Mysterium om par som lämnats kvar i hajinfekterade vatten som fortfarande saknas 23 år sedan

Världs Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Filmen Open Water var baserad på Lonergan

Filmen Open Water baserades på parets försvinnande för 23 år sedan(Bild URL:)



Det var över två decennier sedan som Tom och Eileen Lonergan försvann efter att ha dykt av en turbåt utanför Queensland, Australien.



De lämnades övergivna i hajinfekterade vatten när båten gick utan dem, och deras skrämmande upplevelse inspirerade hitfilmen Open Water.



Men till skillnad från i filmen är det inte känt om Lonergans ätits av hajar. I själva verket 23 år från den dag de försvann, är det fortfarande inte känt hur eller om de verkligen dog.

Det amerikanska paret anlände till Port Douglas i norra Australien i januari 1998 för att leta efter äventyr, rapporterar Daily Star .

Efter en tvåårig turné med US Peace Corps i Tuvalu och Fiji, bestämde Lonergans, som hade varit gifta i tio år, att de skulle besöka Great Barrier Reef.



Paret hade träffats och gifte sig på universitetet i Louisiana, och Eileen brann redan för dykning, en hobby som hon förmedlade till Tom.

Paret hade en ömsesidig kärlek till dykning

Paret hade en ömsesidig kärlek till dykning (Bild URL:)



Men inget verkade fel när paret åkte på sitt Great Barrier Reef -äventyr i januari 1998.

De gick med andra dykare ombord på Outer Edge-båten i havets vatten och sågs senast 12 meter under havet och utforskade det världsberömda havsekosystemet, som alltid varit deras dröm.

malin andersson love island

Men efter knappt en timme under ytan återkom Lonergans igen för att komma tillbaka på båten, bara för att upptäcka att den hade lämnat utan dem.

Outer Edge -besättningen och deras andra dykare hade övergivit dem mitt i havet och lämnat dem att drunkna eller ätas av tigerhajar.

I filmen dödades dykarna av hajar men experter säger att paret faktiskt kan ha drunknat

I filmen dödades dykarna av hajar men experter säger att paret faktiskt kan ha drunknat (Bild URL:)

De enorma dödliga hajarna upptäcks ofta utanför Queenslandskusten, som mäter 5 meter i längd, och arten är mest sannolikt att attackera människor.

Paret måste ha simmat och letat i panik, men Ytterkanten var ingenstans att se - det hade återvänt till Port Douglas utan dem.

Och chockerande var det inte förrän två dagar senare som någon insåg att Lonergans hade lämnats kvar, när skepparen och ägaren till Ytterkanten Jack Nairn hittade parets dykväska med plånboken och papper.

En sökning av polisen och den australiensiska flottan efter paret började omedelbart, men de hittades aldrig.

Tigerhajar är den farligaste arten för människor och mest sannolikt att attackera

Tigerhajar är den farligaste arten för människor och mest sannolikt att attackera (Bild: Barcroft Media via Getty Images)

När månaderna gick spår av Lonergans & apos; ödet började dyka upp.

Sex månader på en våtdräkt av Eileens storlek - utan blod på - upptäcktes tillsammans med uppblåsbara dykjackor med Tom och Eileens namn på, Eileens fenor och deras tryckluftstankar, tvättade upp på en Port Douglas -strand cirka 75 miles (121 km) från där de gick vilse.

En dykares skiffer - som används för att kommunicera under vattnet - återfanns också, som enligt uppgift stod: 'Måndag 26 januari; 1998 08:00. Till alla som kan hjälpa oss: Vi har övergivits på A [gin] court Reef av MV Outer Edge 25 jan 1998 15.00. Snälla hjälp oss att rädda oss innan vi dör. Hjälp!!!'

Bevisläget föreslog att en hajattack inte var trolig - till skillnad från den blodiga höjdpunkten i Open Water där den manliga karaktären äts av hajar och den kvinnliga karaktären så småningom nedsänker sig i en pool av dem och ger efter för hennes öde.

Vid undersökning av barnakeltillväxt på våtdräkten bestämdes det att det sannolikt hade sänkts i havet sedan januari. Det hade också tårar längs skinkan och armhålan, som av undersökare antogs ha orsakats av korall.

Området i Queensland, Australien, där paret hade gått på äventyr och slutade aldrig komma hem

Området i Queensland, Australien, där paret hade gått på äventyr och slutade aldrig komma hem (Bild URL:)

Men när bevisen hittades, hoppas Lonergans & apos; återhämtningen bleknade.

Den växande internationella incidenten mellan Australien och Amerika blev ful efter parets försvinnande, eftersom advokater för Outer Edge föreslog att de hade försvunnit avsiktligt, med hjälp av poster som läcktes ut från Eileens dagbok bara två veckor före resan för att stödja deras argument.

28-åringen hade skrivit att hennes man hade en ”dödsönskan” och sade: ”Han hoppas dö en snabb och smärtfri död, och han hoppas att det händer snart.

'Tom är inte självmordsbenägen, men han har en dödsönskan som kan leda honom till det han vill och jag kan fastna i det.'

Eileens våtdräkt kunde ha rivits på korallrev, hävdade experter

Eileens våtdräkt kunde ha rivits på korallrev, hävdade experter (Bild: Youtube)

Självmord eller till och med mord-självmord i händerna på Tom blev en möjlighet, men detta avfärdades av Lonergans & apos; familjer som besynnerliga och förtalande.

Ytterst hålls Ytterkanten ansvarig, och Nairn erkände sig skyldig till vårdslöshet.

Rättsskyddare Noel Nunan sa i sina avslutande kommentarer till utredningen om försvinnandet att skepparen Nairn borde bära ansvaret.

Han sade: 'Skipparen ska vara vaksam på passagerarnas säkerhet och se till att säkerhetsåtgärder vidtas.

'När du kombinerar antalet misstag och misstagens allvar, är jag övertygad om att en rimlig jury skulle finna Mr Nairn skyldig till mord på kriminella bevis.'

Filmen gav en skrämmande inblick i hur rädd paret måste ha varit

Filmen gav en skrämmande inblick i hur rädd paret måste ha varit (Bild URL:)

Nairn befanns inte skyldig av juryn, men hans Outer Edge Boat Company gick i drift.

Under undersökningen om dödsfallet spekulerade experter på att paret, med utgångspunkt från tillståndet i redskapen som återhämtat sig, troligen hade buktat för delirium på grund av uttorkning, vilket fick dem att frivilligt ta bort sina dykkläder och drunkna.

Men inga kroppar eller kvarlevor har någonsin hittats.

Parets försvinnande resulterade i en förtroendekris i norra Queenslands dykindustri, vilket resulterade i skärpta obligatoriska säkerhetsbestämmelser för dykbåtar i Australien, vilket nu innebär att dykbåtskippare måste fylla i antalet dykare ombord.

Se Även: