HMRC utfärdar bedrägerivarning efter att 60 000 människor får falska samtal från skattemannen

Hmrc

Ditt Horoskop För Imorgon

HMRC: s intäkter och tullar

Telefonbedrägerier riktar sig ofta till äldre och utsatta - gruppen HMRC säger att de är mest utsatta(Bild: Getty)



HMRC har utfärdat en varning till miljontals hushåll om telefonbluffare som påstås vara från skattemannen.



Organisationen sa att det har tagit emot mer än 60 000 rapporter under de senaste sex månaderna från personer som har fått samtal från så kallad personal som säger sig vara från skattemyndigheten.



Det sade att ett ökande antal kriminella vänder sig till den traditionella metoden för kallsamtal för att få pengar bedrägligt. Ofta handlar dessa samtal till fasta nummer.

Enligt Ofcom har nästan 26 miljoner hem en fast telefon, varav många kan vara utsatta för bedrägerier, särskilt om de inte är ex-katalog.

Det sa att antalet klagomål kring telefonbedrägerier har ökat med 360% under det senaste året.



Ekonomisekreterare för finansdepartementet, Mel Stride MP, sa: ”Vi har vidtagit stora steg för att motverka sms och sms för phishing, så att bedragare inte har något annat val än att försöka lura skattebetalarna via telefon.

'Om du får ett misstänkt samtal till din fasta telefon från någon som påstås vara från HMRC som hotar med rättsliga åtgärder, för att sätta dig i fängelse eller betalning med kuponger: lägg på och rapportera det till HMRC som kan arbeta för att ta bort dem från nätverket . '



Chef för åtgärdsbedrägeri, Pauline Smith, tillade: 'Bedragare kommer att ringa din fasta telefon med påståendet att de kommer från välrenommerade organisationer som HMRC. Kontakt som denna är utformad för att övertyga dig om att överlämna värdefulla personuppgifter eller dina pengar.

”Antag inte att någon som ringer dig är den de säger att de är. Om en person ringer och ber dig göra en betalning, logga in på ett onlinekonto eller erbjuder dig en affär, var försiktig och sök råd.

Skatteverket kommer bara att ringa dig och be om betalning på en skuld som du redan känner till, antingen efter att ha fått ett brev om det, eller efter att du har berättat att du är skyldig att betala skatt, till exempel genom en självdeklaration.

Under de senaste 12 månaderna har HMRC arbetat med telefonnät och Ofcom för att stänga nästan 450 linjer som används av bedragare som använder pannrumstaktik för att stjäla pengar.

Om någon någonsin är i tvivel om vem de pratar med, rekommenderar HMRC att du avslutar samtalet och kontaktar avdelningen med hjälp av ett av de nummer eller onlinetjänster som finns tillgängliga från GOV.UK .

Caroline Abrahams, välgörenhetsdirektör på Age UK, sa: Scammers kommer att använda alla möjliga medel för att lura människor ur sina pengar och vi uppmanar alla att vara försiktiga när de får ett kallsamtal från någon som begär personlig information, oavsett var de säger att de ringer från. Om det finns några tvivel är det alltid klokt att avsluta samtalet och kontakta företaget eller regeringsavdelningen separat med ett telefonnummer från en officiell korrespondens eller deras webbplats.

Det kommer bara en månad efter att regeringen förbjudit kalla kall för pensioner - vilket innebär att ingen nu kan ringa dig ut ur det blå för att diskutera dina pensionskassor.

kylie minogue paul solomons

Vi uppmuntrar människor att känna kontrollen över vem som ringer dem hemma, till exempel genom att registrera sig för telefonens preferenstjänst eller installera en samtalsblockerande enhet. För att få veta mer om hur Age UK kan hjälpa, inklusive att få välgörenhetens kostnadsfria informationsguider 'Undvika bedrägerier' och 'Staying Safe', kan människor ringa Age UK Advice på 0800 169 6565, besöka www.ageuk.org.uk eller prata med deras lokala ålder Storbritannien.

Jag känner någon i riskzonen - vad ska jag göra?

Om du känner någon som har en fast telefon, särskilt de som kan behöva skydda sig som sårbara släktingar och grannar, är vårt råd:

  • Känn igen tecknen - äkta organisationer som banker och HMRC kommer aldrig att kontakta dig utifrån det blå för att be om din PIN -kod, lösenord eller bankinformation.

  • Var säker - ge inte ut privat information, svara på textmeddelanden, ladda ner bilagor eller klicka på länkar i e -postmeddelanden som du inte förväntade dig.

  • Vidta åtgärder - vidarebefordra misstänkta e -postmeddelanden och information om misstänkta samtal från HMRC till phishing@hmrc.gsi.gov.uk och sms till 60599, eller kontakta Action Fraud på 0300 123 2040 eller använd deras verktyg för rapportering av bedrägerier online , särskilt om du lider ekonomisk förlust.

  • Kolla upp GOV.UK för information om hur man undviker och rapporterar bedrägerier och känna igen äkta HMRC -kontakt .

  • Om du tror att du har fått ett HMRC -relaterat nätfiske/falskt e -postmeddelande eller textmeddelande kan du kontrollera det mot exemplen som visas i detta guide .

Läs mer

Ekonomiska bedrägerier - Hur man håller sig säker
Pensionsbedrägerier Dating bedrägerier HMRC -bedrägerier Bedrägerier på sociala medier

Se Även: