Exklusiv: TV -överlevnadsgurun Ray Mears vid sin hustrus död

Kändisnyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Ray Mears (Bild: Rex)

Ray Mears (Bild: Rex)



Extrem isolering är ett sätt att leva för Ray Mears. Men även mitt i ingenstans är Storbritanniens mest kända bushcraft -expert aldrig ensam.



Rachel - Ray hängivna partner i 15 år - dog av bröstcancer 2006. Då de visste att sjukdomen var dödlig förseglade de sin kärlek genom att äntligen gifta sig.



Även efter hennes död förlitar sig Ray, 44, fortfarande på tankar från Rachel för att inspirera honom i de tuffaste miljöerna.

Nu för första gången öppnar han sitt hjärta, för , om kvinnan som var hans fru, älskare, affärspartner och bästa vän.

vad gör steve fulcher nu

'Vi var själsfränder - och Rachel är alltid med mig', säger han. 'Hon är alltid i mina tankar, även på de mest isolerade platserna. Rachel är min inspiration, även nu. Vi bodde tillsammans, vi arbetade tillsammans. Vi var som en.



'Tyvärr drabbades hon av den mest virulina formen av bröstcancer.

Det var väldigt snabbt.



'Hon gick igenom alla cancerbehandlingar men förlorade tyvärr striden.

'Rachel var otroligt modig, precis som alla kvinnor jag har träffat som har haft bröstcancer. Det finns många väldigt modiga kvinnor där ute.

Paret bodde i East Sussex med sina två vuxna barn, och när Rachel dog, 50 år gammal, skingrade Ray hennes aska i Ashdown Forest i närheten.

Han säger: 'Hennes aska är nära ett vackert idegran som hon tyckte mycket om.'

Rachel stack verkligen ut från mängden när de träffades 1992, på den fem dagar långa överlevnadskursen han sprang. I stället för de kamouflagefärger som Ray gynnade var hon klädd i ljusrosa och lila.

Hon skämtade senare: 'Den första dagen insåg jag snabbt att jag var på djupet, men jag var sugen på att lära mig.'

Ray säger: ”En del av glädjen för mig var att titta på henne när hon själv utforskade naturen. Det var hennes längtan efter att lära sig om dessa saker som förde oss samman i första hand. Jag tror att naturen inte nödvändigtvis accepterar alla, men skogen accepterade henne och hon blev väldigt intuitiv.

'Jag var väldigt, väldigt lycklig att ha 15 år med henne. Jag skulle inte ändra en dag på det - förutom naturligtvis vad som hände i slutändan.

”Vi var gifta i ungefär ett år. Vi var länge tillsammans och brukade reta varandra om att gifta sig. Jag skulle fråga henne och hon & nej, nej & apos ;.

Hon skulle fråga mig och jag & nej, nej & apos ;. Vi har bara hållit på så i flera år.

Och när hon var sjuk insåg vi naturligtvis att vi verkligen ville gifta oss. Det var väldigt speciellt. '

När han ser tillbaka på deras förhållande tillägger Ray: ”Vi var väldigt tillsammans.

Liverpool FC Parade Route 2019

'Jag känner hennes närvaro på de vilda platser jag besöker. Vi hade en mycket stark telepati mellan oss.

'Om hon skulle besöka mig när jag var i skogen, skulle jag veta. Jag skulle vara där och vänta på henne.

'Jag tror att dessa känslor blir starkare. Jag vet inte vad det är, men jag litar på det. Kanske beror det på att jag gör mycket spårning, du lär dig att vara uppmärksam på dina sinnen.

'Du lär dig att lita på dina sinnen och ditt undermedvetna. Jag gillar inte att prata om det eftersom många människor fejkar det. Jag gillar inte alls fakery.

'Jag känner mycket, mycket starkt med mina tv -program att vi gör allt på riktigt.' Tankar om hans älskade Rachel inspirerar Ray i de mest farliga situationer.

Som när en 10 fot lång krokodil långsamt gled några centimeter från huvudet när han sov på en 'swag' -madrass i det fria under sin senaste australiska expedition.

Eller när en grizzlybjörn överraskade honom i en kanadensisk flod.

jultomten och släde

'Jag brände lådor på en grus sandstång i en flod i British Columbia och hörde ett ljud', minns han. 'Det var en grizzlybjörn bredvid mig som stod bulten upprätt, ett par meter bort.

”Vi överraskade båda samtidigt. Jag tittade en gång på honom och han tittade en gång på mig.

Vi backade båda åt motsatta håll.

”Det var en fantastisk upplevelse att vara bredvid ett så här hårt missförstått djur.

lågskuren vit topp

'Crocs, å andra sidan, är mycket farliga varelser. Inte alls att krångla till.

'Att se en gå genom ditt huvud när du ligger på marken försvarslös är verkligen väldigt skrämmande.'

Hans nya serie, Ray Mears Goes Walkabout, hyllar upptäcktsresande som öppnade de avlägsna delarna av Australien.

Många människor dog här ute.

Inklusive brittiska upptäcktsresande Burke och Wills, vars kroppar ligger några hundra mil österut på samma spår som Ray och hans BBC -filmteam följde i en vecka.

Burke och Wills var nära färskt vatten när de dog av utmattning och hunger.

De kunde ha överlevt på inhemska växter och djur, men hade ingen aning om hur nära de var frälsningen.

Ray klipps av samma duk som pionjärerna. Jag ser när han rakar sig med en vass kniv i halvljuset från sin lägereld med gryningen som bryter över den oförlåtande outbacken.

Tittarna älskar Ray lugna, sakliga förhållningssätt till naturen och överlevnad i världens mest extrema miljöer.

Sedan han lärde sig spåra rävar vid åtta års ålder på North Downs, där han växte upp, har Ray ägnat sitt liv åt att återuppliva förlorade vildmarkskunskaper.

Nu skriver och undervisar Ray inte bara i ämnet, han lever ständigt sin dröm, välkommen av världens inhemska första nationer som har bjudit in honom att följa med dem på jakt, spåra och leta efter vilda växter efter mat och medicin.

Ray är inte alls Rambo-figuren eller en överexciterad Steve Irwin-showman som jag kanske hade förväntat mig.

Han är väldigt jordnära. Vad du ser är vad du får.

'Jag gör inte tv -program för att jag vill bli känd', säger han. 'Jag gör det för att jag tror att det finns ett värde i vildmarken. Jag tror att vildmarken ger hopp för våra arter att visa hur vi kan ansluta till vilda platser.

'Att lära oss om oss själva.

Hur vi tänker och hur vi ska agera. Det skulle vara en bra idé att samla några av världens politiker som Bush och Gordon Brown och ta med dem hit. Det skulle lära dem medkänsla, lugn, inre styrka och problemlösning.

Vildmarken är en stor utjämnare.

bästa budget ögonkräm uk

'Den här rundvandringen Down Under är en slags odyssé.

'Jag älskar att vara på vilda platser, lära mig om aboriginsk konst, gå ut med aboriginska spårare och umgås med människor som Les Hiddins, som jag reser med, så att tittarna kan lära sig mer om vad han gör för att hitta mat i den australiensiska outbacken .

”Spårning är en av de färdigheter som försvinner bland inhemska kulturer runt om i världen.

'Jag har spårat med aboriginals 1998 och jag var verkligen imponerad av deras skicklighet. Jag ville se till att jag hade chansen att se det igen och filma det innan det försvinner.

Det är en värld han bara kunde drömma om när han lärde sig att följa djurspår från en I Spy -naturbok som pojke.

Ray Mears Goes Walkabout, BBC2 20.00, söndag.

Se Även: