Carl Fogarty: Jag förlorade 100 000 pund på att investera i en väns företag

Carl Fogarty

Ditt Horoskop För Imorgon

Carl Fogarty och fru Michaela

Carl Fogarty: Min fru spenderar alla mina pengar(Bild: Rex)



Carl Fogarty - eller Foggy, för sina fans - är den mest framgångsrika superbike -racer någonsin. 1998 fick han en MBE för sina tjänster till motorcykelracing och 2014 vann han den 14: e serien av I'm a Celebrity ... Get Me out of Here!



Nu 49, bor han i Blackburn, med sin fru Michaela och deras två barn, 23 och 20 år.



Vi fick tag på honom för att prata pengar:

Vad var ditt största pengafel?

För cirka 18 år sedan investerade jag 100 000 pund i en väns tillverkningsföretag. Det var ett spel, och min finansiella rådgivare sa till mig att det var en stor risk, men jag lyssnade inte på honom - och företaget gick i konkurs.

Vilket var ditt smartaste pengar?

Skaffa en finansiell rådgivare när jag var ungefär 25 år gammal. Jag har varit med samma kille de senaste 25 åren. Jag hade inte vetat vad jag skulle göra med mina pengar annars - och att lyssna på honom och göra vad han sa betalar utdelning nu. Jag litar på honom, och han ger mig goda råd. Folk som läser detta borde gå och göra samma sak!



Carl Fogarty hemma i närheten av Blackburn i augusti 2000

nortons essex underjorden

Bästa pengaråd du någonsin fått?

Spendera inte det. Spara den. Min pappa brukade säga det till mig och jag tror att jag har följt hans råd. När andra fick blixtbilar gjorde jag inte riktigt det. Jag var försiktig. Jag tittade framåt och tänkte för mig själv: Du vet inte hur länge de här [jobb] racercyklarna kommer att hålla i sig. Jag tror att jag var ganska bra för att vara ärlig - vissa kanske säger lite stramt!



Vad är ditt bästa pengarbesparande tips?

Shoppa runt för en rätt bra affär. Det är vad jag gör för att spara pengar. Till exempel, om jag får lite arbete på mitt hus får jag tre eller fyra priser - och vad jag än gör får jag alltid en affär. Jag är ganska bra på att förhandla.

Hur mycket rabatt klarar du vanligtvis att förhandla om?

15%, vanligtvis. Jag handlar inte för allt, men jag är försiktig när det gäller stora inköp, som att köpa en bil eller en motorcykel. Jag kommer också att se till att jag får rabatt på kläder, eller så får jag till och med gratis kläder på grund av min nuvarande berömmelse. Till exempel ger Dainese [motorcykelkläder], Oakley -glasögon och Mancini [herrkläder] mig kläder gratis.

Carl har haft Oakley -glasögon i flera år

Hur mycket pengar tar du vanligtvis ur bankomaten?

Jag tar ut två hundra pund normalt, antar jag, men inte varje dag. Inte ens varje vecka.

Jag brukar använda mina kort mer och spara pengar i fickan när jag behöver använda kontanter. Jag föredrar att använda kort, dels för bekvämligheten och dels för att jag får flygmil när jag spenderar på mitt kreditkort, som jag använder för att åka på semester.

omröstning

Hur mycket tar du normalt ut ur bankomaten?

1000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

£ 10£ 20£ 4050 ££ 100£ 150200 £

Ungefär hur stor andel av din inkomst spenderar du och hur stor andel sparar du?

Jag har ingen aning. Jag spenderar ingenting, jag - min fru spenderar allt på mat och kläder och underhåll av huset! Jag plaskar inte ut mycket. Jag betalar mina skatter och jag verkar rädda merparten av det som är kvar. Jag måste börja spendera lite mer, om jag ska vara ärlig.

Carl Fogarty med sin fru Mikalea

Vad får dig att säga det?

Det är bara byggt inuti mig för att inte bli flash in ändå. Det finns något inom mig som inte låter mig slösa bort pengar, jag vet inte var de kommer ifrån. Kanske för att jag gör en av de hårdaste sporterna i världen och riskerar mitt liv - jag vill bara inte slänga mina pengar, speciellt på någon som har gjort väldigt lite för att sälja mig något. Det är lite konstigt, egentligen. Det kan bero på att min pappa säger spara, spara, spara när jag var barn.

Vad är det dyraste du någonsin har köpt (förutom en fastighet)?

Min bil. Det är en Audi R8. Jag känner mig nästan generad över att köra den eftersom det inte är jag på något sätt. Men Audi är min favorit typ av bil, och de gör Ducati -motorcyklar, som jag tävlar efter - så de ser efter mig på rätt sätt. Jag fick det i juli förra året, och jag fick en bra affär på det. Jag vill inte säga hur mycket jag betalade exakt, men jag betalade inte hela priset [på 102 435 £]. Det var över 50 000 pund men jag blev omhändertagen.

Carl Fogarty kommer tillbaka från Australien efter att ha vunnit I & aos A Celebrity Get Me Out Of Here (Bild: Splash)

Ger du regelbundet till välgörenhetsorganisationer?

Ja, till NSPCC och lokala hospices. Främst ger jag signerade T -shirts, varor, signerade tryck och affischer - den typen av saker för att samla in pengar till välgörenheten. Jag gör mitt, men jag känner alltid att jag inte gör tillräckligt. Jag tycker att det är viktigt att ge till välgörenhet. Jag är så lyckligt lottad i mitt liv, liksom mina barn. Jag vill ge människor som har mindre tur än oss. NSPCC har alltid känt mig varmt om hjärtat eftersom jag har barn.

Carl Forgarty är ambassadör för Freedom to Go, en nationell fritidskampanj som leds av NCC (National Caravan Council) i samarbete med The Caravan Club och The Camping and Caravan Club. Genom webbplatsen Freedomtogo.co.uk den syftar till att inspirera fler par, familjer och grupper av vänner att ta en husvagn, husbil, husbil eller släpvagnstält i Storbritannien.

0000 ängelnummer betydelse

Se Även: