Hur GoCompare grundare gick från okvalificerad skolflicka till 44 miljoner pund chef

Bilförsäkring

Ditt Horoskop För Imorgon

Gå-Jämför-Huvud

Gå-Jämför-Huvud



Det började livet som hjärnbarnet till en mamma som satt vid sitt köksbord, fast besluten att lyckas trots att hon stämplade henne som en fruktkaka för hennes idé till en ny webbplats.



Men igår, och åtta år senare, lönade sig Hayley Parsons språng in i det okända på ett spektakulärt sätt när hon tjänade en förmögenhet på 44 miljoner pund för att ha sålt sin andel i prisjämförelsesidan Gocompare.com.



crystal palace fotbollsklubb

Verksamheten - mest känd för sina tv -annonser med en irriterande operasångare - har kommit långt sedan Hayley började.

Förra året omsatte det 110 miljoner pund och gjorde en vinst på 25 miljoner pund. Hayley avgår nu som verkställande direktör efter att försäkringsbolaget esure bestämde sig för att köpa den återstående hälften av verksamheten - den äger redan hälften - i ett avtal på 95 miljoner pund.

Efter att ha tjänat så mycket pengar kunde Hayley bli förlåten för att han skvättade pengar på en lyxsemester för en välförtjänt paus från jobbet.



Men i stället för vita sandstränder och fjärran stränder, kommer hon att ta sin familj till hennes favorit Center Parcs för att fira nära året.

Valet är typiskt för 41-åriga Hayley, som har hållit fast vid sina rötter trots att hon blivit mångmiljonär. Det kunde dock ha varit väldigt annorlunda om hon hade tagit sin fars råd.



Hon minns: Min pappa sa: 'Kärlek, jag tycker att jag borde sätta upp dig i en liten frisörverksamhet'. Han hade alltid haft ett eget företag, och min mamma hade alltid velat ha en liten salong hon kunde gå till, så han tyckte att det var en bra idé.

Men jag kommer ihåg att jag sa: 'Pappa, det är verkligen snällt av dig men jag klarar mig själv'. Jag tror fortfarande att min mamma är besviken på mig, skojar hon. Hon arbetar med barnbarnen nu och hoppas på att en av dem kommer att vara frisör.

Hayley växte upp i den walisiska staden Cwmbran, Monmouthshire, och lämnade Croesyceiliog -grundskolan i åldern 16 år med fem GCSE.

Hon säger: Jag var aldrig ett fan av skolan, om jag ska vara ärlig. Jag kunde inte vänta med att fylla 16 och lämna. Jag kommer inte ihåg vilka betyg jag fick eftersom jag aldrig gick tillbaka för att samla resultaten. Istället fick hon ett jobb på ett litet, familjeägt försäkringsbolag nära hennes hem.

Sedan, 1992, sökte hon jobb inom försäljning på ett nystartat företag som startade Cardiff. Företaget var Admiral, som blev en av Storbritanniens största bilförsäkringsbolag.

Hayley, som började med att göra te, steg genom ledningarna på Admiral och hjälpte först till att starta en mäklare som heter Gladiator och lanserade sedan webbplatsen Confused.com. Men det var medan hon var tvåa i kommandot på Confused.com som saker kom till en topp.

Den irriterande operasångaren

På den tiden var webbplatsen - tillsammans med rivaliserande Moneysupermarket.com - till stor del baserad på att bara jämföra priser. Hayley tyckte istället att kunderna borde kunna jämföra andra funktioner i en bilpolicy.

Hon sa: Jag hade ganska starka åsikter om att affärsmodellen behövde gå vidare och jag tänkte: ”Jag kan antingen sitta här och gnälla och stöna om det, eller så kan jag gå av baksidan och göra något åt ​​det”. Ur ett personligt perspektiv hade jag 14 fantastiska år där, men jag hade varit nummer två ett tag och det var min tur att bli nummer ett.

Hayley startade verksamheten med två kollegor som lämnade Admiral med henne, däribland Lee Griffin, som också kommer att hämta en slump från försäljningen för att säkerställa.

Hon minns hur de första anställda var tvungna att sätta ihop sina egna Ikea -skrivbord och under de första åren gjorde det förlust. Men hon lyckades locka investeringar och saker tog fart.

hur många kvinnor dödade ted bundy

Hayley är stolt över sina walisiska rötter och bestämde sig för att ha Gocompares huvudkontor där. Det är fortfarande baserat i Newport. Företaget gör en dygd att ta hand om sin personal, med ett relaxrum och lekstationer på kontoret. Hayley citerades en gång och sa: Ingen lämnar någonsin om jag inte avskedar dem.

2012 tilldelades hon ett OBE och har vunnit många affärspris, bland annat Woman in Business vid South Wales Chamber of Commerce Business Awards och ett Welsh Woman in Innovation Award.

Webbplatsen är nu värderad till 190 miljoner pund, och ett sätt den har sticker ut från sina rivaler är dess TV -reklam, med karaktären Gio Compario. Tanken var hjärnskapet till man och hustrus reklamlag Sian Vickers och Chris Wilkins, som kom från pensionen för att skapa konceptet.

Hayley kommer ihåg: Kortfattat var, du har fastnat för namnet, jag vill ha en låt och jag vill att den ska komma in i alla. Hon insisterade också på att företaget använde en walisisk sångare för huvuddelen, vilket ledde dem till att anställa Wynne Evans.

De provspelade på ett antal personer men den första personen de såg var Wynne. Så fort jag såg honom visste jag att han var den för mig, och Hayley får alltid vad hon vill, säger hon.

Familjen är också viktig för Hayley, som är gift med två söner, 11 och fyra. Maken Mark-som hon gifte sig för två år sedan-gav upp sitt jobb inom försäljning för att bli en husman på heltid. Hayleys föräldrar flyttade nyligen till Cardiff från Cwmbran, och hennes bror och hans familj bor i närheten.

En passion Hayley har ägnat sig åt är snabba bilar, som har ägt en Maserati. Hennes senaste köp, en Ferrari, uppfyller också en barndomsambition.

Hayley Parsons

Hayley Parsons

Hon säger: Hela mitt arbetsliv var mitt fokus att ha en bil. Jag köpte en Ferrari 458, som är den största spänningen i mitt liv någonsin. Ända sedan jag var liten sa jag till mamma: 'En dag ska jag ha en röd Ferrari' och det är det jag har jobbat för.

stor flygande insekt uk

Hayleys mer omedelbara planer, inklusive att laga en jullunch för 11 personer, sedan semestern till Center Parcs. Efter det? Jag tror att jag har råd att ta lite ledigt nu. Jag slutade skolan vid 16 och har jobbat sedan dess. Jag är mentalt och fysiskt utmattad. Jag kommer att ha lite ledigt och njuta av att vara mamma på heltid.

Wynne och Hayley tache

Hon skojar: Jag kanske klarar det i ungefär tre veckor. Jag tror inte att jag kommer igenom ett helt sommarlov.

Och när det gäller dem som tvivlade på henne säger hon: Jag har kallats för en fruktkaka många gånger. Det finns en kille som dagen innan jag skulle lämna sa ”H, gör inte det, gör det inte. Du kommer att göra ett misstag. Du kan inte anta sådana som Confused och Moneysupermarket. Han sms: a mig att säga i morse för att säga, 'Kanske hade jag fel'.

Se Även: