Grace Millane -undertryckandeorder: Varför kan vi inte namnge hennes sjuka mördare på två år

Världs Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Identiteten på Grace Millanes mördare hölls hemlig under hans rättegång på grund av en förordnande om förbud som förbjuder Nya Zeelands media att namnge och avbilda honom.



Den 27-årige mannen kan inte maskeras där trots att en jury fann honom skyldig till att ha strypt den brittiska ryggsäckaren i hans hotellrum i Auckland och begravt hennes kropp i en resväska.



Lagen omfattar inte internationella medier, inklusive byråer i Storbritannien, vilket innebär att de är fria att namnge mannen trots de strikta och ovanliga rapporteringsrestriktionerna i Nya Zeeland.



Till och med orsakerna till fördröjningsordern har hållits undan. En domare kommer att avgöra om beslutet ska hävas när han fängslas i februari 2020.

Medan vissa internationella medier har namngivit och avbildat mördaren efter hans övertygelse, har vissa nyhetssajter inte möjlighet att geblockera deras sidor för besökare i Nya Zeeland.

Ordern kom på plats efter att brittiska medier kritiserades i Nya Zeeland för att han namngav mannen efter hans gripande bara några dagar efter mordet i december förra året. Google bröt senare ordern i ett massmeddelande till prenumeranter.



Grace Millane och mördaren kommer in på hans hotell i Aucklands centrum den 1 december förra året

Just då sade Nya Zeelands justitieminister Andrew Little: ”Internationella medier, särskilt brittiska medier, hjälper inte familjen Millane.



Och om de är oroliga för att göra rättvisa för familjen, bör de sluta publicera detaljer.

'Jag skulle bara säga till brittiska medier, vi har att göra med en familj från deras land, det är deras medborgare som har förlorats i Nya Zeeland för denna mord här i Nya Zeeland, vi vill göra rättvisa för familjen.

'Rättvisa betyder att den anklagade hålls till svars ... Saker som händer utomlands som undergräver detta är en ohjälpsam handling för familjen.'

Dagarna efter mordet gjordes mer än 100 000 Google -sökningar efter mannens namn i Nya Zeeland.

Grace Millane dog i Nya Zeeland

Miss Millane var på en världsresa när hon mördades (Bild: Facebook)

Fallet har väckt en debatt om undertryckandeorder i internetåldern.

I Nya Zeeland kan misstänkta och påstådda offer be en domstol att få sitt namn undertryckt, vilket gör det olagligt att det offentliggörs i det landet.

Syftet är att skydda tilltalade som antas vara oskyldiga tills de är bevisade skyldiga eller påstådda offrens integritet, och att säkerställa en rättvisare rättegång.

Personer som dömts för att ha brutit mot ordern kan fängslas i upp till sex månader. Företag kan få böter upp till 100 000 NZD (50 000 pund).

I Millane -fallet kommer inte förbudet om upphävande att hävas snart, även om mannen har dömts.

Mördaren (höger, i en polisintervju) kan inte nämnas och hans ansikte kan inte visas

Det kan förbli på plats till tidigt djupt in i 2021 på grund av ett antal juridiska frågor som också undertrycks.

Även om lagen endast gäller för media i Nya Zeeland, respekterades den av internationella myndigheter, inklusive de i Storbritannien, under rättegången. Internationella reportrar riskerade att bli uteslutna från rättegången om de bröt mot ordern.

Mannen nekades inledningsvis ett förbud mot förtryck, men hans advokat överklagade - utlöste ett tillfälligt föreläggande - och en domstol i högsta domstolen reserverade sitt beslut.

Den tillfälliga ordern gäller fortfarande efter att mannen dömdes för mord efter en två veckors rättegång.

Miss Millane, från Wickford, Essex och 27-åringen träffades på dejtingsappen Tinder och tillbringade flera timmar att dricka tillsammans i Aucklands centrum innan hon mördades.

Hon sågs senast i en hiss med mördaren på CityLife -hotellet på kvällen den 1 december 2018 - natten före hennes 22 -årsdag.

Ryggsäckmakaren, som reste runt i världen, mördades i sitt rum den natten eller under de tidiga timmarna av hennes födelsedag.

Försvaret hade hävdat att dödsfallet var en slump och inträffade under grovt sex, men jurymedlemmarna avvisade den tilltalades version av händelserna.

Efter att ha dödat fröken Millane stoppade mannen hennes kropp i en resväska och begravde henne i Waitakere Ranges, skogsklädda kullar utanför Auckland.

En jury bestående av sju kvinnor och fem män gav en enhällig dom efter bara fem timmars överläggning vid Auckland High Court.

Fröken Millane sågs senast levande när hon var i hiss med sin mördare natten före hennes födelsedag

Mannen intervjuades först av polisen eftersom han lämnade en kommentar till en av Miss Millanes Facebook -foton.

Han hävdade att de gick skilda vägar efter deras dejt, men erkände senare att hon var död och förnekade att hon mördade henne.

Han ledde polisen till platsen där han begravde den brittiska kvinnans kropp.

Mannen hade använt sin mobiltelefon för att söka efter 'köttätande fåglar' och 'finns det gamar i Nya Zeeland?'.

Han använde Google för att surfa på webbplatser för stora väskor, resväskor och biluthyrning efter att Millane dog.

Miss Millanes föräldrar, David och Gillian, talar med journalister utanför domstolen (Bild: Getty Images)

Han hade också sökt på nätet efter 'den hetaste branden', 'stora väskor nära mig' och 'Waitakere Ranges'.

Efter att ha befunnits skyldig, häktades mördaren till förvar tills han dömdes den 21 februari nästa år.

Han står inför livstids fängelse med minst 10 år utan villkorlig dom.

Fröken Millanes föräldrar, David och Grace, och ett antal jurymän grät efter att domen meddelades.

Mr Millane hade anslutit sig till sökandet efter hans försvunna dotter innan hennes kropp hittades en vecka efter mordet.

Han sa till journalister utanför domstolen: ”Det kommer inte att minska smärtan och lidandet vi har tålt under det senaste året.

jättesäte trädgårdscenter

'Nåd togs på det mest brutala sättet för ett år sedan och våra liv har rivits sönder.

'Nåd var vårt solsken och hon kommer att saknas för alltid.'

Se Även: