Sanningen bakom £ 57.76 iPad erbjuder - de sex sajterna är förbjudna att vilseleda människor med sina 'erbjudanden'

Advertising Standards Authority

Ditt Horoskop För Imorgon

Finns det en ny iPad som säljs för mindre än 20 £? Nej.(Bild: Getty Images Nordamerika)



Annonser för sex betal-per-bud-auktionssajter har förbjudits för att vilseleda konsumenter om de fulla kostnaderna för att köpa föremål som bärbara datorer, TV-apparater och Apple-klockor.



Advertising Standards Authority & apos; s (ASA) undersökning av penny auktionssajterna - BidBid, LikleBid, TokenBidder, MadBid, Swoggi och Bidwiz - fann att de alla utelämnade viktig information eller gjorde vilseledande påståenden om den totala kostnaden för att vinna bud, och därför deras sant värde.



Sajterna, som påstår sig erbjuda dyra varor till den vinnande budgivaren för en bråkdel av det rekommenderade detaljhandelspriset (RRP), är en typ av tidsinställd nätauktion där kunder betalar varje gång de bjuder, vanligtvis med förköpta krediter.

Vad de inte berättade för dig

Apple iphone 6

29 £ för en iPhone 6s? Verkligen? (Bild: Getty)

Men ASA fann att sajterna inte klargjorde kostnaden för att lägga bud för kunderna, felaktigt noterade RRP och inkluderade inte fraktkostnader, vilket i vissa fall var mer än kostnaden för själva varan.



rullande åska för soldat f

ASA fann att Swoggi inte kunde lämna tillräckliga bevis för sina påståenden om att en kund hade vunnit en iPad för 57,76 pund, en KitchenAid -mixer som såldes för 39 pund, en iPhone 6s kostade 29 pund och en iPad Air 2 såldes för 19 pund. de var 'vilseledande'.

Den fann inga bevis som styrker påståenden från Bidwiz om att kunderna kunde spara 'upp till 90% på alla produkter' och 'spara upp till 95% på helt nya topprodukter'.



Och räkningen på 59,99 pund i månaden ovanpå ...

(Bild: Getty)

Webbplatsen misslyckades också med att göra det klart att kunder som köper ett budpaket skulle registrera sig för ett 14-dagars provmedlemskap, varefter de automatiskt skulle faktureras £ 59,99 per månad i minst tre månader.

ASA fann att BidBid 'inte gjorde tillräckligt tydligt' att kunderna var tvungna att köpa bud för 50p vardera i paket med 10 bud eller mer, och upptäckte ett fall när en fraktavgift på £ 24,99 gällde en bärbar dator med en 'såld' pris 14,29 £.

LikleBid kunde inte bevisa att de rekommenderade rekommendationerna för produkterna var desamma som de som setts på den brittiska marknaden, eller att kunderna uppnådde besparingar på upp till 95%.

England euro 2016 skjorta

I sin dom mot MadBid sa ASA att konsumenterna sannolikt skulle anta att det inte fanns några kostnader i samband med budgivning, att de kunde delta i så många auktioner som de ville och att det inte fanns några extra leveransavgifter för de artiklar de vann i en auktion - ingen av dem var korrekt.

Den fann också att MadBids RRP -fordringar och sparandekrav inte hade styrkts och var vilseledande.

ASA: s chef för klagomål och utredningar, Miles Lockwood, sa: ”Det är orättvist att konsumenterna har fått tro att de får stora rabatter eller fynd när det visar sig att sparandekrav var överdrivna och därmed sammanhängande kostnader och villkor och förhållandena har inte varit tydliga.

”Våra domar och vägledning gör auktionsföretag betala per bud varsel. De måste få ordning på sina webbplatser så att konsumenterna får en rättvis affär. '

Se Även: