Ny skotsk £ 10 -lapp är inte lagligt betalningsmedel i England ELLER Skottland - fakta om butikerna måste acceptera dem eller inte

Ny Tio Pund Sedel

Ditt Horoskop För Imorgon

Den nya plastnoten på £ 10 har lanserats i Skottland - men är inte lagligt betalningsmedel där(Bild: PA)



Under veckorna efter lanseringen av Bank of Englands nya sedel på £ 10 , har tre skotska utgivande banker släppt sina egna plasttennare.



Förra veckan utfärdade Clydesdale Bank den första skotska 10 -lappen av plast, med poeten Robert Burns på baksidan, med RBS som kommer att släppa sin egen nästa vecka och Bank of Scotland avrundar uppsättningen den 10 oktober.



Men fans av polymer sedlar kan ha problem norr om Hadrians vägg, eftersom inte bara de nya engelska sedlarna inte är lagligt betalningsmedel i Skottland - det visar sig att även de nya skotska sedlarna inte heller är. Det finns faktiskt absolut inga sedlar alls i Skottland som kvalificerar sig som lagligt betalningsmedel.

Läs mer

Ny tio pund sedel
När går gamla tenner ut? Kommer banker att acceptera gamla £ 10 -sedlar? Vår fullständiga guide till den nya £ 10 Hur den nya plasten på 10 £ är gjord

Verkligen? Inga sedlar för lagligt betalningsmedel?

Ja. En märklig egendom i det brittiska rättssystemet innebär att varken engelska eller skotska anteckningar - av någon valör - i Skottland kvalificerar sig som lagligt betalningsmedel.



HM Treasury ansvarar för att definiera vilka sedlar som har status 'lagligt betalningsmedel' i Storbritannien, förklarar kommittén för skotska bankirer .

alex sawyer priti patel

Skotska sedlar är inte Legal Tender, inte ens i Skottland. Faktum är att ingen sedel alls (inklusive Bank of England -sedlar!) Kvalificerar för termen & apos; lagligt betalningsmedel & apos; norr om gränsen.



Inte lagligt betalningsmedel någonstans (Bild: Bloomberg)

Berätta vad du tycker
Kommentera nedan

Men lagligt betalningsmedel är inte riktigt samma sak som olagligt.

Skotska sedlar är laglig valuta - dvs de är godkända av brittiska parlamentet, tillägger CSCB.

Bank of England påpekar att - även om det inte är lagligt betalningsmedel - finns det sju banker i Skottland och Nordirland som har tillstånd att utfärda sedlar som används i stor utsträckning.

Dessa sedlar utgör majoriteten av sedlarna i Skottland och Nordirland och lagstiftning är på plats för att säkerställa att sedelinnehavare har en liknande skyddsnivå som för Bank of England -sedlar, förklarar banken.

Läs mer

Värdefulla pengar - vad ska man se efter
24 mest eftersökta 1 mynt Mest värdefulla £ 5 -sedlar Den nya £ 10 -lappen Sällsynta 2 mynt

Hur är det med mynt?

Den goda nyheten är att mynt från Royal Mint behåller sin status som lagligt betalningsmedel norr om gränsen.

Den dåliga nyheten är att du kanske inte är medveten om hur begränsad myntets status för lagligt betalningsmedel är.

Enligt Royal Mint är mynt värda mindre än £ 1 endast lagligt betalningsmedel upp till en viss gräns.

Lagliga betalningsgränser för brittiska mynt

Källa: Royal Mint

joanna lumley plastikkirurgi

Mynt på 1 och 2 pund är lyckligtvis lagligt betalningsmedel upp till vilket belopp som helst.

Så även om du kanske inte får betala en parkeringsböter i slantar, kan du köpa ett hus med ett badkar med pundmynt om du vill - även om det skulle väga nästan två ton.

Problemet med & apos; lagligt betalningsmedel & apos;

Lagligt betalningsmedel i hela Storbritannien - så länge du håller dig till gränserna

Om du är orolig för butiker och mer vägrar dina nya (eller gamla) pengar kan du förmodligen slappna av.

Det beror på att medan uttrycket 'lagligt betalningsmedel' används mycket, betyder det faktiskt väldigt lite.

Till exempel är ditt bankkort verkligen inte lagligt betalningsmedel, men låter dig betala för saker - och detsamma gäller för kontroller, kontaktlösa enheter och mer.

claude arsenal fan tv

Lagligt betalningsmedel har en mycket smal och teknisk betydelse, som avser avveckling av skulder. Det betyder att om du står i skuld till någon kan du inte bli stämd för utebliven betalning om du erbjuder full betalning av dina skulder på lagligt betalningsmedel, Bank of England förklarar .

Det finns många acceptabla betalningsmetoder som inte är tekniskt lagliga betalningsmedel. Det är därför termen 'lagligt betalningsmedel' har liten användning i vanliga vardagliga transaktioner.

Det tillägger: Oavsett om du betalar med sedlar, mynt, betalkort eller något annat eftersom betalning är ett beslut mellan dig och den andra personen som är involverad i transaktionen.

Dessutom är butiker inte skyldiga att acceptera lagligt betalningsmedel. Om du lämnar en sedel på 50 £ för att betala för en banan i din lokala livsmedelsbutik har personalen rätt att välja att inte acceptera den. Likaså för alla andra sedlar - det handlar om diskretion.

Se Även: