Grundpension kan uppgå till högst 10 000 pund om året om Tories håller sig till löften

Privatekonomi

Ditt Horoskop För Imorgon

Premiärminister Boris Johnson och förbundskansler Rishi Sunak har båda vägrat att utesluta att skrotningen ska upphävas

Premiärminister Boris Johnson och förbundskansler Rishi Sunak har båda vägrat att utesluta att skrotningen ska upphävas(Bild: POOL/AFP via Getty Images)



Den grundläggande statspensionen kan uppgå till 10 000 pund per år om Tories håller fast vid ett löfte som gjordes vid förra valet.



Som det ser ut skulle ett lönehopp utlösa en stor höjning av pensionerna till miljoner britter.



Analys av stadsföretaget AJ Bell säger att, baserat på genomsnittslönen som stiger med 8%, skulle den statliga pensionen med fast ränta gå från £ 179,60 till nästan £ 194 i veckan.

varför har män ingefära skägg

Det skulle innebära en ökning med cirka 746 pund om året till drygt 10 000 pund, tillade det.

Emellertid har premiärminister Boris Johnson och förbundskansler Rishi Sunak båda vägrat att utesluta skrotning av det system som de lovade att behålla i sitt valmanifest.



Tror du att de kommer att hålla fast vid sitt löfte? Säg vad du vill i kommentarsfältet

I den lovade de konservativa att statspensionen skulle öka varje år i linje med inflationen, genomsnittliga löner eller 2,5%, beroende på vilket som är högst, under parlamentets fem år.



Det kom när Office for National Statistics igår (tors) bekräftade att den genomsnittliga veckolönen ökade med 6,6%, eller 7,3% inklusive bonusar, under de tre månaderna till slutet av maj.

Statspensionens tredubbla lås använder normalt genomsnittsinkomstsiffran från de tre månaderna till slutet av juli och enligt AJ Bell finns det all chans att genomsnittliga inkomster fortsätter att stiga när samhället kommer ut ur lockdown.

Följ alla de senaste politiska nyheterna genom att registrera dig för ett av NEWSAM's nyhetsbrev

Tom Selby, senioranalytiker på AJ Bell, sa: Rishi Sunak står inför att fångas mellan djävulen och det djupblå havet på statspensionens trippellås.

Medan politiken skulle kunna lägga till miljarder pund till offentliga utgifter i en tid med hårt skattetryck för landet, skulle avlägsnandet av det bryta ett manifeståtagande.

ONS -rapporten avslöjade också en rekordhög 356 000 ökning av antalet arbetstagare på lönelistan förra månaden.

Vakanserna ökade med 241 000 kvartal mot kvartal till 862 000 mellan april och juni - 77 500 över de tre första månaderna av 2020 och passerade pre -pandemiska nivåer för första gången.

Arbetslösheten sjönk igen till 4,8%mellan mars och maj.

Se Även: