Att värma upp ris kan göra dig allvarligt sjuk – men det finns ett knep för att hålla det säkert

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Du överbeställde igår kväll, eller hur? Det är okej, vi har alla gjort det. Du har öppnat kylen till en balja med pilau ris och en halv jalfrezi. Och vad som ser ut som en lökbhaji. Åh, det är en pakora. En besvikelse.



Det är dags att värma upp gårdagens middag. Du kanske till och med är bakfull, vilket gör det hela ännu mer njutbart. Men samtidigt kan du vara extra noga med att säkerställa kycklingen är rykande het, finns det faror i ditt ris också.



Enligt NHS , och Food Standards Agency, ris kan ge dig allvarlig matförgiftning – lika illa som kött, till och med.



1222 betyder kärlek

Curry är ofta lika gott dagen efter (Bild: Getty Images)

De Livsmedelsverket förklarar: 'Det är faktiskt inte återuppvärmningen som är problemet – det är hur riset har förvarats innan återuppvärmningen.'

Den goda nyheten är att det lätt kan undvikas. Det finns åtgärder du kan vidta för att säkerställa att du inte stöter på skadlig bakterie. Främst beror det på hur riset förvarades efter att ha kokats för första gången.



Ris innehåller sporer av en potentiellt skadlig bakteriesträng som kallas Bacillus Cereus. Dessa är små celler som kan föröka sig snabbt och kan göra dig sjuk om de tillåts att manifestera sig.

Kinesisk takeaway är också trevligt på morgonen (Bild: Getty Images)



Om ris får stå i rumstemperatur efter att det har kokats, kan dessa sporer bli skadliga bakterier, som producerar toxiner som orsakar kräkningar och/eller diarré.

De längre ris är kvar, desto mer sannolikt är det att du blir sjuk.

Efter att ha kokat ris är det bäst att äta det strax efter (du behöver dock inte vara neurotisk över det). Allt som blir över är viktigt att du kyler snabbt – inte i kylen . De NHS rekommenderar att du gör det inom en timme. När det har svalnat, ställ ditt ris i kylen. Det kommer att vara bra för en dag eller så.

huvudstaden sommarboll 2017 biljettpriser

Som all tillagad mat bör ris vara 'ångande varmt' efter uppvärmning. Den ska inte värmas upp mer än en gång.

Beställ en curry.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: