Måste du säga till din chef att du är sjuk?

Jobb

Ditt Horoskop För Imorgon

MÅSTE du berätta för din chef varför du tar sjukdagen ledigt?(Bild: Getty)



Om du blir sjuk, får diagnosen något eller till och med bara i en arbetsintervju, tror du att du måste berätta för din chef om det, i de flesta fall har du fel.



Faktum är att arbetsgivare inte ens har rätt att fråga om eventuella medicinska tillstånd eller antalet sjukdagar du har tagit i de flesta fall.



I allmänhet har arbetsgivare mycket färre rättigheter att fråga anställda om sin hälsa än vad många skulle kunna föreställa sig, säger Hannah Parsons, advokat på lawontheweb.co.uk .

[Även] en diagnos av ett tillstånd som cancer behöver i allmänhet inte avslöjas - även om det förmodligen kommer att vara i ditt bästa intresse att berätta för din arbetsgivare så att de kan hjälpa dig och ge dig den tid du behöver för att få behandling.

Så när behöver du berätta för din chef om ett medicinskt tillstånd?



Det som skärs och torkas är att om du söker ett jobb ska du inte få allmänna frågor om din hälsa som inte är kopplade till mycket specifika aspekter av jobbet, säger Parsons.

Arbetsgivaren ska inte heller fråga dig om du har tagit ledigt från jobbet på grund av sjukdom eller hur många dagar.



omröstning

Har din chef frågat om din hälsa på jobbet?

2000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JALÅT BLI

Det här är lawontheweb.co.uk: s fem bästa saker en anställd bör veta om sin hälsa och arbetsplatsen:

  1. Du är inte skyldig att avslöja en sjukdom eller hälsoproblem för din arbetsgivare.

  2. Om du söker jobb har din potentiella arbetsgivare i allmänhet inte rätt att fråga dig om din hälsa - om inte arbetsgivaren kontrollerar om du kan utföra en funktion som är ”inneboende” för jobbet. Till exempel, om du ansöker om att köra buss, kan arbetsgivaren fråga om din syn. Men om du ansöker om att arbeta på ett kontor är en mycket allmän fråga om din hälsa inte relevant.

  3. Om din ansökan avslås på grund av hälsa eller funktionshinder kan arbetsgivarens beteende bedömas som diskriminerande.

  4. Om ditt anställningsavtal specifikt säger att du måste berätta för din arbetsgivare om alla villkor som påverkar din förmåga att utföra jobbet, måste du berätta för dem.

  5. Om du har ett medicinskt tillstånd som kan påverka dina kollegors eller allmänhetens säkerhet bör du informera din arbetsgivare - annars kan du bli anklagad för vårdslöshet.

Se Även: