Hur man blir av med getingar och håller dem borta - från naturläkemedel till fällor

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Getingar kan vara ett skadedjur och en olägenhet när vi kommer mot de varmare månaderna, och det kan vara riktigt jobbigt att bli av med dem om de gör sitt hem i ditt hem.



Insekterna är en viktig del av vårt ekosystem, och spelar en viktig roll för att bekämpa skadedjur som annars skulle förstöra växter och grödor.



Matthew Robertson från Zoological Society of London sa: Getingar är extremt viktiga.



Deras kontroll av skadedjursarter kan inte överskattas. Utan dem skulle vi behöva använda mycket mer bekämpningsmedel för att bekämpa svärmar av växtätande skadedjur.

Men även om deras roll i ekosystemet är användbar, gör den dem inte mer attraktiva som grannar och husgäster.

tyson raseri nästa kamp

De packar ett otäckt stick, och om de bygger ett bo i ditt hem kan det vara farligt.



Så här är allt du behöver veta om att bli av med getingar.

Förebyggande

Getingen bygger sitt bo (Bild: Getty Images)



Det är lättare att förhindra en invasion av getingar än att bli av med dem när de har slagit sig in.

man utd vs west ham channel
  • Töm och tvätta dina sopkärl regelbundet och håll dem borta från fönster och dörrar så att getingar inte attraheras av innehållet.
  • Kontrollera ditt loft för eventuella luckor eller hål i taket, eftersom detta är ett av de vanligaste sätten de kan komma in i ditt hem för att bygga ett bo. Täta upp eventuella luckor och lägg insektsnät över gallerventiler eller luftklossar.
  • Inspektera ditt hem - särskilt loftet, skjulet, garaget eller under takfoten - och trädgården under vårmånaderna för att se om några små bon byggs. Dessa kommer att vara ungefär en golfboll i storlek och innehålla färre insekter.
    När drottningen börjar lägga ägg kommer de att växa i storlek snabbt för att rymma de nya insekterna, och det är då de blir svårare att bli av med.
  • Håll väldoftande växter, som kan locka getingar, borta från dina dörrar och fönster.

Getingfällor

Ett getingbo, med en stor grupp getingar i

Getingar på ett bo (Bild: Getty)

Bara för att du har getingar i din trädgård betyder det inte att du har ett bo; de kanske bara kommer till din trädgård för mat eller material för att bygga bo.

Men det gör dem inte mer välkomna om du planerar en picknick eller BBQ.

Om du har getingar i din trädgård eller hem kan du köp giftfria getingfällor att attrahera och döda dem.

Du fyller behållaren med söt juice eller öl, och när insekterna går in i fällan kan de inte fly. De flesta fällor är återanvändbara.

Naturliga alternativ

Getingar stöts bort av pepparmynta. Prova att späda lite pepparmyntsolja i vatten och spraya den där du ofta får getingar.

nummer 316 betyder

Du kan också plantera pepparmynta i din trädgård för att avskräcka de små djuren.

Ett annat alternativ är att blanda en kopp vit vinäger med en kopp vatten och lägga den i en sprayflaska. Detta är en effektiv lösning för att spraya på herrelösa getingar - några få sprängningar borde döda dem.

Sprayer

En mängd olika sprayer för getingkontroll finns tillgängliga, från snabbverkande insekticider för att döda insekterna, till ytsprayer för att avskräcka dem från att hänga runt.

Du kan även behandla små bon som är lättillgängliga med förstörare spray att utrota getingar i boet. Det är dock viktigt att du läser och följer instruktionerna noggrant och håller avstånd från boet. Vanligtvis bör du låta sprayen verka i 24 timmar – eller så länge som det står på förpackningen – innan du försöker flytta boet.

Bär alltid skyddskläder inklusive skyddsglasögon, handskar och en dammmask när du har att göra med ett getingbo, även om det är ganska litet. Behandla bon tidigt på morgonen eller sen kväll, när getingarna är i boet och mindre aktiva.

Ring in proffsen

Getingbo (Bild: Getty Images)

mel b hudblekning

Om du hittar ett getingbo i ditt hus eller trädgård är det förmodligen bäst att ringa in professionella skadedjursbekämpare för att ta hand om det.

De kommer att ha specialverktygen, såväl som skyddskläderna för att säkert hantera problemet, och du kommer inte att utsätta dig själv för en svärm av arga insekter.

Om ett bo är tillräckligt litet är det möjligt att de kan flytta det till en annan plats, men om det är ett fullfjädrat bo kan det innehålla tusentals getingar och kommer att behöva förstöras.

Vad man inte ska göra

Att slå ett bo med en pinne för att få bort eller förstöra det gör getingarna inuti arga, och svärmen kommer att attackera för att försvara sitt hem.

Att försöka 'röka ut' ett bo genom att tända eld under det är också farligt, eftersom det är lätt att tappa kontrollen över lågorna. Det sista du vill ha brinner ditt hus medan du försöker avvärja en arg svärm av stickande insekter.

Om du är allergisk mot getingstick bör du vara extra försiktig runt bon. Om getingarna attackerar kan du bli stucken flera gånger, vilket sätter ditt liv i fara.

Se Även: