Hur fungerar trådlös laddning? Allt du behöver veta när Apple omfamnar ny teknik med iPhone X

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Apple presenterade sin nya smartphone-serie denna vecka, inklusive iPhone 8, 8 Plus och X , som alla stöder trådlös laddning.



barn i nöd tesco

Tekniken har redan inkluderats i flera andra telefoner, men den har inte lyckats nå mainstream framgång.



Kan Apple ändra på det?



Det kan betyda slutet på att fumla efter laddningsledningar i slutet av dagen, men det kan också innebära att man behöver köpa en dyr ny trådlös laddningsplatta.

Vad är trådlös laddning?

Till skillnad från konventionell laddning, där du ansluter en sladd till en port, sker trådlös laddning via ett elektromagnetiskt fält som skapas av en laddningsplatta. Detta kan antingen vila ovanpå en yta eller faktiskt byggas in i själva ytan.

Ström överförs genom det elektromagnetiska fältet från plattan till enheten, som har en inbyggd mottagarspole som genererar ström från signalen.



Den standardiserade formen av trådlös laddning är känd som 'Qi' och har redan implementerats på platser som Heathrow och vissa McDonalds-butiker.

Företag som Samsung och Sony bygger telefoner som fungerar med denna standard – som kom överens om av Wireless Power Consortium redan 2008.



De trådlösa laddningsplattorna är vattentäta och rena och vanligtvis gratis att använda för allmänheten.

iPhone X

Använder iPhone X och iPhone 8 Qi-standarden?

Apples nya iPhones har alla glasbaksida, vilket möjliggör trådlös laddning för första gången.

Trots rykten om motsatsen har Apple bestämt sig för att backa upp Qi-standarden, vilket innebär att de nya iPhones kommer att fungera med laddningsmattor från tredje part från sådana som Belkin och Mophie.

AirPower

Företaget visade också upp ett nytt Apple-designat trådlöst laddningstillbehör som heter AirPower, som kommer under 2018.

AirPower tillåter iPhone 8, iPhone 8 Plus eller iPhone X användare att samtidigt ladda upp till tre enheter, inklusive Apple Watch Series 3 och ett nytt valfritt trådlöst laddningsfodral för AirPods .

AirPower är dock inte i Qi-standarden, så det fungerar bara med Apple-produkter.

(Bild: AFP)

Kommer det att kosta mig mer?

Apple kommer inte att bli kabelfri omedelbart. iPhone X och iPhone 8 har båda en Lightning-port på undersidan och en laddningskabel i lådan.

Om du vill dra nytta av de trådlösa laddningsmöjligheterna måste du betala för en trådlös laddningsplatta som säljs separat.

Belkins nya Boost↑Up trådlösa laddningsplatta kommer att finnas att köpa från och med den 15 september för £59,99 på belkin.com och £54,95 kl apple.com .

Samtidigt kostar Mophies trådlösa laddningsbas £49,95 och kommer att finnas tillgänglig på Apple.com, Apple-butiker över hela världen och mophie.com den 20 september.

Apples egen AirPower-laddningsmatta lanseras nästa år. Priset har ännu inte offentliggjorts.

Apple Event 2018

Den dyraste iPhone hittills

Till ett utgångspris på £999 - stigande till £1149 för den förstklassiga 256GB-modellen - är iPhone X Apples dyraste iPhone hittills.

(Bild: REUTERS)

iPhone 8 och 8 Plus är något mer överkomliga, med start på £699 respektive £799.

Men om du planerar att använda trådlös laddning måste du ta hänsyn till den extra kostnaden för laddningsplattorna när du räknar ut vilken du ska välja.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: