögonen.



Men nu, 25 år senare, avslöjar Nigel, mannen bakom bandets skapelse, att han ångrar att Robbie, 46, lämnade och berättar hur han längtar efter att få se honom igen.

Han säger att han har fått veta att Robbie nästan återvände till bandet nästa månad och satt i en bil utanför deras konsert i Manchester och bestämde sig för att be om hans gamla plats tillbaka.

Nigel, 62, säger: Jag blev rensad när han gick. Jag visste att det var början på slutet. Självklart skulle jag vilja att han stannade - Take That var enormt och det sista jag ville var att han skulle lämna bandet.

Men det var utom min kontroll.

Robbie slutade plötsligt med bandet efter att ha bestämt att det var för mycket (Bild: Andy Stenning/)

Robbys beteende hade spirat i månader. Fortfarande bara 21, den Stoke-on-Trent-födda stjärnan hade varit i bandet sedan han var 16.

Det hade varit en enormt lyckad men obeveklig åktur, och det enda sättet han kunde hantera 200 tjejer utanför huset varje kväll var genom att festa.

Det hjälpte inte att han också blev förtjust i Britpop -scenen.

Så, som Robbys historia säger, Take That var mitt i deras 31-dagars Nobody Else-världsturné, han drack för mycket och kämpade på repetitioner och bestämde sig för att han inte skulle turnera igen.

Kort därefter satte bandkamraten Jason Orange honom ner i repetitionsrummet innan de skulle spela Manchester och sa att om han skulle lämna tyckte de alla att det var bäst han lämnade då.

Robbie gick ut genom dörren.

Gary Barlow med Nigel Martin Smith (Bild: Phillips Ollerenshaw)

Nigel kommer ihåg: Han pratade inte med mig, han sa bara något i stil med: 'Det är det då, jag går' och gick. Jag sa till resten av bandet att inte säga något till någon medan jag försökte få tag på Rob för att se om han verkligen ville göra det här. Sedan skickade han ut ett pressmeddelande om att han hade lämnat bandet - så det var ingen väg tillbaka.

Det var då som fansen blev hysteriska. De var på konserter och skrek efter Robbie.

Nigel säger: Jag blev förvånad. Jag visste att bandet var stort, men reaktionen på att Rob lämnade var galen.

På turnén som följde gjorde vi en hyllning till Rob när bandet sjöng Back For Good. Fansen grät och skrek hans namn.

Men Nigel har sedan dess fått veta att Robbie överväger att återvända. Han säger: Jag har fått höra av en nära gemensam vän som nu arbetar med Simon Cowell att medan detta pågick i Manchester så satt Robbie i sin bil utanför arenan och undrade om han skulle komma in och prata med bandet. Om jag bara visste.

Robbie Williams med sin fru Ayda Field (Bild: PA)

Månaderna och åren efter att Robbie lämnade var blandade. Han hade stora framgångar med Angels från 1997 och blev utan tvekan den största solostjärnan i landet med en rad hits som Let Me Entertain You och Rock DJ.

Samtidigt delades Take That i februari 1996. Men Robbie misshandlade också hans kropp. Han sade senare: Min dagliga tillvaro var vodka och kokain under ganska lång tid. Jag skulle fnysa bort natten.

Jag kunde inte börja dagen utan att tappa en flaska vodka. Jag är tacksam för att jag lever.

Han tillade: [Men] Jag hade också fantastiska tider, för ingen gör allt för att det känns hemskt.

Några av dessa tider var hans legendariska resa till Glastonbury, där han hamnade på scenen med Oasis.

Men han slog också rubrikerna av fel anledningar - och när Sir Elton John hjälpte till att få honom till rehab fick han ut sig själv.

Robbie Williams backstage på Earls Court efter en Oasis -konsert (Bild: PA)

Att lämna Take That hade hjälpt till att tända Robbies eld, men det rasade nu utom kontroll.

Nigel säger: Problemen Rob hade när han lämnade skulle ha inträffat oavsett om han var med i bandet eller inte. Det var inte bandet, eller hans avgång, eller jag, som orsakade hans problem. Det var branschens tryck och berömmelse. Men han är en stark karaktär, han har slagit demonerna nu.

På frågan hur det var att se Robbie kämpa säger Nigel, som stämde honom för förlorad provision,: Jag blev ledsen. Du slår dig själv för vad du kunde ha gjort annorlunda.

Det är lättare i efterhand att se var du gick fel.

Nigel bidrog till att återförena de andra fyra medlemmarna - Gary, 49, Jason, 50 Howard Donald, 52 och Mark Owen, 48 - 2005, och de fortsätter att vara framgångsrika, trots att Jason slutade 2014.

Take That -fans gråter utanför efter att ha hört nyheterna om att popgruppen har splittrats (Bild: Andy Stenning/)

Och Nigel är nu glad över att se att Robbie har vänt allt efter att ha gift sig med den amerikanska skådespelerskan Ayda Field, 41, och blivit pappa till fyra.

Han säger: Det är ironiskt att Rob lämnade Take That för att 'gå av i rondellen', sedan fortsatte han att arbeta medan de andra grabbarna gick iväg och gjorde sig ett liv. Så jag blev sminkad när jag såg Rob med sin fru på The X Factor [Paret var domare i 2018 -serien]. Hon var underbar och jag visste att han kommer att bli bra.

Robbie förklarade senare sina senaste 24 timmar i Take That och beskrev det som den jobbigaste professionella dagen i mitt liv. Han sa: De senaste månaderna var jag ett vrak.

Kvällen innan gick vi alla ut. Jag drack mig dum. Den morgonen repeterade vi som vanligt, men jag drack fruktansvärt mycket.

Så när de pratade med mig om min attityd trodde jag att de sa 'du borde lämna'. Jag gick ut, lämnade den ett par sekunder och sedan hoppade jag in genom dörren och alla skrattade.

Och så gick jag därifrån. De trodde aldrig att det skulle vara sista gången.

Sedan började jag gråta. Jag gick bort en arg ung man och jag skyllde på Gary. Men sanningen är att Take That hade två killar som ville vara frontman.

Robbie och Gary har försonats, och Robbie gick med i Take That för en virtuell återföreningsspelning i maj.

Nigel designade Take That som British New Kids on The Block efter att ha träffat Gary 1989.

Efter auditions fick fordonsmålaren Howard, breakdancer Jason, bankarbetaren Mark och fotbollstokiga tonåringen Robbie jobben. När Robbie gick hade de haft topplistor i 31 länder, 10 miljoner albumförsäljningar och flera Brit Awards.

Nigel hoppas att de en dag kan lägga undan dåliga känslor och återförenas.

Han förklarar: Jag har inte riktigt pratat med Robbie. Min dröm skulle vara att vi alla sex ... skulle träffas en sista gång. Vi började som främlingar som blev familj och sedan förlorade varandra.

Men om Nigel kunde gå tillbaka i tiden, skulle han ändå ha valt Robbie för bandet? Det finns ingen tvekan. 100%, säger han. Ingen ånger där då.

Se Även: