Esteban Ocon backade för att leda Alpine 2023 mitt i pågående Oscar Piastri osäkerhet

Formel 1

Ditt Horoskop För Imorgon

Inte mycket är säkert på alpina dessa dagar, med veteran förare Fernando Alonso på väg ut och Oscar Piastri inte så sugen på att ta hans plats.



Enstone-teamet ansåg att det var en formalitet att marknadsföra sin reservförare efter att ha fått veta om spanjorens förestående avgång till Aston Martin . Men den unga australien ser istället på en flytt till McLaren , och situationen kommer sannolikt att sluta med en rättegång eftersom båda lagen känner att de har giltiga avtal med F2-mästaren.



Mitt i galenskapen är den enda man de kan lita på Stephen Ocon . Fransmannen älskar att köra för ett team från sitt hemland och är säkrad till slutet av säsongen 2024 – så åtminstone Alpine vet vem en av deras förare blir nästa år.



Men eftersom identiteten på hans lagkamrat ännu inte är känd är det oklart exakt vad hans ställning kommer att bli. Ankomsten av en F1-rookie till Piastri skulle ha sett Ocon ta på sig rollen som lagledare, med uppgift att hjälpa till att vägleda sin mindre erfarna partner. Om han går till McLaren och Daniel Ricciardo kommer åt andra hållet, sedan den förra röd tjur stjärnan skulle vara seniorföraren.

Oavsett vad som händer säger Alpchefen Otmar Szafnauer att han inte har några bekymmer om Ocons förmåga att ta på sig en ledarroll om så krävs. 'Esteban är en supertalang – jag jobbade med honom på Force India och det var den tiden Sergio Perez som hans lagkamrat”, sa rumänskamerikanen.

'Han var lika snabb som Sergio och körde hårt mot Sergio, och om du kommer ihåg de där dagarna var de alltid tillsammans på rutnätet. Och ibland kom de till och med tillsammans i loppen! Och vi ser vad Sergio är kapabel till.



 Otmar Szafnauer pratade upp Ocon's ability to lead Alpine into the future
Otmar Szafnauer har pratat om Ocons förmåga att leda Alpine in i framtiden ( Bild: REUTERS)

'Också med Fernando, även om Fernando har skickligheten och talangen att ta ut ett varv ur bilen väldigt snabbt. Han behöver tre eller fyra varv och han är på 99 %, eller 99,9 %, och de extra 0,1 % kommer med några varv mer, om du förstår vad jag menar, medan Esteban tar lite mer tid för att få ut maximalt ur bilen.

'Men i slutändan, på lördag och sedan söndag, är han där. Så han måste lära sig lite för att komma dit lite snabbare. Men vi jobbar med honom på det.



'Och därefter, kan han leda laget? Han blir säkert bättre och bättre. Han har en tävlingsvinst under bältet. Han har tagit bra poäng för oss i år. Och han kommer att lära sig mer när vi kommer till nästa år .'

Se Även: