När du juridiskt har rätt till ledighet för läkarbesök och tandläkarbesök

Anställningsrättigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Kvinna hosta

Kan du nekas ledigt för att söka råd om din hälsa?(Bild: Getty)



Sjukersättning för nästan alla arbetstagare i Storbritannien bytte förra helgen - med att regeringen inför nya regler för hur mycket din arbetsgivare måste betala dig om du behöver ledigt från jobbet för att vara sjuk.



Men vad händer om du inte behöver en ledig dag - bara några timmar för att komma till din läkare eller tandläkare för en kontroll?



Med många rutiner som fungerar 9-5 timmar med begränsade kvällsplatser kan det vara svårt att få ett möte utanför arbetstiden - vilket tvingar miljontals av oss att begära ledigt från arbetet varje år.

Men får du lovligt ledigt för icke -brådskande läkarbesök eller tandläkarbesök - och kan din arbetsgivare neka dig det?

'I allmänhet finns det ingen lagstadgad rätt att ta betald eller obetald ledighet för att gå till rutinmässiga läkarbesök eller tandläkarbesök', säger Alastair Brown, anställningsrättsexpert på BrightHR.



Huruvida en anställd har rätt till detta beror på deras arbetsgivare - vilket kommer att noteras i deras kontrakt.

Det kommer att anges om du har rätt till det (i enlighet med företagets policy) och, om du gör det, om det är betalt eller obetalt. Det kommer också att säga om du behöver kompensera för ledigheten - till exempel genom övertid.



'Detta kan ange att den anställde antingen kommer att få betalt för den tid som är borta från arbetet eller att han måste ta sig tid vid sin återkomst', tillade Brown.

'Det är inte orimligt att förvänta sig att dessa möten görs utanför arbetstiden eller inom tider då deras effekt på en arbetsdag blir minimal.'

Reglerna ändras dock något om du är gravid.

paul potts nettoförmögenhet

'I dessa situationer har du en särskild rätt till rimlig, betald ledig ledighet för att delta i möten vid förlossning, förutsatt att dessa görs på råd från en läkare, barnmorska eller sjuksköterska.

'Efter det första mötet kan du begära medicinsk bekräftelse av graviditeten, känd som ett Mat B1 -formulär, tillsammans med ett tidskort som tillhandahåller mötet om du vill.

'Kom ihåg att pappor och partners till den gravida medarbetaren också kan ta ledigt utan lön för upp till två möten.'

Hur är det med brådskande möten?

Tandläkare

Det är lite annorlunda om du har ont och behöver akut uppmärksamhet (Bild: Getty)

Reglerna är något annorlunda om din tid är brådskande eller oförutsedd - till exempel en brännskada som kan kräva omedelbar uppmärksamhet.

I det här fallet kommer tiden bort från arbetet sannolikt att klassificeras som sjukfrånvaro och bör behandlas som sådan.

Det betyder att antingen lagstadgade eller avtalsenliga sjukersättningar ska betalas .

'Du bör också komma ihåg att anställda med funktionsnedsättning kan behöva delta i medicinska möten oftare än sina kollegor, och underlåtenhet att tillåta detta kan potentiellt resultera i ett krav på diskriminering', förklarar Brown.

Men att bryta mot reglerna kan kosta dig.

'Ibland kan anställda försöka använda ett medicinskt möte som ett sätt att täcka över en annan aktivitet, till exempel intervjuer för en alternativ roll.

'Detta skulle tekniskt sett vara ett förtroendebrott som kan innebära grovt oredlighet och därför uppsägning,' sa Brown.

'Om en arbetsgivare upptäcker att detta har skett, bör de behandla det genom sitt vanliga disciplinära förfarande och utföra en fullständig undersökning av varför den anställde ljugit om sin verksamhet.'

I värsta fall kan det kosta dig jobbet.

Läs mer

Anställningsrättigheter
Vad är minimilönen? Förstå noll-timmars kontrakt Vad ska du säga till din chef att du är sjuk Vad ska jag göra om du blir överflödig?

Se Även: