Samsung kommer att tillkännage Galaxy X foldbar smartphone idag

Teknologi

Samsung har länge lovat en hopfällbar telefon och senare idag, vid ett utvecklarevenemang, kan det äntligen presentera Galaxy X (eller kanske Galaxy F).Om ryktena stämmer kan den här nya telefonen erbjuda något helt annat för kunderna.


Beslutet att lansera detta för utvecklare, snarare än vid dess konsumentfokuserade Unpacked-evenemang, är vettigt. För att få en hopfällbar telefon att fungera kommer Samsung att behöva utvecklare för att designa appar och tjänster som ger den ett syfte.Nytt men gammalt

Historien om den hopfällbara telefonen är lång men smartphones med stor skärm har gjort idén i stort sett omöjlig.


När mobiltelefoner precis började bli ett måste, var den hopfällbara telefonen vardag. Enheter som Motorolas StarTac var inspirerade av kommunikatören från den ursprungliga TV-serien Star Trek och var bästsäljare.

meghan markle första make

Motorola StarTAC (Bild: Getty)Dessa enheter föregår smartphones med ett par decennier dock. Som sådana hade de grundläggande, svartvita skärmar och erbjöd inte mycket mer när det gäller funktionalitet än samtal och SMS.

keeley hawes och matthew macfadyen

Idag letar konsumenterna efter något annat. Det rika media- och appstödet för moderna smartphones är avgörande för alla nya produkter och en hopfällbar enhet måste erbjuda något som nuvarande telefoner inte gör.


Men det verkar som om lusten att vika en telefon på mitten aldrig har försvunnit.

Att göra det rätt för kunderna

De måste också vara snygga och bärbara. En ny enhet måste få plats i fickan - annars skulle de helt enkelt välja en traditionell surfplatta.

Den vikbara FlexPai-telefonen har stulit en del av Samsungs åska (Bild: Royole

Tidiga design som läcker online tyder på att Samsung väljer mer en traditionell telefonlayout som fälls på mitten, snarare än en mycket större enhet, som den nyligen tillkännagivna Royole FlexPai.

Detta skulle ge användarna en kompakt enhet som fälls ut för att avslöja en mer traditionell formfaktor.

Att skapa en böjande telefon bygger på två tekniker. För det första kommer den att behöva en OLED-skärm, eftersom dessa kan böjas lättare än en LCD, som behöver bakgrundsbelysning. OLED:er har använts i demonstrationer av hopfällbara telefoner sedan 2008.

OLED-skärmar är till sin natur lämpliga för att böjas eftersom de pixlar som bildskärmen utgör producerar sitt eget ljus.

Den andra utmaningen är mekanismen som gör att telefonen kan böjas. Varje gångjärn eller led skulle behöva överleva konstant användning och skulle behöva hålla damm och smuts borta från både telefonen och själva mekanismen.

Video laddasVideon är inte tillgängligKlicka för att spela Tryck för att spela Videon kommer snart att spelas upp automatiskt8AvbrytSpela nu

Samsung har tidigare sagt att konsumenter är sugna på idén om en hopfällbar telefon. Problemet är att 'ivrig' och 'beredd att spendera tusentals på' är olika förslag.

Samsungs keynote för utvecklare börjar klockan 18.00 GMT i kväll. Vi kommer att veta mer om eventuella nya telefoner efter, men förvänta dig inte att kunna köpa något i år - förutsägelsen är att den nya Galaxy X (eller F) inte kommer att säljas en gång förrän nästa år.

allmän kunskap frågesport frågor och svar 2018
Samsung nya produkter
Mest lästa
Missa inte