'Revolutionärt' fingeravtryckstest kan identifiera kokainanvändare på mindre än två minuter

Vetenskap

Ditt Horoskop För Imorgon

Ett enkelt och snabbt fingeravtryckstest att identifiera kokain användare har utvecklats.



caitlyn jenner innan könsbyte

Den kan på bara ett par minuter skilja på de som har tagit den eller helt enkelt blivit utsatta av misstag – även efter att de har tvättat händerna.



Den banbrytande tekniken kan leda till screening av personal – särskilt på arbetsplatser där den allmänna säkerheten är ett problem.



Det kan också hjälpa drogrehabilitering, hanteringen av brottslingar och rättsläkare när en kropp först anländer till ett bårhus. Den är baserad på kemikalier som utsöndras i svett.

Studiens medförfattare Dr Min Jang, från avdelningen för kemi vid University of Surrey, sa: 'Ett fingeravtryck är ett utmärkt sätt att testa för droger eftersom det är så snabbt och effektivt att samla in.

'Med vår metod är det möjligt att analysera ett fingeravtrycksprov för droger på mindre än 2 minuter.'



Närbild av fingeravtryck på ytan

Närbild av fingeravtryck på ytan

I synnerhet bensoylekgonin, som produceras i kroppen när kokain intas, berättar för dem som har konsumerat det från dem som har hanterat det.



Molekylen fanns inte i prover från icke-användare av klass A-drogen, även efter att ha rört gatukokain och sedan tvättat händerna.

Labbmedlemmen Dr Catia Costa sa att det också kan användas för heroin, cannabis eller amfetamin.

Hon sa: 'Vi är entusiastiska över möjligheterna för drogtester med fingeravtryck. Förutom olagliga droger har vi upptäckt att vi kan upptäcka läkemedel i fingeravtryck.

'Vi är angelägna om att se om vi kan använda detta för att hjälpa patienter att kontrollera att deras medicin levereras i rätt dos.'

Kokain är den näst mest populära drogen i Storbritannien, efter cannabis (Bild: Getty)

I en serie experiment som beskrivs i Scientific Reports valde testet exakt och smärtfritt ut kokainanvändare med ett enda prov.

Fingeravtryck samlades in från personer som sökte behandling på drogrehabiliteringskliniker som hade erkänt att de tagit kokain under de föregående 24 timmarna.

Deltagarna ombads sedan att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan de gav ytterligare en uppsättning fingeravtryck.

Samma process användes för att samla in prover från en pool av icke-missbrukare som hade rört gatukokain.

Forskarna använde sedan en skanningsteknik som kallas snabb, högupplöst masspektrometri för att korsreferensera informationen från båda grupperna.

För drogtester är det viktigt att skilja de som har hanterat kokain från de som har fått i sig.

De juridiska konsekvenserna är enorma när frågor som drogkörning är inblandade, sa forskarna.

Video laddasVideon är inte tillgängligKlicka för att spela Tryck för att spela Videon kommer snart att spelas upp automatiskt8AvbrytSpela nu
Senaste vetenskap och teknik

Dr Melanie Bailey, också vid University of Surrey, sa: 'Vi tror att den här forskningen är mycket viktig eftersom vårt laboratorietest med högupplöst masspektrometri kan se skillnaden mellan en person som har rört en drog och någon som faktiskt har konsumerat det - bara genom att ta deras fingeravtryck.'

Ett liknande läkemedelsscreeningssystem som använder olika scanningstekniker för att upptäcka specifika läkemedel i svett finns redan tillgängligt från Cambridge-baserade Intelligent Fingerprinting.

Grundaren och forskningschefen professor David Russell sa: 'Denna laboratoriestudie från University of Surrey om kokaintester med hjälp av experimentell högupplöst masspektrometriteknik bekräftar det tillvägagångssätt som Intelligent Fingerprinting använde när det ursprungligen kommersialiserade vårt bärbara fingeravtrycksbaserade drogscreeningssystem för användning vid den punkten- av-vård.

'Eftersom vårt kommersiellt tillgängliga test upptäcker både kokainspår och bensoylekgonin - den huvudsakliga metaboliten av kokain - har våra kunder framgångsrikt använt fingeravtrycksbaserade drogtester sedan sommaren 2017 för att avgöra om kokain faktiskt har tagits.'

Omkring en tredjedel av Storbritanniens vuxna i åldern 16 till 59 har tagit illegala droger någon gång under sin livstid, nästan en av tjugo under den senaste månaden. Kokain är det näst mest populära, efter cannabis.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: