Egenföretagare beviljar alla detaljer tillbaka till juli - vad vi vet om SEISS 5

Självanställd

Ditt Horoskop För Imorgon

Egenföretagare britter väntar fortfarande på fullständig vägledning om det femte SEISS-bidraget

Egenföretagare britter väntar fortfarande på fullständig vägledning om det femte SEISS-bidraget(Bild: Getty Images/Mint Images RF)



Fullständiga detaljer för det femte och sista självständiga bidraget har skjutits tillbaka till juli, istället för att släppas den här månaden.



De som arbetar för sig själva väntade sig att få vägledning om hur det sista bidraget för självständigt inkomststöd (SEISS) kommer att fungera från slutet av juni.



Men i en uppdatering på Gov.uk -webbplatsen står det nu att vägledning om att göra anspråk på bidraget kommer att finnas tillgänglig från början av juli 2021.

MoneySavingExpert -grundaren Martin Lewis bekräftade att datumet har skjutits tillbaka i en tweet förra veckan.

Han sa: BEKRÄFTAD: Den detaljerade informationen om SEISS 5, #SelfEmploymentGrant kommer inte att finnas ute förrän i början av juli (det hade väntats i slutet av juni).



Ansökningsfönstret för bidraget 5 bör fortfarande öppnas i slutet av juli och människor kommer att kontaktas med deras personliga ansökningsdatum från mitten av juli.

Här är vad vi hittills vet om det femte SEISS -bidraget:



När öppnas det femte SEISS -bidraget och hur mycket kommer det att vara värt?

Som nämnts ovan av Martin kommer det femte SEISS -bidraget att vara öppet för krav från ”slutet av juli” även om ett exakt datum inte har getts.

Datumet för när människor kan börja ansöka har alltid varit 'slutet av juli' så den här delen av vägledningen har inte ändrats.

Det senaste från HMRC är att de kommer att kontakta människor från mitten av juli och framåt med sitt unika kravdatum - det är den dagen du sedan kan ansöka om ditt bidrag.

Kansler Rishi Sunak bekräftade att det femte bidraget skulle ske hans budget tillbaka i februari och sa att det kommer att täcka vinstförluster under maj till september.

Men liksom de tidigare delbetalningarna kommer det fortfarande att vara värt i genomsnitt tre månaders vinster.

Detta kommer att vara det sista SEISS -bidraget någonsin, har regeringen bekräftat

Detta kommer att vara det sista SEISS -bidraget någonsin, har regeringen bekräftat (Bild: Getty Images)

Om du har sett din omsättning minskad med 30% eller mer får du 80% av de tre månaders genomsnittliga handelsvinster, högst 7500 pund.

förmånsfusk fångad på facebook

Men om din omsättning har minskat med mindre än 30% är beloppet du får 30% av den genomsnittliga handelsvinsten på tre månader, högst 2850 pund.

Det här är samma beräkningar som har använts för att räkna ut hur mycket människor som får det fjärde SEISS -bidraget ska få.

Beloppet för det femte bidraget bestäms av hur mycket din omsättning har minskat under april 2020 till april 2021.

Ytterligare support och information om exakt hur detta kommer att utarbetas är vad som förväntas avslöjas från början av juli.

Vem är berättigad till det femte SEISS -bidraget?

Behörigheten för SEISS fem är densamma som för fjärde bidraget.

För det fjärde bidraget måste du ha:

  • Skrev en skattedeklaration 2019/20

  • Handlas både under skatteåren 2019/20 och 2020/21 - och fortsätter att handla bortom detta

  • Sett dina företagsvinster påverkade av coronaviruskrisen - och bevisa detta

  • Tjänade minst 50% av din totala inkomst från egenföretagare

  • Registrerade genomsnittliga handelsvinster på £ 50 000 per år eller mindre

Gov.uk-webbplatsen säger att din självdeklaration från 2019/2020 kommer att användas för att räkna ut din berättigande till det femte bidraget.

Om du inte är berättigad baserat på din deklaration 2019/2020, kommer regeringen att vända sig till dina 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 och 2019/2020 returer.

Avgörande är att du kan fortsätta arbeta medan du kräver ett SEISS -bidrag men du måste bevisa att dina vinster har påverkats av Covid.

Hur ansöker jag om det femte SEISS -bidraget?

Regeringen har inte sagt om ansökningsprocessen kommer att vara densamma för det femte bidraget.

Med de tidigare betalningarna kontaktade HMRC kvalificerade personer via text, e -post eller inlägg med det datum de kunde göra anspråk på.

När du har fått den här bekräftelsen måste du ansöka via en speciell sida på Gov.uk -webbplatsen.

Om du tycker att du ska kunna göra anspråk och du inte hör något i slutet av juli kan du ringa HMRC: s hjälplinje på 0800 024 1222.

Se Även: