Betyder en felaktig mätare att du är skyldig 100 pund tillbaka?

Energiräkningar

Ditt Horoskop För Imorgon

Har din mätare gett fel siffror?



Ny analys visar att nästan en fjärdedel av de gasmätare som testas varje år sedan 2006 har gått för fort eller för långsamt.



Vakthundar säger att det betyder att många hushåll har överbelastats med hundratals pund av energiföretag.



ashley roberts och giovanni

Felaktiga komponenter och allmänt slitage betyder att många av landets 53 miljoner gas- och elmätare är felaktiga.

Konsumentgrupp Vilken? analyserade regeringens siffror för omstridda gasmätare och fann att i genomsnitt 24% som testats varje år sedan 2006 har gått för fort eller för långsamt.

Uppskattningsvis 7% av de omtvistade elmätarna som testats sedan 2003 har haft liknande problem eller befunnits installeras felaktigt.



Vakthunden studerade också konfidentiella National Grid -rapporter om mätningstester som visade att betydande halter av gasmätare var felaktiga.

I den senaste rapporten visade sig 55 procent av ett namnlöst märke och modell av gasmätare vara felaktiga under tester.



Som? sade: Vår forskning tyder på att det finns hundratusentals meter som kan vara fel.

Vi har hört talas om mätare som körs i dubbel hastighet och tar upp stora räkningar, rattar vrider när gastillförseln är isolerad och smarta mätare som inte kan kommunicera.

Läs mer:

vinnare av Grand National 2013

Reglerna

(Bild: PA)

Gasmätare måste vara exakta inom 2%. För ett genomsnittligt hushåll med en standardtaxa betyder det att en räkning kan variera mellan £ 590 och £ 610 per år.

Elmätare måste vara korrekta inom plus 2,5% eller minus 3,5%. Så samma kundens elräkning kan variera mellan 477 £ och 501 £ per år.

Energileverantörer har en laglig skyldighet att se till att alla gas- och elmätare är korrekta.

En kund, Graham McGuinness, blev chockad över att få en faktura på 3 300 pund för två månaders leverans efter att en gasmätare installerades av E.on.

McGuinness, från Solihull, nära Birmingham, sa: Mätaren gick helt i stå.

Hans nya leverantör Npower vägrade initialt att tro att mätaren var defekt. Men efter att ha hittat en expert som sa att mätaren var så dålig att den inte kunde testas tog Npower bort enheten och gav honom en återbetalning.

Läs mer:

Återbetalningar

Räknar ut tjugo pund sedlar

Kan du få pengarna tillbaka? (Bild: Getty)

Som? säger att leverantörer bör återbetala kunder för den period mätaren inte fungerade korrekt om tester visar att den är felaktig.

Vakthunden tillade: Vi har hört från människor som har överbelastat hundratals pund så det kan finnas många hushåll som är skyldiga en betydande summa pengar av sin energileverantör.

Vilken? undersökningen stöder resultaten från energibranschexperten Ray Cope som först väckte oro över felaktiga mätaravläsningar på 1970- och 80 -talen.

Melissa kassaapparat

Cope, ex-operations chef vid tidigare vakthund Gas Consumer Council, sa: Mätarna tenderar att driva uppåt i det stora hela. Om det är över att registrera betydligt är chansen att det har varit överregistrering under en lång tid.

Läs mer

Få en bättre affär på energi
Bästa tjänster för automatisk växling av energi Energiprisstaket förklaras Snabba knep som kan spara dig £ 342 Storbritanniens sämsta energibolag

Men han säger att introduktionen av nya smarta mätare borde innebära mer exakta räkningar, eftersom de skickar avläsningar direkt till kundens leverantör och slutar behovet av hembesök.

National Grid, den största ägaren av inhemska gasmätare med mer än 14 miljoner, sa att testresultaten inte var representativa för mätare som helhet.

En talesman sa att dess mätare testades varje år och skulle bytas ut om det skulle uppstå problem.

Han tillade: Kunder som är oroliga för mätarnas noggrannhet rekommenderas att kontakta sin energileverantör direkt, för att ordna ett Ofmat -test eller för att byta mätare.

Npower sa att det hade räknat om McGuinness räkningar och krediterat hans konto med en goodwill -gest på £ 150.

Se Även: