10 Wi-Fi-routermodeller som kan lämna ditt hem med risk för hackning

Cyber ​​attack

Ditt Horoskop För Imorgon

Konsumentgruppen

Konsumentgruppens laboratorietester tyder på att många routrar inte har fått säkerhetsuppdateringar på flera år(Bild: PA)



Miljontals människor riskerar att bli hackade i sina egna hem på grund av gamla och inaktuella Wi-Fi-routrar, har en rapport varnat.



Konsumentgrupp Vilken? sa att 7,5 miljoner hushåll riskerar cyberattacker på grund av föråldrade routrar från bredbandsleverantörer som har säkerhetsbrister.



Människor över hela landet använder sitt bredband i hemmet mer än någonsin för att arbeta, utbilda sina barn eller hålla kontakt med nära och kära.

Men den sa att utrustning från internetleverantörer inklusive EE, Sky, TalkTalk, Virgin Media och Vodafone under de senaste fem åren kan utsätta familjer för risk för att hackare spionerar på vad de surfar på nätet eller till och med leder dem till skadliga webbplatser som används av bedragare .

Är din Wi-Fi uppdaterad?

Är din Wi-Fi-router uppdaterad? (Bild: Getty)



Som? undersökte 13 gamla routermodeller och fann att nio av dem hade brister som sannolikt skulle få dem att misslyckas med nya säkerhetslagar som för närvarande antas genom parlamentet.

Konsumentgruppens laboratorietester visade att många inte har fått säkerhetsuppdateringar på flera år.



fury vs schwarz undercard

Modellerna som misslyckades hade svaga standardlösenord och brist på firmware -uppdateringar - vilket innebar att vissa inte hade uppdaterats sedan 2016.

Det identifierade också ett lokalt nätverksproblem med EE Brightbox 2 som det kan ge en hackare full kontroll över enheten och tillåta dem att lägga till skadlig kod eller spionprogram, även om de måste vara på nätverket redan för att attackera.

Alla gamla BT- och Plusnet -routrar klarade dock säkerhetstesterna. Forskare sa att de inte hittade lösenordsproblem, brist på firmware -uppdateringar eller ett lokalt nätverkssårbarhet med dessa enheter.

Regeringen planerar en ny lag för att se till att nästan alla smarta enheter uppfyller nya säkerhetskontroller

Regeringen planerar en ny lag för att se till att nästan alla smarta enheter uppfyller nya säkerhetskontroller (Bild: PA)

Konsumentgruppen uppmanar regeringen att förbjuda standardlösenord och även förhindra att tillverkare tillåter konsumenter att ställa in svaga lösenord som kan vara hackbara.

Kate Bevan, datorredaktör på Vilken ?, sa att kunderna skulle tala med sin leverantör om en uppdaterad enhet om de har en särskilt gammal router som kan misslyckas med säkerhetskontroller.

Med tanke på vårt ökade beroende av våra internetanslutningar under pandemin är det oroande att så många människor fortfarande använder inaktuella routrar som kan utnyttjas av kriminella, tillade han.

Internetleverantörer bör vara mycket tydligare om hur många kunder som använder föråldrade routrar och uppmuntra människor att uppgradera enheter som utgör säkerhetsrisker.

Föreslagna nya lagar för att ta itu med enheter med dålig säkerhet kan inte komma snart nog - och måste backas upp av stark efterlevnad.

Regeringen planerar en ny lag för att se till att alla smarta enheter uppfyller nya säkerhetskontroller.

Detta skulle inkludera att berätta för kunden hur länge deras enhet kommer att kvalificera sig för säkerhetsuppdateringar vid försäljningsstället.

Nya lagar kommer också att omfatta ett förbud mot tillverkare som använder universella standardlösenord, till exempel 'lösenord' eller 'admin

Nya lagar kommer också att omfatta ett förbud mot tillverkare som använder universella standardlösenord, till exempel 'lösenord' eller 'admin' (Bild: AFP via Getty Images)

Det kommer också att omfatta ett förbud mot tillverkare som använder universella standardlösenord, till exempel 'lösenord' eller 'admin'.

Som svar på resultaten sa BT, som också äger EE: De allra flesta av våra kunder använder vår prisbelönta BT Smart Hub 2 eller EE Smart Hub.

Vi vill försäkra kunderna om att alla våra routrar ständigt övervakas för eventuella säkerhetshot och uppdateras vid behov. Dessa uppdateringar sker automatiskt så att kunderna inte har något att oroa sig för. Om en kund har några problem bör de kontakta oss direkt så hjälper vi dig gärna.

En talesperson för Virgin Media sa: Vi känner inte igen eller accepterar resultaten av vilket? forskning - nio av tio av våra kunder använder de senaste Hub 3- eller Hub 4 -routrarna.

Säkerheten för våra kunder är alltid högsta prioritet och vi har robusta processer på plats för att skydda dem genom att lansera säkerhetsuppdateringar och firmwareuppdateringar samt utfärda kundkommunikation vid behov.

Virgin Media sa att det inte håller helt med anklagelserna

Virgin Media sa att det inte håller helt med anklagelserna (Bild: Universal Images Group via Getty Images)

TalkTalk sa: Dessa routrar utgör en mycket liten andel av dem som används av våra kunder. Kunder som använder alla dessa routrar kan enkelt ändra sina lösenord när som helst.

Plusnet tillagt: Dessa uppdateringar sker automatiskt så att kunderna inte behöver oroa sig. Om en kund har några problem bör de kontakta oss direkt så hjälper vi dig gärna.

Vodafone sa: Alla nya Vodafone -routrar har enhetsspecifika lösenord. Vodafone slutade leverera HHG2500 -routern till kunder i augusti 2019.

Kunder som fortfarande har HHG2500 -routern kommer att fortsätta att få firmware och säkerhetsuppdateringar så länge enheten är kvar på ett aktivt kundabonnemang.

vad betyder 148

Registrera dig för NEWSAM Money & apos; s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Gamla routrar - modellerna att titta efter

Arbetar med säkerhetsspecialisten Red Maple Technologies, vilken? identifierade följande problem med äldre routrar.

Svaga lösenord - enheter som påverkas:

  1. TalkTalk HG533
  2. TalkTalk HG523a
  3. TalkTalk HG635
  4. Virgin Media Super Hub 2
  5. Vodafone HHG2500
  6. Sky SR101
  7. Sky SR102

Brist på uppdateringar - enheter som påverkas:

  1. Sky SR101
  2. Sky SR102
  3. Virgin Media Super Hub
  4. Virgin Media Super Hub 2
  5. TalkTalk HG523a
  6. TalkTalk HG635
  7. TalkTalk HG533

Säkerhetsproblem i nätverket - påverkade enheter:

  1. EE Brightbox 2

De tre routrar som klarade alla säkerhetstester:

  1. BT Home Hub 3B
  2. BT Home Hub 4A
  3. BT Home Hub 5B
  4. Plusnet Hub Zero 2704N

Se Även: