Hur man sänker blodtrycket inklusive de bästa maten och kostråden

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Hälften av människor som lider av högt blodtryck vet inte att de har det.



Symtomen är svåra att upptäcka men om de lämnas obehandlade kan de öka risken för hjärtinfarkt eller stroke.



Blodtrycket kostar NHS 2 miljarder pund per år och drabbar oroande nog 1 av 4 av oss, men högt blodtryck behöver inte vara ett livstidsstraff.



'Hypertoni, eller högt blodtryck, kan påverka vem som helst. Det visar sig inte riktigt med symtom, men om det lämnas obehandlat kan det öka risken för allvarliga hälsoproblem, som hjärtinfarkt och stroke, säger GP Dr Max Brenske. Detta beror på att det höga trycket i din hjärtvävnad och hjärnans blodkärl försvagar hjärtmusklerna, vilket får dem att arbeta mindre effektivt.

Kom ihåg Blodtrycket stiger med åldern – minst hälften av personer över 75 år har högt blodtryck, delvis på grund av stela artärer och degeneration av hjärtmusklerna.

Här avslöjar vi livsstilsförändringar du kan göra och hur du kan sänka blodtryck .



ariana grande final fantasy

Symptomen

Eftersom många av symtomen är osynliga kallas det ibland för den tysta mördaren. Men det finns några saker att se upp för:

● Huvudvärk



● Suddig syn

● Regelbundna näsblod

● Andnöd

Hur man sänker blodtrycket

1. Träning

Försök att träna minst en halvtimme om dagen. Vad sägs om att gå, springa, simma, cykla eller dansa?

Om ditt blodtryck är något höjt kan träning förhindra att du utvecklar fullvärdig hypertoni.

Blodtrycket mäts i mmHg – mm kvicksilver, höjden blodtryck trycker upp en kolonn av kvicksilver. Regelbunden träning kan sänka den med upp till 9 mmHg.

Att träna bara 30 minuter om dagen kan minska risken för hyperspänning (Bild: Getty)

Faya Nilsson på Fitness On Toast rekommenderar att träna 30 minuter om dagen, fyra gånger i veckan. Om du är mindre rörlig, kolla in några av träningsklasserna som riktar sig till äldre, som promenader, fotboll, Zumba Gold eller träningspass i fåtölj.
Besök Ageuk.org.uk eller ring 0800 055 6112 för att hitta klasser i ditt närområde.

2. Stressa inte

Kronisk stress kan leda till högt blodtryck och även stress då och då kan bidra genom att du äter dåligt, dricker eller röker.

Försök att acceptera saker du inte kan förändra och planera hur du ska lösa problem du kan. Undvik stresstriggers och ta 15 minuter av din dag att sitta tyst och andas djupt.

3. Ta magnesium

Mineralet kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck, eftersom forskning visade att personer med det högsta intaget löper en tredjedel mindre risk att få en hjärtattack eller stroke. Nötter, frön, gröna blad och mörk choklad är fantastiska källor.

Kvinna som biter i mörk chokladkaka

Mörk choklad är en bra källa till magnesium (Bild: Getty)

4. Gå ner i vikt

När du blir större följer ofta ditt blodtryck efter och om du är överviktig kan du drabbas av andningsstörningar när du sover, vilket också är kopplat till högt blodtryck.

Kontrollera ditt BMI för att se till att du har en hälsosam vikt och håll koll på din midja – män är i riskzonen om deras midja mäter mer än 40 tum och kvinnor över 35 tum. Den goda nyheten är att förlora bara 10 kg kan hjälpa.

5. Dra ner på saltet

Vuxna ska inte äta mer än 6 g salt om dagen - det är ungefär en tesked. Personer över 50, diabetiker och de med njursjukdom är mer känsliga för natrium. Kontrollera etiketterna, ät mindre bearbetad mat och smaka på maten innan du tillsätter salt.

Minska ditt dagliga intag av salt (Bild: Getty)

6. Få tillräckligt med sol

Studier har funnit att exponering för solsken ökar produktionen av kväveoxid, vilket vidgar artärerna.

D-vitaminet som solen producerar sänker också blodtrycket och kan minska risken för stroke.

7. Titta på kaffet

Koffein orsakar en kort men dramatisk blodtryckshöjning.

Du kan behöva minska ditt intag av te, kaffe och läsk om du är särskilt känslig för det.

Kvinna i kafé

Din kopp kaffe kan få ditt blodtryck att stiga dramatiskt (Bild: Getty)

Kaffe

8. Sluta med vanan

Varje cigarett du röker höjer ditt blodtryck i många minuter efter att du släckt det.

Så förläng ditt liv genom att sluta och hjälpa ditt blodtryck att återgå till det normala.

9. Ät bra

Din kost bör vara rik på frukt, grönsaker och fullkorn, undvika mättat fett och kolesterol.

Att skriva ner vad du äter kan bidra till att belysa vad du faktiskt lägger undan. Och sluta inte vara bra när du beger dig ut för att äta – välj hälsosamma alternativ på restaurangmenyer.

(Bild: Getty)

'Att minska mängden salt i din kost och att begränsa mängden alkohol du konsumerar är de två stora sakerna du kan göra', säger Faya Nilsson på Fitness On Toast. Kroppens naturliga förmåga att bearbeta salt minskar med åldern, vilket innebär att natrium kan ackumuleras i blodomloppet, så begränsa ditt intag till en tesked om dagen. 'Att öka mängden kaliumrika bladgrönsaker du äter är också en bra idé, liksom att konsumera mer fet fisk och bär', tillägger hon.

Att äta hälsosamt kan också hjälpa ditt hjärtas hälsa (Bild: Getty)

10. Drick mindre sprit

Tung dricka kan öka risken för högt blodtryck – och innebära att du går upp i vikt. Drick inte mer än 14 enheter i veckan.

Att halsa mer än en drink om dagen för personer över 65 kan höja blodtrycket dramatiskt. Plus att det minskar effektiviteten av alla läkemedel du tar för att motverka det.

Men en liten mängd kan faktiskt hjälpa till att minska risken.

11. Få en god natts sömn

Det finns inte mycket som en god natts kip inte hjälper med, och blodtrycket är inget undantag. Nick Littlehales, Elite Sport Sleep Coach, rekommenderar att varva ner innan du lägger dig. 'Genom djupandning, stretching eller yoga och minska din exponering för blått ljus, blir din kropp redo för sömn', förklarar han. Mobiltelefoner, tv och datorskärmar avger mycket blått ljus, så byt ut dem mot en bra bok.

Din kropp sjunker i temperatur när du börjar somna, så att flytta från en varm miljö till en sval hjälper din kropp att vara i perfekt skick för en snooze. 'Att ta ett varmt bad och sedan gå in i ett svalare sovrum kommer att hjälpa den här processen,' förklarar Nick.

Sova

Hur man upptäcker farotecknen

(Bild: Science Photo Library RF)

Blodtrycket registreras med två siffror som representerar det systoliska trycket och det diastoliska trycket.

Det systoliska (högre siffran) är den kraft med vilken ditt hjärta pumpar blod runt din kropp. Det diastoliska (lägre talet) är motståndet mot blodflödet i blodkärlen.

chelsea vs perth glory livestream

Båda mäts i millimeter kvicksilver (mmHg). Idealiskt blodtryck är mellan 90/60 mmHg och 120/80 mmHg. Lågt blodtryck är 90/60 mmHg eller lägre. Högt blodtryck är 140/90 mmHg eller högre.

Om din avläsning är mellan 120/80 mmHg och 140/90 mmHg, kan du löpa risk att utveckla högt blodtryck om du inte vidtar åtgärder för att hålla det under kontroll.

Alla vuxna över 40 rekommenderas att ta ett blodtryckstest vart femte år.

Du kan göra detta på din husläkare, vissa apotek, som en del av din NHS Health Check, på vissa arbetsplatser eller genom att använda en blodtrycksmätare för hemmet.

Ta regelbundna avläsningar

När du tar ditt blodtryck hos en läkare blir det ofta högre än hemma. Detta beror på den 'vita pälsen', eftersom många av oss känner sig spända i medicinska miljöer, vilket gör att våra hjärtan slår snabbare och vårt blodtryck tillfälligt stiger. Att anlända sent och förvirrad kan också få ditt blodtryck att stiga, så kom dit i god tid.

(Bild: Getty)

'Till och med personer med friskt blodtryck bör vidta åtgärder för att sänka det ytterligare för att minska risken för hjärtinfarkt eller stroke', säger professor Graham MacGregor, ordförande för British Blood Pressure Association (BPA). 'Att känna till ditt blodtryck är det första steget för att minska din risk - vi rekommenderar alla att dra fördel av möjligheterna att testa varhelst de kan: på jobbet, hos läkaren,
eller på gymmet.'

Om du vet att ditt blodtryck är högt kan det vara värt att investera i en egen monitor, som kan variera i pris från 25 pund till några hundra. Braun iCheck®-skärm , £99,99 från Stövlar , har en praktisk funktion där dina avläsningar loggas och klassificeras i en smartphone-app – perfekt att ta med till din husläkare.

Tre enkla sätt att få in dessa näringsämnen i din kost

Bygg in dessa tre läckra menyplaner, utarbetade av Mary, i din vecka för att få in tryckbekämpande näringsämnen i din kost.

PLAN 1... Frukost: Gröt med bär, valnötter och malda linfrön. Mellanmål: Granatäpple och naturell yoghurt toppad med pumpafrön. Lunch: Kyckling- och rödbetssallad med quinoa, beströdd med sesamfrön. Mellanmål: Handfull råa cashewnötter. Middag: Ugnsbakad öring, kål wokad i ingefära, vitlök och sesamfrön, brunt ris.

PLAN 2... Frukost: Spenat och tomat omelett. Mellanmål: Handfull råa valnötter. Lunch: Kikärts-, sötpotatis- och grönkålssoppa, med havrekakor. Mellanmål: Fyra selleristavar, 1 msk houmous. Middag: Ugnsstekt lax med rostad rödbeta, groddar, vitlök och lök. Krydda med torkade örter och olivolja istället för salt.

PLAN 3... Frukost: Naturell yoghurt med kanel, bär, malda linfrön och hackade nötter. Mellanmål:
2 havrekakor med cashewnötssmör. Lunch: Fastan il och gröntsoppa med havrekakor. Mellanmål: Selleri eller morotsstavar doppad i vanlig keso. Middag: Blomkål och kikärtscurry, brunt ris.

Hur du stärker din hälsa
Mest lästa
Missa inte

Se Även: