100 £ Bitcoins 2010 skulle vara värt 4,3 miljoner pund idag - men kan det fortsätta och hur investerar du säkert?

Bitcoin

Ditt Horoskop För Imorgon

Bitcoin

Bitcoins har stigit i pris sedan 2010 - men är de säkra och vad innebär framtiden?(Bild: Reuters)



Bitcoin var den första, och är den mest kända, av en ny typ av digitala pengar. Planen var att skapa en form av valuta som inte kontrolleras av regeringar eller företag, som du kan handla globalt utan kostnad och utan att behöva avslöja din identitet.



Det är en idé som tog fart. Det finns nu mer än 800 kryptovalutor, totalt värda mer än £ 75 miljarder.



Och deras värde har också skjutit i höjden - 2011 kunde du köpa en Bitcoin för 11 dollar, de är nu värda 2 755 dollar styck. Det betyder att om du bara skulle sätta in £ 100 i valutan 2010 (när du kunde köpa Bitcoins för 5p - eller mindre om du timade det rätt) skulle de vara värda £ 4,3 miljoner nu.

Men är de säkra att sätta in pengar i, kan tillväxten fortsätta och hur engagerar du dig?

Hur Bitcoin och andra kryptovalutor fungerar

Bitcoins finns i digitala plånböcker (Bild: Reuters)



Idén är enkel i kärnan - använd matematik för att skapa en unik, verifierbar kodrad och skriv ner vem som äger den på en bokbok.

Black Friday 2020 datum

Du kan sedan sälja det till någon annan, de kan kontrollera att det är verkligt och ägarbytet registreras också.



Människor kan också skapa nya mynt genom att lösa matematiska problem på sina datorer, upp till en total gräns på 21 miljoner med Bitcoin, och sälja dem vidare.

Ledgern, känd som en blockchain, är offentlig och alla kan engagera sig - antingen kontrollera och registrera transaktioner eller leta efter nya mynt.

Mynt kan köpas och handlas på börser - eller till och med på några bankomater - och lagras på en växel, din dator eller till och med offline (kallad kalllagring) om du vill ha mer säkerhet.

När ett mynt har tilldelats någon (detta görs via en digital adress, som du får en privat nyckel till, så ditt namn inte spelas in) kan det inte användas av någon annan. Det betyder att en hel del mynt har gått förlorade under åren, efter att människor har placerat sina nycklar till dem.

Problemet med digitala & apos; valutor & apos;

Bitcoin kraschar när amerikanska tjänstemän varnar för marknadsmanipulation och tvivelaktiga handelsmetoder

Bitcoin -prisolyckor har hänt flera gånger redan (Bild: Getty Images)

Normalt backas värdet av en valuta upp av ett lands centralbank - eller i fallet med euron, en hel mängd länder & apos; centralbank.

Det betyder att även om det inte är skyddat och värden kan förändras, så finns det åtminstone någon ansvarig.

Med kryptovalutor finns det inget som stöder deras värde alls.

Det betyder att priserna enbart baseras på vad folk tror att de är värda, och om något undergräver den tron ​​kan de gå in i fritt fall.

jeremy kyle visar publik

Tidigare i år såg Ethereum - den näst största kryptovalutan efter Bitcoin - sitt värde kollapsa från $ 317 per mynt till $ 0,1 per mynt på en dag. Det studsade tillbaka och handlas nu till $ 225 per mynt, men lektionen finns där.

Enkelt uttryckt - om något skulle gå fel hade du inget stöd.

paul walker fru och dotter

Den andra frågan är att Bitcoins är vad som är känt av handlare som en dåres tillgång. För - till skillnad från att investera i ett hus som kan hyras ut eller ett företag som gör vinst - är det enda sättet att tjäna pengar på dem att hitta en större dår än du som kommer att betala ett ännu högre pris än du kommer att göra.

Men de är långt ifrån ensamma om detta, med allt från konst, vin, till frimärken som alla faller i denna kategori.

Och hittills har den allmänna trenden stigit - särskilt om du lyckades välja en av vinnarna - med priset på Bitcoins mer än fördubblats i år bara.

Den verkliga vinsten ligger i de mindre mynten. Välj något som är billigt nu - som Bitcoin var 2010 - och du kan se massiva avkastningar. Med Ethereum gick priset från $ 8 per mynt i januari till nästan $ 400 per mynt i år, innan det sjönk till bara $ 225 per mynt i skrivande stund.

Och det är långt ifrån ensamt - priset på NEM -mynt, Dash -mynt, Litecoins och mer har alla skjutit i höjden i år.

omröstning

Skulle du någonsin investera i Bitcoin?

13000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JALÅT BLI

Ett annat problem

Nyheten denna vecka har handlat om splittringen i Bitcoin. Eftersom du måste kontrollera kryptovalutor och registrera transaktioner, betyder det att när som helst överför dem - för att antingen betala för något eller bara betala in sitt nuvarande värde - finns det en blockerare.

De som gör kontrollen är inte nödvändigtvis intresserade av din transaktion - och kan vara angelägna om att hålla priserna höga om de själva håller på Bitcoins.

Dessutom är kryptovalutor i allmänhet utformade för att vara öppna - så ha vissa aspekter bakade i dem. När det gäller Bitcoin kan endast 1 megabyte ny information läggas till i det officiella registret var 10: e minut.

Bitcoin uppfinnare identitet

Bitcoins behöver någon för att verifiera transaktioner

Men de som använder dem för att köpa något är angelägna om att transaktioner ska gå igenom snabbt.

I grund och botten var de som gruvade Bitcoin i strid med människorna som använde dem och det fanns farhågor om att detta kunde orsaka enorma problem.

Det ledde till en splittring i veckan - med den nya Bitcoin Cash som lanserades för människor som vill ha snabbare transaktioner. På bara en dag blev den nya valutan den tredje största kryptovalutan - även om den nu har sjunkit till fjärde - med mer än 4 miljarder pund av det nya myntet i omlopp.

Övergången till den nya valutan har gått bra hittills, men det avslöjar en svaghet i systemet - där de människor som använder valutorna för att köpa något är beroende av en helt annan grupp människor för att göra den börsen officiell.

Jag är fortfarande intresserad - hur engagerar jag mig på ett säkert sätt?

Bitcoin är en digital peer-to-peer-decentraliserad kryptovaluta

Bitcoin är en digital peer-to-peer-decentraliserad kryptovaluta (Bild: Getty)

För människor som vill testa vattnet - eller till och med dyka direkt in - bestämde vi oss för att prata med experterna för att få lite hjälp.

Jag har varit inblandad i två år nu, och vi har sett explosiv tillväxt i dessa valutor, tillsammans med enorm volatilitet, säger David Siegel och internetpionjär och grundare av blockchain innovation community 20 | 30 .

Han tror att framtiden är ljus för kryptovalutor, men det kommer att bli en ojämn resa längs vägen. Här är hans tio regler för att investera i dem:

rapparen dör på x factor
  1. Lägg en liten summa pengar, som $ 100, på ett växlingskonto. Använd en välrenommerad börs som Lycka , Myntbas , spricka , etc.

  2. Köp några kryptovalutor för att lära dig mer om dem.

  3. Gå till YouTube och titta på videor om krypto-investeringar, kylförvaring, säkerhet, samtal vid senaste evenemang etc.

  4. Läs om ny utveckling på Bitcoin Magazine , CoinDesk , Modigt nytt mynt , etc.

  5. Avsätt inte mer än 10% av hela din investeringsportfölj till kryptoinvesteringar.

  6. Diversifiera! Planera att köpa minst tio mynt/tokens. Lär dig om indexinvesteringar på www.tokenfactory.io .

  7. Ta ut ungefär en tredjedel av dina pengar. Lägg den här tredje i Bitcoin, tredje i eter och en tredjedel i 3-5 andra mynt/tokens du gillar.

    världscuptävling online
  8. Vänta och titta. Volatiliteten kommer nästan säkert att erbjuda köpmöjligheter.

  9. Arbeta dig in i din portfölj över tid. Om priserna sjunker, köp mer. Planera att vara fullt investerad inom 12-24 månader.

  10. När du har köpt, lägg in dina mynt i kylförvaring . Handla inte. Köp och håll i längden.

Se Även: