Grace Blakeley: Vad jag skulle ha sagt till Iain Dale om han inte hade stormat ut på TV

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

När jag dök upp på Good Morning Britain med Iain Dale och Nihal Arthanayake i morse, var det första vi bad om att diskutera den fruktansvärda attacken som ägde rum på Tate Gallery för några månader sedan.



En sexårig pojke kastades av galleriets övre visningsdäck av 18-åriga Jonty Bravery, som var i vård vid den tiden.



I veckan släpptes en inspelning där vi kan höra Jonty berätta för sina vårdare att han ville döda någon genom att skjuta dem från en hög byggnad.



Konversationen ska ha ägt rum över ett år före attacken vid Tate.

Min omedelbara reaktion på berättelsen var att tänka tillbaka på alla de upprörande berättelser jag hade hört från kommunalmedlemmar om den otroliga situationen för barns socialvård.

groves eubank vilken kanal

Den omsorg som lokala råd ger till några av de mest utsatta tonåringarna, barnen och spädbarnen i vårt samhälle har tagits bort till benet genom ett decennium av nedskärningar av kommunernas finansiering.



Grace Blakeley (vänster) med Iain Dale (mitten) på Good Morning Britain i dag (Bild: ITV)

Statliga medel till lokala myndigheter har minskat med nästan 50% sedan 2010 och de flesta råd har helt enkelt inte pengar för att tillhandahålla de tjänster som utsatta barn behöver.



hur gammal är prinsessan andre

Dessutom, genom att öka fattigdomen och arbetslösheten och göra det svårare för utsatta familjer att få tillgång till tjänster, har åtstramningar ökat efterfrågan på barns socialtjänst samtidigt som budgetarna skärs ner. Mellan 2008 och 2018, antalet barn i vården steg från 59 400 till 75 420.

År 2019, den tvärpolitiska kommittén för bostäder, gemenskaper och kommuner varnade ministrar att barntjänsterna var ”vid bristningsgränsen” och uppgav att nedskärningar av medel satte barn i fara.

Barnkommissionären för England höll med och sa att råd har 'svälts' av finansiering till följd av Storbritanniens hårda åtstramningsregim och att barntjänsterna var 'vid en vändpunkt'.

Jonty Bravery erkände sig skyldig till att ha kastat en sexårig pojke från en 200ft balkong vid Tate (Bild: PA)

vad betyder 306

Med tanke på att en rad rapporter har visat att en överansträngd arbetskraft och personalbrist äventyrar barns säkerhet i vårdsystemet, är det inte orimligt att anta att finansieringsbrist var en av anledningarna till att Jonty Allens fall inte eskalerade tidigare.

När jag gjorde denna poäng om GMB, svarade Dale med att hävda att det var 'fullständigt skräp' och att fallet 'inte har att göra med nedskärningar'.

Jag skulle svara med att påpeka att en rad experter - från barnkommissarien, till Association of Director of Children's Services, till British Medical Association - har sagt att åtstramningar äventyrar kvaliteten på barns socialvårdstjänster men innan jag kunde avsluta, rev Dale av sin mikrofon och stormade av uppsättningen.

Twitter -svaret var snabbt och förutsägbart.

Jag var en 'gobby ko' och 'den hårda vänstern Katie Hopkins' för att prata om åtstramningens inverkan på våra mest utsatta barn.

Dale, å andra sidan, vördades som en hjälte av konton som 'Traditional Britain'.

Nihal Arthanayake - som satt på Dales vänster och vägde in för att stödja mina kommentarer - var 'en vänster asiatisk sprutande socialist ***.'

Jag är van att ta emot övergrepp online - det är något som alla kvinnor med en plattform kommer att ha upplevt någon gång.

nöjesparken prinsessan diana

Grace Blakeley: 'Jag är van vid att ta emot övergrepp online ... men detta bråk överskuggade en viktigare fråga' (Bild: Grace Blakeley)

Läs mer

Senaste brittiska politiska nyheter
Brev till Boris efter festen inställd Arbetskandidat förlorar pappa till virus Transgenderreformer skrinlagda Bailout för Coronavirus - vad betyder det

Men det som gör mig riktigt arg på den här situationen är att bråket mellan Dale och jag har överskuggat en mycket viktigare fråga: våra mest utsatta barn misslyckas av en regering som ska skydda dem.

holly willoughby klänning dansar på is

Barns socialvård är inte en glamorös fråga-det är inte en frontlinje offentlig service och de flesta har turen att aldrig stöta på det.

Men varje dag skadar riskfyllda barn sig själva och omgivningen på grund av brist på stöd i vården. Om min spott med Iain Dale får folk att inse krisens omfattning i vårt vårdsystem, så kommer det säkert ha varit värt det.

Grace Blakeley är personalförfattare på Tribune Magazine och författare till Stolen: How to save the world from financialisation.

Se Även: