Clarks skor arbetare kommer att gå ut över planer på att sparka och återanställa personal

Clarks

Ditt Horoskop För Imorgon

Clarks sägs tränga igenom

Clarks sägs driva igenom 'eld-och-rehire' taktik(Bild: Dumfries och Galloway Standard)



Mer än 100 Clarks-arbetare överväger strejkåtgärder på grund av kontroversiella eld-och-rehire-förslag.



Anställda på skobutiken säger att de blir ombedda att teckna nya kontrakt som är mindre generösa än deras nuvarande.



Det hävdas att de nya kontrakten skulle minska lönen med cirka 15%, ge dem tre färre dagar & apos; semester, sämre sjukdomsvillkor, samt skrotning av 10-minuters pauser och gratis varma drycker, enligt rapporter.

Cirka 109 av de 145 arbetarna i Clarks Westway Distribution Center i Somerset överväger strejk.

Denna personal har kontrakt som tecknades innan det Hongkongbaserade private equity-företaget LionRock tog över i februari.



Är du en Clarks -arbetare som påverkas av dessa kontraktsförslag? Låt oss veta: NEWSAM.money.saving@NEWSAM.co.uk

Clarks sägs vara redo att starta en samrådsperiod med personal

Clarks sägs vara redo att starta en samrådsperiod med personal (Bild: North Devon Journal)



Phil, en anställd hos Clarks de senaste 15 åren, och vars namn har ändrats för att skydda hans identitet, sa att ändringarna av hans kontrakt kommer att innebära att han inte har råd med sin hyra.

Han sa: Detta skulle i sin tur göra att jag inte kunde se mina barn eftersom jag behöver en plats med två sovrum för att de ska besöka mig.

Så inte bara skulle jag inte ha råd att arbeta för Clark under de nya villkoren, det skulle också ha en skadlig effekt på min familjs liv.

Community, fackföreningen som representerar anställda, sa till The NEWSAM att det är otroligt besviket över de potentiella brand-och-rehire-planerna.

John Paul McHugh, assisterande generalsekreterare från Community, sa: Vi uppmanar dem starkt att komma tillbaka runt bordet och nå en lösning.

Clarks är ett basvarumärke på den brittiska high street, med en historia som går tillbaka över ett sekel. Fire-and-rehire är inget sätt att tacka dina anställda eller dina kunder.

Vi ber Clarks att upphäva minskningen av villkoren och säga att vi är redo och väntar på produktiva diskussioner om hur vi kan lyckas tillsammans framöver när de är det.

Clarks rapporteras vara redo att inleda förfaranden för en 45-dagars samrådsperiod med anställda den här veckan, enligt BBC.

Nyhetssajten säger dock att de förstår att Clarks fortfarande hoppas på att hitta en förhandlad lösning som inte innebär att man ska avskeda och anställa några arbetare.

'Fire-and-rehire' är en teknik som används av arbetsgivare när de vill ändra villkoren i en anställdes kontrakt, ofta för att minska lönen för att minska kostnaderna.

Det handlar oftast om att säga upp arbetstagare och sedan anställa dem under ett nytt kontrakt.

Regeringen har blivit pressad att se över lagligheten av sådan taktik, med ministrar som beordrar en översyn av rådgivnings-, förliknings- och skiljedomstjänsten (Acas).

I sina fynd, som publicerades den 8 juni, gav Acas olika scenarier där 'brand-och-rehire' inte skulle vara acceptabelt-även om regeringen ännu inte har svarat.

En talesperson för Clarks berättade för BBC: 'Clarks konsulterar för närvarande med fackföreningar och anställda vid vårt Westway Distribution Center i Street, Somerset om föreslagna ändringar av anställningsvillkoren för alla operatörer.

'Eftersom vi befinner oss i en samrådsperiod kan vi inte kommentera ytterligare just nu.'

Clarks har 460 brittiska butiker och över 700 fler runt om i världen. Personalen i butiken påverkas inte av förslagen.

Se Även: