Hur Dragons 'Den tycoons gjorde sina uppseendeväckande förmögenheter och vem som är den rikaste

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Drakar & apos; Den skulle inte existera utan ett gäng miljonärer som vill dela med sina hårt förvärvade pengar.



Sedan första sändningen 2005 har 18 raka talande affärer titaner suttit i de berömda stolarna framför buntar med kontanter.



Dragorna är inte rädda för att säga exakt hur de känner, och framkallar skräck i alla som är modiga nog att gå in i hågen för att lägga fram sin idé.



Drakarna hade utstått många kamper medan de kämpat med varandra för att investera i nästa stora grej, handlat slag med varandra på skärmen och hittat problem med de företag de investerar i bort från kamerorna.

Bara Peter Jones har medverkat i alla 18 serierna i serien - och han har för närvarande sällskap av veteranen Dragon Deborah Meaden, Touker Suleyman, Tej Lalvani och Sara Davies.

Men hur lyckades de nuvarande drakarna samla sina otroliga förmögenheter och vilken är den rikaste?



Peter Jones

Peter är den största och rikaste av alla drakarna

Peter är den största och rikaste av alla drakarna (Bild: BBC/Andrew Farrington)

Peter Jones dvärgar bokstavligen och metaforiskt resten av drakarna.



Den enda draken som fortfarande stod från den allra första serien för 16 år sedan, började affärsmogulen som ung genom att starta en egen tenniscoachskola.

När han var bara 16-år gammal startade han ett företag som tillverkade persondatorer under sitt eget varumärke, men det misslyckades i tjugoårsåldern och han tvingades flytta från sitt hem med tre sängar och tillbaka till sina föräldrar.

eld i val d isere

Peter öppnade sin egen Windsor -cocktailbar baserad på Tom Cruise -filmen Cocktail och startade Phones International Group 1998.

2005 samarbetade han med Theo Paphitis för att köpa presentföretaget Red Letter Days av deras andra Dragon Rachel Elnaugh efter att det gick i administration.

Peter lanserade Peter Jones Foundation 2005, som driver Peter Jones Enterprise Academy och Tycoon in Schools -initiativet och 2009 gjordes han till en CBE för tjänster till företag, företag och unga.

Levi Roots med Peter Jones och flaskor med hans Reggae Reggae Sauce

Levi Roots med Peter Jones och flaskor med hans Reggae Reggae Sauce (Bild: PA)

Affärsmagnaten, som äger en tv -produktion som heter Peter Jones TV, blev ägare och verkställande direktör för Jessops 2013.

Det året visade Peter sitt personliga engagemang för återupplivningen av British High Street när han lanserade 36 Jessops -butiker över hela landet.

Under sin tid i Hallen har Peter investerat en svindlande summa på 5 983 167 pund.

Några av hans mest minnesvärda erbjudanden inkluderar Love da Popcorn, Bare Naked Foods and Rempods, reminiscensböcker för demenspatienter.

Men i särklass hans mest kända om Reggae Reggae Sauce, som har gjort Levi Roots till en miljonär själv.

Peter tror att det var 'en av mina mest framgångsrika investeringar från showen' och är fortfarande en varumärkesägare.

Den rikaste av partiet - Peter har ett uppskattat nettovärde på 500 miljoner pund enligt Spears tidning.

Tej Lalvani

Tej har investerat mycket pengar under sin korta tid i Den

Tej har investerat mycket pengar under sin korta tid i Den (Bild: BBC/Andrew Farrington)

Anländer till The 15 för serie 15, har Tej säkert mycket pengar att slänga runt.

Han började arbeta på lagret hos sin vetenskapsman pappa professor Kartar Lalvanis företag Vitabiotics.

I stället för att placeras i toppen arbetade Tej sig dit genom att skaffa sig erfarenhet från alla affärsavdelningar och körde till och med gaffelliftar vid ett tillfälle.

Under de senaste 20 åren har Tej växt verksamheten till det största vitaminföretaget i Storbritannien genom värdeförsäljning med en nuvarande koncernomsättning på över 300 miljoner pund per år.

I sin nuvarande roll som VD är Tejs huvudmål och vision att bygga Vitabiotics till det största specialistvitaminföretaget i världen.

Tej har lagt ner mycket av sina pengar på Den -investeringar

Tej har lagt ner mycket av sina pengar på Den -investeringar (Bild: BBC)

Under Tejs ledning har Vitabiotics expanderat till sin nuvarande storlek där dess produkter säljs i över 100 länder över hela världen och producerar många av Storbritanniens främsta försäljnings vitaminer inklusive Wellwoman, Perfectil och Pregnacare.

Tej har investerat totalt £ 1,897,666 under hans tid i The Den i affärer som vitamin -infuserat te T Plus -drinkar, Throtful -gratulationskort och manlig make -up War Paint.

En av Tejs bästa investeringar var i Look After My Bills, tjänsteleverantören som hittar det bästa erbjudandet det året och automatiskt byter gas- och elförbrukare till en billigare affär gratis om en bättre kommer.

Tillsammans med den tidigare Dragon Jenny Campbell investerade de 130 000 pund för bara 3% eget kapital i verksamheten, som köptes av jämförelsewebbplatsen GoCompare 2019 med en rapporterad värdering på mer än 12,5 miljoner pund.

Enligt Sunday Times Rich List i maj 2019 har Tej en uppskattad nettovärde på 390 miljoner pund.

Touker Suleyman

Touker har 40 år & apos; erfarenhet av detaljhandel och tillverkning

Touker har 40 år & apos; erfarenhet av detaljhandel och tillverkning (Bild: BBC/Andrew Farrington)

Touker Suleyman tog sina 40 år & apos; detaljhandel och tillverkningserfarenhet i grottan redan 2015.

Efter att ha börjat på ett auktoriserat revisionsföretag introducerades Touker för modebranschen medan han gjorde en revision och startade sin detaljhandelskarriär vid 18 års ålder.

Han ingick ett joint venture i en läderfabrik och etablerade strax därefter en klädtillverkare som levererade till några av de största namnen på den brittiska huvudgatan.

Men den högflygande affärsmannen fördes tillbaka till jorden när han köpte en andel i klädaffären Mellins, då identifierade revisorer betydande skulder bakom en av hans affärsverksamheter och han hade sex veckor på sig att hitta £ 2 miljoner pund.

bilder på sällsynta £2-mynt

Tyvärr en potentiell investerare som drog sig ur i sista minuten, tvingade verksamheten till likvidation, och han tvingades sälja sitt hus och börja om från ingenting.

Touker ger lite roligt till The Den

Touker ger lite roligt till The Den (Bild: Birmingham Mail)

Han förvärvade ett litet cash-and-carry-företag som senare blev Low Profile Group, en klädtillverkare som levererade M&S, och köpte sedan ett brittiskt herrklädmärke Hawes & Curtis för £ 1 när det skulle gå i administration.

Han vände Hawes & Curtis & apos; förmögenheter runt och byggde en blomstrande internationell klädtillverkare, med en omsättning som steg från 600 000 pund 2001 till 30 miljoner pund 2014.

Touker är också mannen som krediteras för att ha återuppfunnit det spännande 90 -talets dammärkesmärke Ghost och är nu en serieentreprenör som stöder sju detaljhandels- och kommersiella fastighetsföretag.

Med sin totala investering i stugan på 1 877 666 pund har Toukers bästa erbjudanden varit för Beamblock Yogo, Timberkits, Bad Brownie och Collagin.

År 2015 uppskattade The Sunday Times att Toukers förmögenhet skulle överstiga 200 miljoner pund.

Deborah Meaden

Deborah gick med i Den i serie 3 och är nu en fanfavorit

Deborah gick med i Den i serie 3 och är nu en fanfavorit (Bild: BBC/Andrew Farrington)

Inte någon att krångla till, populära Dragon Deborah Meaden gick in i den för tredje serien.

Avsedd att vara en framgångsrik entreprenör, Deborah startade sitt första företag direkt från college vid 19 års ålder.

Hon startade ett glas- och keramikimportföretag som levererade butiker inklusive Harvey Nichols, men tyvärr misslyckades det efter 18 månader.

Deborah var inte avskräckt från affärsvärlden och tog en franchise för det italienska klädföretaget Stefanel och startade en av de första i Storbritannien och drev sedan en prisbingokoncession på Butlin.

Hon gick senare in i sitt familjeföretag, Weststar Holidays, och blev så småningom verkställande direktör

År 1999 förvärvade hon det största aktieinnehavet i en management -buyout, och sålde senare företaget för 33 miljoner pund samtidigt som hon behöll en andel på 23% som hon sedan sålde 2007 när Weststar köptes för 83 miljoner pund.

Nästa upp för Deborah var att förvärva ulldukstillverkare Fox Brothers och hon är nu en heltidsinvesterare med en omfattande portfölj.

Deborah har fingrarna i många pajer

Deborah har fingrarna i många pajer (Bild: BBC)

Detta inkluderar Gripits innovativa gipsskivfästen, lyx & Made in Britain & apos; sajten The Merchant Fox, märket ”no nasties” för barnens toalettartiklar Good Bubble, dammodemärket Hope and Ivy och Billy och Margot näringsrik hundmat och godis.

Under årens lopp har Deborah investerat hela 4 786 000 pund i företag som Yee Kwan Glass, Marxman och Boot Buddy.

En av Deborahs största Den -framgångar kom tillbaka 2006 när hon köpte in Magic Whiteboard, en bärbar A1 -whiteboardtavla i en rulle som kan fastna på många olika ytor.

Hon gick in med Theo Paphitis för att investera 100 000 pund för en andel på 40% i företaget, som enligt uppgift har blivit deras bästa affär någonsin.

Ägarna, som nu används i skolor upp och ner i landet, köpte tillbaka Deborah och Theos aktier 2014 för hela 800 000 pund, vilket är åtta gånger vad de betalade för dem.

Enligt Spears tidning är Deborahs förmögenhet cirka 40 miljoner pund

Sara Davies

Sara är den nyaste draken i blocket

Sara är den nyaste draken i blocket (Bild: BBC Studios/Andrew Farrington)

Sara Davies, den nyaste draken på kvarteret, blev den yngsta Den -stjärnan någonsin när hon gick med 2019 bara 35 år gammal.

Sara grundade Crafter's Companion, ett detaljhandelsföretag som specialiserat sig på hantverk, för 13 år sedan från sitt sovrum på universitetet.

Sara upptäckte en lucka på marknaden för ett kuvertverktyg för kortmakare och uppfann ett som heter Kuvertet med hjälp av sin ingenjör pappa.

Crafters köpte dem i tusentals, katapulterade hennes företag till framgång och omsatte 500 000 pund när hon tog examen.

Saras företag omsätter nu 34 miljoner pund per år, exporterar till mer än 40 länder över hela världen och sysselsätter mer än 190 anställda i Storbritannien, USA och över hela Europa.

Sara är den yngsta draken någonsin

Sara är den yngsta draken någonsin (Bild: BBC)

Hon är mottagare av över 25 affärspris och 2016 erkändes för tjänster för ekonomin med en MBE i listan över Queen's Birthday Honours.

aj vs ruiz 2 brittisk tid

Trots att Sara inte funnits länge har Sara redan investerat 1 118 666 pund i Den -affärer.

Dessa inkluderar Malaysian Chilli Paste Mak Tok, skärverktyg Pipe Easy och Shower Gem, en förvaringslösning för badrum.

Längst ner på listan men ändå inte att sniffa på, rapporterar Inside Growth Saras nettovärde till 37 miljoner pund.

*Drakar & apos; Den sänds torsdagar på BBC One kl 21.00

Se Även: