Robot som arbetar i en stormarknad AVSTYRDE efter en vecka då den skrämmer mänskliga kunder

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

En robot som arbetade i en lokal stormarknad varade bara en vecka innan den avfyrades för att göra kunderna oroliga.



Robotens anställning, som fick smeknamnet 'Fabio', var en del av ett experiment som kördes för ett BBC-program för att se om den kunde integreras med mänskliga shoppare.



Fabio placerades i den skotska stormarknadskedjan Margiottas flaggskeppsbutik i Edinburgh. Dets jobb var att interagera med kunder genom skämt och hälsningar och hjälpa dem att hitta varor i butiken.



'Vi tyckte att en robot var ett bra tillskott för att visa kunderna att vi alltid vill göra något nytt och spännande', säger Elena Margiotta, som driver butikskedjan med pappa Franco och syster Luisa.

(Bild: BBC)

(Bild: BBC)



Medan Fabio till en början började starkt, stod det snart klart att cyborgen inte skulle ersätta en mänsklig arbetare någon gång snart.

Shoppare började bli frustrerade när de inte kunde svara på deras frågor. På frågan om var ölen fanns svarade roboten 'Det är i alkoholavdelningen'.



Fabio, som utvecklades av Heriot-Watt University och officiellt kallas 'ShopBot', kämpade också för att hantera omgivningsljudet i butiken.

När roboten fick i uppdrag att dela ut gratis provsmakare kunde den inte matcha sina mänskliga motsvarigheter. Efter femton minuter i gången lyckades Fabio bara locka två kunder att ta ett prov medan dess medarbetare lyckades få 12 att sluta handla för en pratstund och ett smakprov.

(Bild: BBC)

(Bild: BBC)

Luisa Margiotta sa att hon insåg att roboten avskräckte kunder.

Tyvärr presterade inte Fabio så bra som vi hade hoppats, sa hon.

Folk verkade faktiskt undvika honom.

Samtalen gick inte alltid bra. Ett problem vi hade var robotens rörelsebegränsningar. Den kunde inte röra sig i butiken och dirigera kunderna till varorna de letade efter.

Istället gav det bara en allmän plats, till exempel 'ost finns i kylskåpet', vilket inte var särskilt användbart.

(Bild: BBC)

Trots sina brister verkade personalen bli ganska fäst vid sin robotkompis.

När Fabio fick höra att den släpptes, frågade den 'är du arg?'

Det kom några tårar i butiken när den lilla vita roboten packades ihop och fördes tillbaka till universitetet.

En av sakerna vi inte förväntade oss var att människorna som arbetade i butiken blev ganska fästa vid det, säger Dr Oliver Lemon, chef för Interaction Lab på Heriot-Wat.

När vi skulle packa ihop den och lägga tillbaka den i lådan började en av dem gråta.

Åtminstone för nu ser det inte ut som att arbetare inom detaljhandeln behöver oroa sig för att androider tar över deras jobb.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: