'Del Boy' grundare av The Range som inte kunde läsa avslöjar hur han tjänade 2 miljarder pund

Miljardärer

Ditt Horoskop För Imorgon

Chris Dawson är grundaren av The Range

Chris Dawson är grundaren av The Range(Bild: Läsa titlar)



Han kanske är grundaren till en av de största rabattkedjorna i Storbritannien, men miljardären Chris Dawson skulle säga att han är mer lik Del Boy än din stereotypa detaljhandeln.



Om du inte har hört hans namn förut känner du utan tvekan till The Range, en rad budgetbutiker som har exploderat i Storbritannien de senaste åren.



Det finns nu 175 The Range -butiker över hela landet - en enorm expansion från den allra första butiken Chris, nu 69 år, öppnade i Mill Business Park i Plymouth för cirka 32 år sedan.

Dess enorma framgång har sett att rikedomen till Chris - tillsammans med fru Sarah - sväller till 2,0 miljarder pund, enligt den senaste Sunday Times Rich List.

Men när butiksägaren först blev miljardär, grät han och erkände att han kände sig rädd, ensam och ihålig.



Chris Dawson med sin dotter Lisa och Sir Philip Green

Chris Dawson med sin dotter Lisa och Sir Philip Green (Bild: )

I en intervju med Daily Mail, publicerad 2014, sa han: Jag trodde att det här var slutet, showen är över, vad gör jag för en encore?



Det är trevligt, men jag är inte lyckligare att vara miljardär.

Den nu enormt framgångsrika affärsman - den yngsta av tre bröder - kom från en ödmjuk början och minns att han blev grymt hånad som en tunn eller tjock i skolan eftersom han knappt kunde läsa eller skriva.

Chris växte upp med sina föräldrar och två bröder i ett rådhus i Plymouth och kämpade med dyslexi.

eurovision 2019 brittisk tid

Men han hade ett skarpt affärssinne och var inte rädd för att ympa, trots att han inte lärde sig läsa förrän han var 27.

Han plockade upp två pappersrundor medan han fortfarande var i skolan och stal kasserad koppar från sin metallbearbetningsklass för att sälja på skrotan.

Chris vid öppnandet av en ny The Range -butik i Plymouth 2019

Chris vid öppnandet av en ny The Range -butik i Plymouth 2019 (Bild: Penny Cross / Plymouth Live)

Chris lämnade skolan 15 år gammal, utan kvalifikationer, och började sitt yrkesliv som marknadshandlare och sålde bestick från lastbilarna på marknaderna i Sydvästra England.

Det är här hans jämförelse av David Jason berömda Only Fools and Horses Del Boy -karaktär härstammar, och han hedrar nu sin hjälte med sina DE11 BOY -nummerplattor på 35 000 pund som pryder hans 250 000 pund Rolls Royce -bil.

Hans tid på marknaden ledde till att han träffade sin fru Sarah när han sålde klockor för 8,99 pund och hon bara hade 5 pund i fickan.

Deras kärlekshistoria blomstrade efter att han släppte henne det återstående beloppet, även om han har skämtat om att 'fortfarande väntar' på att få betalt tillbaka.

Efter att ha sparat sina vinster från marknaden använde Chris - som tidigare har erkänt sin beundran för den misslyckade Arcadia -tycoonen Sir Philip Green - sina egna pengar för att öppna sin första The Range -butik 1989.

Det var känt som The Range Home, Garden & Leisure och öppnade i sin hemstad Plymouth, där han nu har tre butiker.

Det finns nu 165 The Range -butiker över hela Storbritannien

Det finns nu 175 The Range -butiker över hela Storbritannien (Bild: Martin Dalton/REX/Shutterstock)

The Range - som Chris beskriver som en 'arbetande mans John Lewis' - har gått från styrka till styrka ända sedan den stora öppningen och har till och med hämtat några kända fans längs vägen.

Kate Middleton, hertiginna av Cambridge, sågs handla - förmodligen julklappar - i sin lokala filial i Kings Lynn i december 2018.

Hela Dawson -familjen arbetar nu alla på The Range, dottern Lisa som köpare och sonen Christopher på butiksreparationer.

Och 2017 gav Chris sitt företag till Sarah, vilket gjorde henne till en av landets rikaste kvinnor.

Flyget sägs ha sparat honom miljoner pund i skatt, efter att Sarah flyttat till Jersey och bestämde sig för att göra Kanalöarna - ett skatteparadis - till sitt främsta hem.

Och medan Chris uppenbarligen njuter av sin påkostade livsstil, äger en flotta av lyxbilar och fantastiska hem och använder en privat helikopter för att besöka sina butiker, har han aldrig vänt ryggen till sina rötter.

Han tar knappt två veckor ledigt om året och hans idé om en godbit är en fet fritering.

Att erkänna att han inte vet hur han ska slappna av 'om jag inte tar en gin' har den on-the-go-entreprenören inte för avsikt att bromsa sitt affärsimperium.

'Jag ska testa att vara en biljonär', citerades han en gång.

Se Även: