Tesco, Morrisons och Asda blev kalla efter att Island lovat att bli världens första återförsäljare för att 'förbjuda plasten'

Frysta

Ditt Horoskop För Imorgon

Islands verkställande direktör, Richard Walker, med några förpackningar utan plast(Bild: PA)



Frysta livsmedelsjätten Island har stulit en marsch mot rivaler genom att bli den första återförsäljaren i världen som yxar plastförpackningar från egna etikettprodukter.



Meddelandet fångade & apos; Big Four & apos; kallt och lämnade dem att spela ikapp när det stormade framåt med sin papper- och kartongrevolution.



Storbritanniens största livsmedelsbutiker Tesco sa att det planerade att göra all förpackning lämplig för återvinningsbehållaren eller komposthögen år 2025.

Och Morrisons presenterade planer på att släppa drickrör av plast och ersätta dem med papper i år och även fasa ut bomullspinnar av plaststam.

Asda sa att det hade ett hållbarhetssystem för att minska avfallet men Island tar redan in förändringarna.



Färdiga måltider blir de första som blir gröna efter att Island tillbringat de senaste 12 månaderna med att designa och testa trämassabaserade brickor för att ersätta svarta plast som slutar som deponi.

Island är ledande när det gäller att minska plastförpackningar (Bild: PA)



De nya utseendena kommer att dyka upp på hyllorna under de närmaste veckorna med alla egna varumärken, plastfria 2023 - 20 år före regeringens plan om att göra stormarknader för livsmedelsbutiker till ett plastfritt område.

Islands verkställande direktör Richard Walker erkände att det var en uppmaning att slåss för rivaler och uppmanade dem att följa efter.

Han sa: Vi kastar handsken ner och hoppas att andra återförsäljare kommer att göra liknande meddelanden.

Genom landmärket kommer 1400 produkter att tappa plasthöljet eller ärmarna, eftersom den största renoveringen i stormarknadshistorien kan återvända till gammaldags mjölkflaskor, korv inslagna i papper och frukt och grönt i bruna papperspåsar.

Walker sa att kedjan skulle minska kostnaderna för upp till 300 leverantörer som kommer att behöva uppdatera fabriksmaskiner men lovade att köpare inte skulle betala priset i kassan.

Verkställande direktör Richard Walker kommer att övervaka att Island blir den första stora återförsäljaren som åtar sig att eliminera plastförpackningar (Bild: PA)

Förändringar kommer att innehålla hamburgare i lådor utan plasthylsa, frysta grönsaker i papperspåsar, färsk frukt i strängnät och glass i kartongkar.

Walker sa att virke som används för nya förpackningar kommer från hållbara skotska och skandinaviska skogar där fyra träd planteras för varje hugget.

Den ivriga surfaren avslöjade att han inspirerades att göra den banbrytande förändringen efter att ha sett plastföroreningar i världshaven och sköljt på stränder.

Han tillade: Världen har vaknat till plastgödseln. En lastbil kommer in i våra hav varje minut och orsakar oändliga skador på vår marina miljö och i slutändan mänskligheten - eftersom vi alla är beroende av haven för vår överlevnad.

High street food-återförsäljaren Island ska bli den första brittiska återförsäljaren som eliminerar plastförpackningar i egna märkesvaror till 2023 (Bild: WENN.com)

Islands plastförbud har välkomnats av Greenpeace.

Dess brittiska verkställande direktör John Sauven sa: Förra månaden skrev en lång lista med tidigare chefer för Storbritanniens största detaljhandelsgrupper ett gemensamt uttalande för att förklara att den enda lösningen på plastföroreningar var att återförsäljare helt avvisade plast till förmån för mer hållbara alternativ som återvunnet papper , stål, glas och aluminium.

Nu har Island tagit sig an den utmaningen med sitt djärva löfte om att bli plastfritt inom fem år. Det är nu upp till andra återförsäljare och livsmedelsproducenter att svara på den utmaningen.

Några av de icke-plastförpackningar som kommer att förbjudas (Bild: PA)

Downing Street kallade Islands handling en bra start men premiärministerns officiella talesman tillade att vi vill att andra nu ska följa efter.

Igår meddelade snabbmatskedjan McDonald’s att alla förpackningar skulle komma från förnybara, återvunna eller certifierade källor år 2025.

Och Wagamama - som för närvarande delar ut sugrör av plast på begäran - har lovat att skrota dem fullständigt

gary barlow fett bilder

Skåpet lovar att sluta vara engångsbruk

Theresa May har överlämnat sitt skåp till återanvändbara kaffekoppar efter att ministrarna upptäckts med engångskoppar.

Miljösekreterare Michael Gove slogs i förra månaden efter att ha blivit knäppt med en engångs -Pret A Manger -kopp efter att ha kämpat för cupar för livet.

Downing Street bekräftade att kabinettet fick kopparna från miljöbyråns personal vid deras veckovisa session.

Tidigare denna månad krävde en kommitté av parlamentsledamöter en 25 p latteavgift på engångskoppar.

Se Även: