Hur många människor som erbjuder nya bilar

Bilar

PCP -erbjudanden har hjälpt tusentals att köpa en ny bil - men vissa köpare har blivit sålda fel.

Erbjudanden har hjälpt tusentals att köpa en ny bil - men vissa köpare har blivit sålda fel(Bild: Getty)

Har du märkt hur ett misstänkt högt antal människor verkar ha härliga, glänsande nyhetsbilar nuförtiden?

Eller hur granne eller din irriterande vän verkar ha en helt ny motor vart tredje år? Vad har de för dessa människor och hur i helvete ger de det?

Svaret är enkelt. De är på PCP.

Personligt kontraktsköp - eller kort sagt PCP - är en form av hyresavtal som har svept branschen de senaste åren.

Siffrorna är enorma. Enligt Finans- och leasingbyrån (FLA ), handelsorganet för finansindustrin, omsättning för 44 miljarder pund involverade PCP-avtal 2017. Men vad i helvete är det?

Bygger på hyresköp

Med hyresköp gör du månatliga betalningar och äger bilen direkt i slutet av terminen.

Med hyresköp gör du månatliga betalningar och äger bilen direkt i slutet av terminen (Bild: PA)

Ett PCP -avtal är ett slags hyresavtal (HP) (i princip ett lån), som låter dig 'äga' en produkt - även om den tillhör återförsäljaren under lånets löptid.

Med HP skulle du betala månatliga betalningar och i slutet av affären skulle du äga produkten direkt, även om du skulle ha betalat mycket mer för den än den ursprungliga prislappen.

Dessa affärer var traditionellt ett bra sätt att betala för saker, eftersom återförsäljaren skulle ansvara för reparationer under avtalet och du skulle äga

objekt i slutändan.

Men HP -avtal kan pågå i flera år, och objektet kan vara föråldrat när du ägde det.

Hur PCP fungerar

PCP kan hjälpa dig att låsa upp din drömmotor.

PCP kan hjälpa dig att låsa upp din drömmotor (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Ange PCP.

PCP -erbjudanden tillåter det faktum att du kanske vill byta fordon med några års mellanrum. Det fungerar så här:

  • Du betalar en deposition för bilen

  • Du tar ett lån för det belopp som bilen beräknas förlora i värde under affären (vanligtvis tre år). De slår av insättningen

  • I slutet av terminen kan du köpa bilen direkt genom att göra en 'ballong' -betalning

  • Detta avtalas i början av terminen och är vanligtvis det som återstår av bilens initialvärde efter att du har dragit av lånet och insättningen

Förstod det? Inte jag heller. Här är ett exempel.

  • Du tecknar ett PCP -avtal på en ny bil som kostar 20 000 pund

  • Du betalar £ 4000 insättning

  • Återförsäljaren tror att bilen kommer att vara värd 9 000 pund på tre år, så du tar ett lån för 7 000 pund (20 000 pund minus 9 000 minus 4 000 kronor). Åh, och intresse

  • I slutet av affären har du 9 000 kr att betala om du vill ha bilen. Eller…

  • ... det finns några alternativ i slutet av affären. Du kan ge bilen tillbaka och gå därifrån. Du kan betala 9 000 pund och köpa den direkt. Eller så kan du teckna ett nytt avtal

Det stora incitamentet för den här affären är om din bil är värd mer än £ 9 000 i slutet av affären. Om det är värt, säg 10 000 pund, ger det dig 1 000 pund som du sedan kan ”återinvestera” i en ny affär. Vad finns att inte älska?

Nackdelarna med ett PCP -avtal

Du kan behöva en matte för att räkna ut hur mycket ditt PCP -avtal faktiskt kommer att kosta dig.

Du kan behöva en matte för att räkna ut hur mycket din PCP -affär faktiskt kommer att kosta dig. (Bild: Getty)

Så på pappret är ett PCP -avtal ett oerhört komplicerat sätt att ta ett lån på en bil som du ger tillbaka och ibland tjänar pengar på.

Problemet är att pengarna som återförsäljaren lovade dig skulle täcka din nästa bilinsättning. Det är inte garanterat att göra det. Faktum är att du kanske inte har några pengar att spela med alls.

Det finns också en avgift ibland för att gå in i ett nytt avtal som kan vara allt upp till £ 500.

Åh, och nämnde vi att det finns en körsträcka? Det finns kilometertillägg.

Om den gissning som du blev ombedd att göra om den körsträcka du kanske fick under de tre åren var för låg kan du sluta betala upp till 10p en mil extra för varje mil över gränsen!

natalie harrowell dödsorsak

Åh, och precis som en hyrbil, finns det skador. Allt utanför normalt slitage kan resultera i laddningar. Japp.

Snuskig försäljning

PCP har varit en dyr katastrof för vissa förare.

PCP har varit en dyr katastrof för vissa förare. (Bild: Getty Images / Cultura RF)

Naturligtvis, där det finns en ökning i affärer, kommer det att vara oansvariga utlåning. Inte alla långivare är tvivelaktiga, men vissa är väldigt mycket den traditionella stereotypen av säljare.

Vi har sett lån större än människors löner, falska detaljer om ansökningar och viktiga faktorer som betydande avgifter eller utlåningsavgifter som inte nämns.

Reglerna kring PCP är precis samma som alla utlåning. Både säljarens verksamhet och låneföretaget är reglerade och du kan klaga på endera eller båda till Sortera ut och den Finansombudsmannen .

Dessutom har otaliga människor sålts 'tillägg' -försäkringar för att täcka skador på däck eller betala för mindre bucklor.

Dessa policyer kan kosta 1000 £ extra - men de bör vara gratis eller en del av affären. Jag tror att detta är nästa stora felförsäljningsskandal.

Det behöver inte sägas att många träffar affären och får reda på att de är skyldiga mer pengar, eller har inte de utlovade pengarna för att ta ut en insättning på en ny bil. Så om detta händer dig, vilka är dina rättigheter?

PCP och all bilfinansiering regleras av Financial Conduct Authority så att även bilhandlaren som sålde affären måste följa strikta regler om försäljningen.

Återförsäljaren måste göra det klart hur affären fungerar och vilka avgifter du kan komma att ställas inför. De ska inte överträffa löftet och förklara hur de har löst ballongbetalningen.

Behåll dina dokument och vad du förstod om affären från personen som sålde det till dig. Om du är missnöjd i slutet av affären kan du göra ett klagomål via Resolver.

Och om återförsäljaren inte löser det kan vi hjälpa dig att ta ärendet till Finansombudsmannen. Allt detta är gratis - och enkelt. Så om du känner att du har blivit vilseledd, ge inte upp - ta det vidare.

Resolver kan hjälpa dig att reda ut klagomål om i stort sett vad som helst - så varför inte hjälpa en vän eller släkting att lösa ett problem, få en återbetalning eller göra anspråk. Kolla upp www.resolver.co.uk och dela dina erfarenheter på yourstories@resolvergroup.com