Anton Ferdinand oroar sig för att han orsakade mammas död - och John Terry kommer inte att svara honom

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

En ung Anton Ferdinand strålade av stolthet när John Terry gav honom en signerad tröja i början av sin fotbollskarriär.



I ett rörande gott meddelande önskade Chelsea -försvararen Anton lycka till med karriären och sa att han skulle älska att spela tillsammans med honom en dag.



Men bara år senare skulle en chockerande förolämpning på fältet mot Anton av mannen som han tidigare såg upp till få en förödande inverkan på hela hans liv.



'Jag kände mig 20 fot lång när jag läste det. Det är galet att gå från det till några år senare var vi i ett massivt rasismfall, förklarar den tidigare QPR- och West Ham -försvararen i kvällens BBC One -dokumentär - Football, Racism and Me.

Filmer som sändes under Chelseas 1-0-nederlag mot QPR 2011 fångade Terry som 'f *** ing black c ***' mot Anton.

I det som Anton beskriver som 'en ostoppbar virvelvind' krävde nedfallet från den mycket omtalade händelsen rykte, internationella karriärer och fick en chef att avgå.



Men ringverkan skulle ha en traumatisk effekt på Anton egen mentala hälsa, hans karriär och hans nära och kära.

John Terry talar med QPR: s Anton Ferdinand under Barclays Premier League -match på Loftus Road

John Terry talar med QPR: s Anton Ferdinand under Barclays Premier League -match på Loftus Road (Bild: Getty)



Anton slår sig fortfarande om att inte säga ifrån vid den tiden, men Premier League -stjärnan kände sig 'sårbar' och ville inte skada karriären.

Många trodde att Anton tog ärendet till domstol, men det var faktiskt en medlem av allmänheten som klagade till polisen.

Efter att ha blivit intervjuad av FA, fick Anton råd av några av människorna runt honom att bara lägga ut ett kort uttalande om att han hade 'starka känslor i frågan'.

Anton känner att han kunde ha sagt mer då, då båda hans föräldrar ville att han skulle säga ifrån när de kämpade för att se att deras son inte var sig själv.

Ägg och tegel kastades mot mamma Janice St Fort & apos; s hus och han fick motbjudande hatpost som hotade hennes liv.

Hjärtskärande skyller Anton på sig själv för sin mors sjukdom och slutliga bortgång i juli 2017 vid 58 års ålder.

Anton talar tappert om sin prövning i den nya dokumentären Football Racism & Me (Bild: BBC / Wonder TV / Chris Bull)

Medan Anton nu erkänner att det var det rätta att göra för att stå upp mot rasism, önskar han att det inte hade den förödande inverkan det gjorde på hans familj.

Terry befanns inte skyldig till rasmissbruk vid Westminster Magistrates & apos; Domstolen i juli 2012,

'Efter rättegången kunde min mamma inte tro det. Det hade gjort ont för henne att se mig gå igenom detta inför hela England. Det var då hon började bli sjuk, förklarar Anton.

michelle keegan och mark wright

'Min mamma dog av cancer. Och jag sitter här idag och tänker, & apos; Är det mitt fel? & Apos ;. Jag spelade en del i att dessa saker hände min familj. '

Anton medger att en ilska kom över honom när han upptäckte vad Terry hade sagt efter matchen, och det var hans mamma som var den som stoppade honom att 'skada' honom.

Medan Anton kände sig generad för att vara tyst på den tiden, säger han modigt ifrån nu och tror att hans mamma skulle vara stolt över honom.

”Det känns helt rätt att jag säger ifrån, även om det är år senare. Min mamma, hon är inte här för att se det. Men jag vet att hon är med mig och hon skulle vara stolt över att jag gjorde det här, säger Anton medan han torkar bort tårarna.

'Jag vet att hon ville att jag skulle göra det här. Det känns bara rätt. Jag gör det inte bara för mina barn utan för min mamma. För hennes arv och vad hon betydde för oss som familj.

Anton & s mamma Janice dog tragiskt vid 58 års ålder (Bild: IF)

Anton utsattes för elaka förolämpningar från troll i sociala medier, men kände att han inte kunde hämnas och bara var tvungen att 'hålla käften och hantera det'.

Han fick till och med en kula på posten innan QPR spelade Chelsea igen i en FA -cupkamp i januari 2012.

”Misshandeln på sociala medier började omedelbart och slutade aldrig. Jag skulle vakna och förvänta mig att det kommer att finnas rasmissbruk på min telefon, säger han.

'Mitt i allt det här blir mitt Twitter -flöde galet. Missbruk efter övergrepp. Vart tar det vägen? När du inte inser något vart tar det vägen?

'Du kan mentalt inte hantera det som människa om det är kontinuerligt. Det är omöjligt.

'Jag kan stå här och vara macho och säga att jag inte var traumatiserad, men det faktiska är att jag var det.'

Han erkänner att uttalandet redan nu innebär en risk, eftersom fru Lucy inte vill att han ska delta i dokumentären för att skydda honom från att bli misshandlad av troll igen, även om hon erkänner att det är ett ämne alla behöver höra om.

John Terry anländer till Westminster Magistrates & apos; Domstol - där han befanns vara skyldig till rasmissbruk (Bild: PA)

Medan Terry befanns oskyldig i en domstol, höll FA sin egen utredning med en oberoende panel som arbetade för en mycket lägre bevisbörda.

Innan detta förlorade Terry Englands kaptenskapande, vilket ledde till att dåvarande manager Fabio Capello avgick och hävdade att han inte rådfrågade och inte höll med om beslutet.

naken på gatan

FA fann Terry skyldig till att ha använt kränkande rasspråk, böter 20 000 pund, förbjuds för fyra matcher och måste gå en utbildningskurs.

Den tidigare Chelsea -spelaren skickade ut ett uttalande om ursäkt för det språk han använde, men det fanns ingen direkt ursäkt till Anton.

Senaste gången de talade var i QPR -omklädningsrummen efter slutsignalen på incidentdagen, innan Anton visste vad som hade hänt.

Anton säger att han aldrig har försökt att kontakta honom direkt, men Terrys representanter berättade för programmet att han nådde ut runt händelsen.

De sa också att han har gått vidare med sitt liv och sin karriär och inte vill återuppta ett ärende på tv som avgjordes i domstol.

Senast Terry och Ferdinand talade var i omklädningsrummet efter matchen (Bild: Clive Mason)

Anton skickade ett mejl till Terry och fick bekräftelse på att han fick det, men har fortfarande inte fått något svar.

'Det här är inte en Anton kontra John Terry situation. Det har aldrig varit för mig och min familj, förklarar Anton.

'Det har alltid handlat om den större bilden. Vad gick fel under hela det och hur man inte ska hantera situationen om den dyker upp igen.

'Min oro är för nästa generation. Med här och nu. Det handlar om förändring. Jag äger det nu och pratar om det. Jag har fått tillbaka min röst.

Anton känner att han fick skulden för att Terry förlorade kaptenskapten i England och blev utskränkt överallt där han gick.

Storebror Rio säger: ”Anton har väntat på att få prata om det här länge. Händelsen var en katalysator för en nedgång i hans karriär.

'Vem vet hur jag eller någon annan skulle reagera i den situationen. När varje stadion du går till människor får dig att känna att du är anstiftaren, aggressorn i den situation som du är offer för.

'Skriver obsceniteter mot dig hela tiden så att du aldrig kan komma ifrån det.'

Anton Ferdinand och Rio Ferdinand har ett mycket nära band (Bild: WireImage)

I känslomässiga scener uttrycker Rio, som brukade spela tillsammans med Terry för England, sin ånger över att han inte talade för sin lillebror.

Rio erkänner att han först var förvirrad och säger: 'Det var en kollega till mig som jag spelade med England och varit på många kvällar med. Jag blev besviken över hur det löste sig.

”Lyssna, vi har aldrig riktigt pratat om det. Jag vet inte varför vi inte har talat om det på djupet.

'Mitt första inledande tänkande var att något måste sägas men alla sa, bar några nära vänner och familj, mamma särskilt och pappa, alla andra sa, & apos; Säg ingenting, låt advokaterna hantera det, låt gå till domstolen och det löser sig & apos ;.

'Jag känner mig skyldig ibland eftersom jag är din storebror och jag har alltid varit skyddande. Jag borde ha kommit ut och sagt något men jag kände mig bara maktlös. Jag borde ha talat. '

Anton insisterar på att FA har svikit honom med sin hantering av ärendet - och fick en känsla av att han hade fel.

mobbare blir misshandlad av offret
John Terry och Rio Ferdinand i aktion för England

Gamla lagkamrater: Kan John Terry och Rio Ferdinand lösa sina olikheter och återförenas för England? (Bild: PA)

'Jag satt i rummet med två FA -delegater', sa den tidigare försvararen. 'Och ​​de undersökte mig. Granskar mig.

'De började få mig att känna att jag hade fel. Att jag gjort något fel. Allt jag vet är att jag inte kände mig som offer i det rummet.

'Jag har försökt få min intervju med FA. Men det visar sig att då spelade de inte in intervjuer med påstådda offer. '

Ferdinands tidigare QPR -chef, Neil Warnock, som följde med honom i intervjun, tycker att många människor var naiva och Anton lämnades ensam.

Han tillägger: 'Jag visste att de ville lägga den direkt eftersom det skulle orsaka skam.

'Alla frågor, jag trodde att några av dem var irrelevanta. Att några av dem bara var ur funktion. Jag sa: 'Är det Anton du åtalar här? & Apos;'

Medan Anton antog att fallet inte hade någon inverkan på hans fotboll, säger Warnock att han kände att hans spelares koncentrationsnivåer minskade och att han 'spelade i dunkel'.

Anton går tillbaka till platsen för händelsen på Loftus Road (Bild: BBC / Wonder TV / James Ross)

Bara en fyra minuters del av Terrys intervju med FA har någonsin blivit offentliggjord av FA - under den straffrättsliga rättegången vid vilken han klarades.

I det utdraget skämtar en kvinnlig utredare med dåvarande Englands kapten om domarens prestation i derbyt i västra London medan hon försiktigt ber Terry komma ihåg hans version av händelserna.

När han lyssnar på inspelningen på Terrys uttalande för första gången lämnas Anton sjukt.

Att höra det bekräftar för mig att han blev annorlunda behandlad. Det var bara att dela med sig av ett skämt. Det säger allt för mig, säger Anton.

”Det tar mig tillbaka till en plats av ilska och jag hatar det. Jag är inte naturligtvis en arg person så det är främmande för mig att vara arg.

'I det ögonblicket litade jag på systemet. Jag litade på myndigheterna. Kroppen som är hjärtat hos engelska människor.

FA sa att det fullt ut respekterar Antons erinring om utredningen.

Den sade också att den på lämpligt sätt ifrågasatte alla bevis och behandlade målet med objektivitet och opartiskhet och arbetade outtröttligt för att säkerställa att det som lagts fram för disciplinpanelen var robust.

Suarez slog sedan rubriker 2011 när han anklagades för att ha gjort rasistiska kommentarer till Man Uniteds försvarare Patrice Evra

Suarez slog rubriker 2011 när han anklagades för att ha gjort rasistiska kommentarer till Man Uniteds försvarare Patrice Evra (Bild: 2011 AFP)

Anton talar också med Liverpool -kaptenen Jordan Henderson om hans djupa ånger över Luis Suarez rasismskandal.

Samma år som Anton misshandlades av Terry, kolliderade Suarez med Manchester Uniteds försvarare Patrice Evra i en annan chockerande incident.

Evra anklagade sin motståndare för att ha använt en rasistisk term mot honom 'minst tio gånger' och lämnade ett officiellt klagomål, men Suarez sa att han var 'upprörd' av anklagelserna och fick stöd av sin klubb och sedan manager Kenny Dalglish.

Suarez fick åtta matchers förbud och böter 40 000 pund av FA-och dagen efter visade Liverpool-laget sitt stöd för Uruguayan genom att bära t-shirts i uppvärmningen för ett spel i Wigan i december.

Henderson, som spelade med Anton på Sunderland när han kom upp genom leden, erkänner misstag.

Liverpool-spelare inklusive Henderson och Carragher bar t-shirts till stöd för Suarez (Bild: AFP/Getty Images)

'Jag tror att man lär sig mycket av erfarenheter. Uppenbarligen var jag en ung spelare vid den tiden. Det var något jag aldrig upplevt förut, förklarar Henderson.

När jag ser tillbaka på det nu är jag inte säker på att klubben hanterade det på bästa sätt.

nelly och kelly dilemma

'Från en spelares synvinkel var vårt tankesätt på Luis och hur vi skulle skydda honom, men vi tänkte inte på Patrice.

'Och jag tror att det var där vi fick fel från topp till botten. Om folk vill påpeka mig så tar jag fullt ansvar såväl som en spelare.

'Folk kommer att säga, & quot; Det är lite sent & quot ;, men jag antar att det är bättre sent än aldrig.

Anton erbjuder sitt stöd till fotbollsspelare som kämpar idag (Bild: BBC / Wonder TV)

För dem som kanske är övertygade om att tiderna sedan har förändrats läser Ferdinand kommentarerna från forwarden Jonathan Leko som i mars slog ut i FA för att ha tagit nästan sex månader för att hitta Leeds målvakt Kiko Casilla skyldig till att kalla honom en 'N **** '.

Det är som att det har blivit normen igen. Vi är 2020 och vi läser fortfarande regelbundet fall om rasism i fotboll. Det är galet, säger Anton.

Leko sa att han kände att han hade något fel att höra, så Anton meddelar privat för att fråga hur han mår och erbjuder stöd.

Anton tillägger: ”Det gör mig upprörd att en spelare idag känner på samma sätt som jag gjorde för nio år sedan. Men om det var så de fick oss att känna det får dig att undra hur en spelare som faktiskt undersöks behandlas. '

*Anton Ferdinand: Football, Racism and Me sänds ikväll på BBC One 21:00

Se Även: