Skottlands fastighetsmarknad: 7 steg för att göra ett framgångsrikt förseglat bud

Privatekonomi

Ditt Horoskop För Imorgon

Fastighetsmarknaden i Skottland fungerar annorlunda än andra delar av Storbritannien. Å ena sidan, det räddar dig från gazumping och gazundering - men det innebär också att göra ett engagemang tidigt.



Hur det fungerar

första gången köparens huspriser

Du ger ett riktpris till fastighetsmäklaren



Fastigheter marknadsförs under en viss period - vanligtvis två till tre veckor. Under denna tid kan potentiella köpare se fastigheten så många gånger de vill.



Intresserade parter lägger sina erbjudanden - vanligtvis över ett riktpris - i ett kuvert och ger det till fastighetsmäklaren vid ett visst datum och en viss tid. När deadline har passerat öppnas kuverten för att avslöja högstbjudande.

Proffsen

Fastighetsförsäljningsskyltar i Hastings, East Sussex

I Skottland undviker du vissa otäcka överraskningar (Bild: PA)

I teorin kan gazumping undvikas. Och där det finns tre eller fler ivriga köpare kommer ett förseglat bud att spara tid, besvär och pengar, förutsatt att allt sker i god tro. Ingen behöver fastna i den långvariga erbjudandet och motbudsprocessen.



Det är bra för köpare eftersom de vet att säljaren inte kommer att sälja före det angivna datumet, så att de inte känner sig bråttom att lägga in sitt erbjudande. Och om du inte är i närheten för att se en fastighet omedelbart, kommer du fortfarande inte att missa möjligheten att köpa den.

Det är också bra för säljare eftersom de kommer att kunna identifiera den köpare som är bäst lämpad för dem.



Nackdelarna

Du måste hoppas att fastighetsmäklaren är ärlig

Det är inte allt som skärs och torkas. Säljare går inte alltid med det högsta erbjudandet och kan prata med en förlorande budgivare med redo pengar eller ingen kedja inblandad. Och allt beror på agentenas ärlighet för att hålla erbjudanden hemliga.

Som köpare kan du mycket väl bli tvungen att betala ett högre pris för fastigheten för att du ska vinna affären. Det har också kommit anklagelser om agenter som säkerställer att fastighetsutvecklare vinner auktioner mot en minskning av vinsten.

Förseglade bud har ingen juridisk status, vilket innebär att förmodade vinnare fortfarande kan ses. Det finns dock utvecklingar som hjälper till att göra processen mindre problematisk.

Dom

Förseglade bud tenderar att komma och gå beroende på marknadens tillstånd. De blir mycket mer vanliga när det finns ett leveransproblem eller om fastigheten är ovanlig och agenterna är osäkra på hur de ska prissätta den. Det handlar om vilken typ av bostad det handlar om och efterfrågan på den fastigheten.

Till exempel, på en plats där det är en relativ brist på en viss fastighet - till exempel i en stad där det är stor efterfrågan på familjehus men det finns främst lägenheter till salu - får du en situation där familjehusen går till förseglade bud och inte lägenheterna.

Sju steg för att hjälpa dig att täta en affär

Låt ISA -leverantören ta hand om det

  1. Få ordning på din ekonomi innan du gör ett erbjudande så att du kan gå snabbt när du bestämmer dig för att du vill bjuda på fastigheten.
  2. Ta reda på hur många som bjuder mot dig-det hjälper dig att avgöra hur mycket du ska bjuda, eftersom ju mer efterfrågad fastigheten är, desto mer kommer den sannolikt att hämta.
  3. Se till att du förklarar din köpposition fullt ut i ditt bud och betonar de positiva punkterna - till exempel brist på kedja eller om du är en kontantköpare.
  4. Sikta på att bjuda lite högre än dina konkurrenter, vilket innebär att du vanligtvis behöver bjuda mer än begärt pris.
  5. Bjud inte på en avrundad siffra - prova ett udda belopp (som £ 200,101) för att undvika att du blir oavgjort med andra budgivare vilket uppenbarligen kommer att komplicera och förlänga processen.
  6. Kom ihåg att du bara kommer att få ett tillfälle att göra ditt erbjudande, så lägg det maximalt du har råd - om du fortfarande inte lyckas vet du åtminstone att du gjorde allt du kunde.
  7. Och kom ihåg, om du desperat vill ha huset, även om ditt bud misslyckas kan du gå tillbaka och förhandla med säljaren eftersom det vinnande budet inte är juridiskt bindande.

För mer om att köpa ditt första hus, som NEWSAM Money på Facebook!

Se Även: