Bucks Fizz-stjärnan Jay Aston avslöjar förödande bieffekt av muncanceroperation har lämnat sångkarriären i fara

Kändisnyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Den lyckliga artisten Jay Aston är fast besluten att hon kommer tillbaka på scenen så snart hennes ben är tillräckligt starka(Bild: )



Jay Aston fyller på läppstiftet och ler starkt för kameran, som hon har gjort otaliga gånger under sin 40-åriga sångkarriär.



Men den här gången finns det inget konstverk bakom flin, bara äkta glädje, som hon för två månader sedan inte var säker på att hon någonsin skulle känna igen.



I juni avslöjade Bucks Fizz -stjärnan en förödande diagnos av muncancer. Bara en vecka senare genomgick hon en krävande sju timmars operation för att ta bort en del av tungan och lymfkörtlarna.

Det lyckades och nu kan 57-åringen-som har 15-åriga dottern Josie med maken Dave Colquhoun-glatt bekräfta att hon är cancerfri.

Hon minns: Min kirurg kom in 10 dagar efter min operation för att berätta för mig själv. Jag var upprymd - det fanns glädjetårar. Jag är här för att berätta historien, för att vara mamma och fru.



Hennes lättnad och tacksamhet är påtaglig. Ändå pausar sångerskan en sekund medan hon poserar i sin trädgård i Kent och förklarar hur fysiskt obehagligt leende faktiskt är.

Bucks Fizz Jay Aston beskriver operationen som räddade hennes liv (Bild: )



terry wogan dödsorsak

Kopplar av hemma i Kent (Bild: )

För all hennes positivitet visar sig Jay's återhämtning långsam och smärtsam. Insidan av munnen och halsen är fortfarande svullen, hon talar med en tung lisp, rösten är fortfarande suddig och hennes framtid som sångerska är osäker. Hennes operation var omfattande.

Hon hade en del av vänster sida av tungan borttagen från framsidan till baksidan. Därefter tog kirurger en hudtransplantation från hennes övre lår, inklusive en större nerv, som de satte in genom ett långt snitt längs hennes käklinje och använde för att rekonstruera den borttagna delen av tungan.

Jay lät också ta bort lymfkörtlar från hennes hals och ett luftrör infördes i halsen, som stannade kvar i en vecka för att hjälpa henne att andas eftersom svullnaden var så allvarlig. Under hela den tiden var hon stum.

Nu, med en kamptrötthet som hon inte alltid kan dölja, visar Jay mig det sju tum stora ärret på hennes lår och det djupa gapet under hennes käklinje, och erkänner att hon fruktar att hon aldrig mer kommer att vara den artist hon en gång var. Jag har väldigt tur att de fångade det, säger hon.

Men ungefär vecka fyra träffade jag lite på en depression. Jag vet att jag aldrig kommer att se likadan ut, dansa likadant eller låta likadant. Det finns en chans att jag alltid kommer att ha en lisp.

Modigt försökte Jay vågar för två veckor sedan, trots att hon hade för mycket obehag för att öppna munnen helt. Medan hennes räckvidd fortfarande är intakt, ändras hennes sångröst naturligtvis.

Det var nervöst att försöka sjunga för första gången, erkänner hon. Jag har märkt att min röst är annorlunda - jag antar att för att min tunga är annorlunda.

Jag antar inte att jag någonsin kommer att vara som jag var men förhoppningsvis kommer jag att kunna sjunga. Det är okänt. Sång och dans är min identitet - och det har utmanats.

Le även om det gör ont, med sin hund Ted (Bild: )

Jay Aston med några av hundratals få bra kort från hela världen (Bild: )

Jay säger att hon inte har tillåtit sig själv att gråta ordentligt men det kan hända i månader som kommer. Jag har problem med mig själv, så jag har tappat tårar.

Jag är ledsen över det som har hänt men jag vet att jag har mycket tur, så jag kommer inte att klaga. Jag har gjort lite själsökning och det är ingen idé att gå över det förflutna. Jag vill fokusera på nuet och framtiden.

Torkar bort tårarna som faller oavsett, tillägger hon ljust: Det är för tidigt att döma. För några veckor sedan såg jag ut som att jag skulle gå på en halloweenfest.

Jay upptäckte att hon hade precancerösa celler i april, efter år av screening på grund av utslag på tungan som kallas lichen planus, ett autoimmunt tillstånd.

Hon fick veta att hon skulle behöva ta bort en smal skiva för en biopsi, så att hon inte kunde tala tydligt eller sjunga i månader. Endast 2% av fallen i denna situation visar sig vara cancer men tyvärr gjorde hennes. Det var den sämsta timingen. Jay och två av hennes ursprungliga Bucks Fizz -bandkamrater, Cheryl Baker, 64, och Mike Nolan, 63, hade framgångsrikt uppträtt som nya band The Fizz och arbetat med ett albumavtal med den legendariska popproducenten Mike Stock.

arsenal vs liverpool kanal

Innan hennes biopsi spelade Jay in sång så att hon kunde mimra på spelningar. Hon fortsatte att göra det inför sin operation och bandet tog fram inspelningstid i studion, osäker på om Jay skulle sjunga igen.

Hon beskriver att hon kom runt på intensivvården efter operationen i en dimma av droger. Jag fick rör ur mig överallt. Jag var på dropp, jag hade en matning genom näsan, jag hade avlopp i nacke och ben och trakeotomi. Första veckan var riktigt dyster.

Efter dag fyra började smärtan verkligen. Jag kunde inte sova och jag kunde inte dricka.

Inledningsvis lät hon inte ens sin dotter besöka och sa: Jag var inte en vacker syn.

Hela tiden luftröret var inne kunde Jay inte tala. Hon säger: Sjuksköterskorna ger dig en vit tavla. Jag skrev mycket och torkade. Grundläggande saker som: Jag måste gå på toaletten.

mario falcone giovanna fletcher

När han återvände hem 10 dagar efter operationen överlevde Jay på mos och soppa.

Det är först den senaste veckan som hon har kunnat prova fast föda. Hon har energiska dagar och andra där hon ligger kvar i sängen, utmattad.

Och hon säger att Cheryl och Mike har varit extremt stödjande.

Tidigare var gruppen inte alltid så nära. Jay lämnade ursprungligen Bucks Fizz 1985, fyra år efter att de vann Eurovision med Making Your Mind Up.

Jay Aston till vänster, i Bucks Fizz, redan 1982 (Bild: Hulton Archive)

Jay Aston - höger - uppträdde på Bucks Fizz med Cheryl Baker 2014 (Bild: Redferns)

Det fanns år av grovhet kring kontraktstvister och hon pratade inte med Cheryl på 23 år. Efter att bandet återupprättades 2004 blev Mike, Jay och Cheryl inblandade i en juridisk fejd med Bobby G, 65, en av de ursprungliga medlemmarna.

Hans fru Heidi Manton - som gick med i gruppen efter att Jay lämnade - hade varumärket namnet Bucks Fizz.

Men Jay säger att de nu är närmare än någonsin och avslöjar att även om bandet har tvingats framföra en rad spelningar i hennes frånvaro och anställa två backingsångare för att täcka henne, har de insisterat på att betala henne. Mike sa: 'Vi vill inte att du ska ha mer stress' och ekonomisk stress hade varit svårt.

I gengäld har Jay förblivit engagerad i konstverk för albumomslag, valda kostymer och är till och med fast besluten att gå med i The Fizz för en kort uppsättning i oktober, även om hon kommer att behöva mimma.

Hon håller sig pigg genom att uppskatta de små sakerna hon fruktade att hon skulle förlora.

Första gången Dave tog mig ut i bilen grät jag bara, minns hon. Att se träden och solen. Det får dig att inse hur vi tar allt för givet.

En sak är säker-hon är övertygad om att vad som än kommer att hända för hennes röst, när hennes ben är tillräckligt starkt, kommer hon att gå med i Cheryl för den berömda Fizz-kjolrutningen igen.

Jag tar bara på mig två par strumpbyxor - det täcker ärret en godbit, skrattar hon.

Se Även: