Nya 95% borgenslån: 11 saker du behöver veta inklusive banker som erbjuder dem

Inteckningar

Ditt Horoskop För Imorgon

Finansdepartementet sa att systemet kommer att hjälpa

Finansdepartementet sa att systemet kommer att 'hjälpa till att göra bostadsägandet verklighet' för många hoppfulla köpare(Bild: Getty Images)



Fastighetsmarknaden kommer att få ytterligare ett lyft från och med idag när nya statskassor med 95% inteckning kommer in på marknaden i ansträngningar att göra ”generationshyra till generationsköp”.



Enligt det statliga garantisystemet kommer banker och byggföreningar att erbjuda bolån till låntagare med bara 5% deposition hos regeringen som garant om köparen inte betalar sina betalningar.



Kansler Rishi Sunak sa att systemet skulle ge långivarna det förtroende de behöver för att börja låna ut igen efter att ha gjort hundratals 95% -affärer under pandemin.

Han sa: 'Varje ny husägare och flyttare stöder jobb i hela bostadssektorn, men att spara för en tillräckligt stor insättning kan vara svårt, särskilt för förstagångsköpare.

Genom systemet kommer regeringen att återbetala 15% av bolånen till köpare - vilket tar det totala lånet till 95%

Genom systemet kommer regeringen att återbetala 15% av bolånen till köpare - vilket tar det totala lånet till 95% (Bild: Empics Entertainment)



'Genom att ge långivare möjlighet till statsgaranti på 95% inteckningar, kommer många fler produkter att bli tillgängliga, som stärker sektorn, skapar nya jobb och hjälper människor att uppnå sin dröm om att äga sitt eget hem.'

Så vad behöver du veta? Vi tittar närmare på schemat och hur det kan fungera för dig nedan.



1. Den är öppen för (nästan) alla

Även om systemet har pratats för förstagångsköpare, är det inte bara begränsat till dem som hoppas komma upp på stegen för första gången.

De nya borgenslånen kommer att vara tillgängliga för alla som köper en fastighet som kostar upp till 600 000 pund, såvida de inte investerar i köp-för-uthyrning eller andra bostäder.

Tanken är att stimulera marknaden, men att ge alla enkel tillgång till billiga bolån har sina egna problem - särskilt i en tid då priserna redan skakar på grund av stämpelskattesemestern.

Det betyder att fler människor kommer att gå uppför stegen snarare än bara de som går med - vilket effektivt skapar mer konkurrens för dem som behöver hjälp mest.

2. Hur det fungerar

Genom pantgarantisystemet kommer regeringen att erbjuda en delgaranti, i allmänhet 15%, för att kompensera långivare om låntagaren inte betalar tillbaka.

Det kommer att ge långivarna det förtroende de behöver för att täcka de återstående 95% av ett lån, förutsatt att köparen klarar alla överkomlighetskontroller.

Kort sagt kommer regeringen att kompensera bolåneinstitutet med upp till 15% vid återtagande.

Om en fastighet var värd 300 000 pund skulle långivaren erbjuda 80%och regeringen skulle fungera som garant för ytterligare 15%och ta det totala lånet till 95%. Köparen skulle då täcka de återstående 5%.

Om hemmet togs tillbaka skulle banken sedan få tillbaka 15% från regeringen.

3. Vem erbjuder det?

De flesta high street långivare kommer att vara en del av systemet - men det kommer att finnas strikta kriterier för att klara

De flesta high street långivare kommer att vara en del av systemet - men det kommer att finnas strikta kriterier för att klara (Bild: Bloomberg via Getty Images)

Lloyds, Santander, Barclays, HSBC och NatWest börjar erbjuda produkter den här veckan och Virgin Money kommer att göra det nästa månad.

Vissa långivare som Halifax, som är en del av Lloyds Banking Group, och Barclays har dock sagt att dessa produkter inte kommer att finnas tillgängliga för nybyggda fastigheter (mer om detta nedan).

Några av de nya bolåneräntorna är nära 4% för ett tvåårigt fast ränteavtal.

Till exempel kommer räntorna på NatWests nya bolån på 95% att börja med 3,9% - så det är viktigt att shoppa runt.

4. Det beror fortfarande på din inkomst

Medan många låntagare har råd att betala inteckningen för den genomsnittliga bolåneräntan, kommer de också att behöva klara ett inteckningstest för att få lånet.

Denna överkomlighetstest är inställd på att ha råd med en inteckning på 3% över den normala rörliga räntan som för närvarande är 3,6%.

Det betyder att en ny låntagare kan behöva ha råd med en 6,6% bolåneränta.

Lloyd Cochran, chef för bolån på NatWest, sa: ”En av de saker vi gör är att se till att kunden har råd med den räntan. Vi ser också till att ... kunden har råd med det lånet om räntorna skulle stiga. '

5. Vissa nybyggnationer är uteslutna

Det nya systemet är tillgängligt på fastigheter upp till 600 000 pund för förstagångsköpare och bostadsflyttare, men vissa banker har uteslutit nybyggnationer.

Det beror på att det finns stora bekymmer med att dessa fastigheter är överblåsta och faktiskt kan minska i värde.

Simon Gammon, förvaltningspartner för Knight Frank Finance, inteckningsmäklaren, sa att nybyggda fastigheter anses vara särskilt sårbara för prisfall.

Banker ser någon som köper ett helt nytt hem som någon som köper en helt ny bil-de betalar en premie för det faktum att ingen annan någonsin har ägt det, så när du får nycklarna är det värt mindre än du betalat för det, förklarade Gammon.

6. Det kommer att pågå till nästa jul

Regeringen sade att den avser att köra programmet från april 2021 till december 2022, men kommer att se över det fortsatta behovet av programmet mot det planerade slutdatumet.

tom angus stringtrosor och perfekt snogging

7. Du kan sluta betala för mycket-mycket

Det finns farhågor om att flytten kommer att driva upp huspriserna eftersom det ökar efterfrågan på bostäder men inte sätter mer utbud av bostäder i systemet.

Detta kommer med många stora problem.

Anneliese Dodds, Labour's Shadow Chancellor, berättade för Times Radio att inteckningssystemet på 95% bara kommer att hjälpa dem som redan kan se sig själva köpa en fastighet.

- Antalet människor som kommer att få hjälp av det nya systemet är väldigt, väldigt litet och det kan sluta med att höja bostadskostnaderna för alla andra, sa hon.

Vi har sett så lite från de konservativa för att öka utbudet av bostäder av god kvalitet - det är vad frågan egentligen handlar om - om vi kan få de verkligt prisvärda bostäderna producerade.

Det låneprogrammet, det behöver faktiskt inte gå mot de riktigt prisvärda bostäderna. Det behöver inte gå mot tillhandahållande av sociala hem, som jag sa riskerar det verkligen att pressa upp bostadskostnaderna överallt. I slutändan kommer det att bli mycket dåligt för generationshyran, snarare än en hjälp för generationshyran som premiärministern lovade.

8. Negativ egenkapitalvarning

Som vi har nämnt har huspriserna stigit - delvis på grund av regeringens stimulans. Men vad händer om de plötsligt tumlar?

Om du lånade 95% av vad du betalade för ett hus, så sjunker priserna med 20%, du kan sluta betala mer än vad du lånat - vilket tvingar dig till negativt eget kapital.

Det betyder att du faktiskt är skyldig mer än ditt hem är värt.

9. Shoppa runt

Banker tar också tillbaka sina egna 95% -affärer, så jämför priser - eftersom du kan hitta det billigare någon annanstans.

Halifax erbjuder en marginellt billigare tvåårig fix på (3,73%) än sina konkurrenter, även om den kommer med en avgift på 999 £.

NatWest erbjuder 3,9% utan avgift, medan Barclays har en avgiftsfri 3,99% tvåårig fix. I slutändan är det du vill ha det lägsta räntan under den längsta perioden - just nu erbjuder Natwest den billigaste femåriga fixen på 4,04% utan avgift.

På andra sidan spektrumet erbjuder TSB 4,69% i två år utanför planen - men det inkluderar nybyggnationer.

Mark Harris, verkställande direktör för inteckningsmäklaren SPF Private Clients, förklarar: Om man tittar på långsiktiga, femåriga korrigeringar, ligger de flesta produkterna som erbjuds inom 25 punkter från varandra, oavsett om det är statliga stöd eller inte. Coventry BS leder vägen med en femårig fix fixerad till 3,89 procent.

Köpare som har mer att betala i förskott kan också låsa in en ännu lägre skattesats.

Analysen säger att räntorna kan sänkas avsevärt, med så mycket som 0,75 procentenheter, för låntagare som kan sträcka sig till en insättning på 10%.

Medan priserna på 95% produkter ser mer konkurrenskraftiga ut när fler långivare kommer in på marknaden, är det värt att notera att om det finns ett alternativ att hitta ytterligare en 5% insättning, börjar priserna på 90% LTV från 3% för en tvåårig fix och 3,3% för en femårig fix, tillägger Harris.

Ekonomisexpert på Moneyfacts.co.uk Eleanor Williams rekommenderar låntagare att söka oberoende och professionell rådgivning när de letar efter en inteckning.

Hon sa: 'Den bästa inteckningen för deras förhållanden kommer att komma till mer än bara räntan ensam, och när man överväger en produkt är det viktigt att ta hänsyn till den totala, verkliga kostnaden för hela affären.

'Det innebär att balansera kostnader som eventuella avgifter, med eventuella incitamentspaket som låntagaren kan dra nytta av, mot den ursprungliga räntan.'

10. Endast de rikaste får £ 600k

Det beror fortfarande på din inkomst, och realistiskt sett är de människor som har råd med en inteckning på 600 000 pund inte de som kämpar mest

Det beror fortfarande på din inkomst, och realistiskt sett är de människor som har råd med en inteckning på 600 000 pund inte de som kämpar mest (Bild: Getty)

Kanslern sade att systemet kommer att erbjuda 95% inteckningar på bostäder värda upp till 600 000 pund - med en deposition på bara 30 000 pund.

Men det betyder inte att om du sparar 30 000 pund kommer du att kunna köpa ett hus på 600 000 pund direkt från fladdermusen.

De flesta bolånegivare ger dig bara ett lån värt fyra till fem gånger din årliga hushållsinkomst på grund av överkomliga regler. Så för att få en inteckning på 570 000 pund behöver du tjäna cirka 130 000 pund.

Det betyder att de största vinnarna av 5% -systemet kan hamna på högre inkomst - istället för att människor verkligen kämpar för att köpa ett hem.

Nigel Purves, VD för Wayhome, sa: 'Den rubricerade 95-procentiga inteckningspolitiken är politiskt skarp, men det är ett plåster på ett skott.

'Frågan om överkomliga priser för hyresgäster går mycket djupare än depositionen. Bostadslånegivare beräknar sin utlåning genom att multiplicera hushållens inkomst - och med det genomsnittliga huspriset i England på knappt 325 000 pund betyder det att du behöver en rejäl hushållsinkomst för att få en inteckning på 95% för att ha råd att köpa den.

'Om regeringen verkligen är engagerad i att göra Generationshyran till Generation Buy måste den tillsammans med fastighetsbranschen öka medvetenheten om innovativa sätt att hjälpa människor att ta sitt första steg mot husstegen.'

11. Vilken annan hjälp finns tillgänglig?

Schemat är ett av ett antal flexibla alternativ för bostadsägande.

theo älskar ön flickvän

Dessa inkluderar hjälp med att köpa, delat ägande och First Homes Scheme.

Help to Buy erbjuder ett aktielån på upp till 40% på ditt hem - utan ränta de första 5 åren. Det är kopplat till genomsnittliga huspriser i ditt område.

Med delat ägande kan du köpa in aktier från 10% - som du sedan kan & trappa upp & apos; i steg.

First Homes-systemet är en ny policy som ger rabatterade bostäder till förstagångsköpare i England som annars inte skulle ha råd med en.

Mer specifikt, enligt detta system, kommer förstagångsköpare att kunna köpa ett nybyggt hem i sitt samhälle till en rabatt på 30% av marknadspriset. Programmet lanseras senare i år.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Se Även: