Modervårdspresentkort, återbetalningar och byten - dina rättigheter när kedjan går sönder

Modervård

Ditt Horoskop För Imorgon

Modervård

(Bild: Getty)



Modervård har officiellt kollapsat och skickade chockvågor genom high street bara några veckor före jul.



Kedjan, som meddelade att den sålde sin brittiska arm på måndagsmorgonen, har överlämnats till konsultjätten Pricewaterhouse Coopers med stängning av butiker för att börja omedelbart.



x factor sångare dör

Även om återförsäljaren fortsätter att handla som vanligt för närvarande kan kunderna stå utanför kassan över presentkort och återbetalningar som kan upphöra att gälla.

Detta kan också inkludera webbplatsbeställningar - vilket gör att tusentals kunder har utestående köp i limbo.

'Mothercare's kollaps är desto mer oroande eftersom otaliga föräldrar över hela landet kommer att ha fått kuponger och presentkort av vänner och familj', säger James Walker, grundare av webbplatsen för konsumenträttigheter. Resolver.co.uk .



'Jag kan inte betona detta nog: spendera dem nu. Om Mothercare går in i administrationen är chansen stor att de är värdelösa.

'Eftersom pengar vanligtvis återbetalas till kortet för den person som betalade för kupongerna, tala med den som köpte dem för dig. Misslyckas det, gå ner till affären och spendera dem.



Har du påverkats av Mothercare's kollaps? Hör av dig: emma.mubodh@NEWSAM.co.uk

Presentkortsinnehavare rekommenderas att agera nu (Bild: PA)

Om du hoppas kunna dra nytta av den eventuella nedläggningen av försäljningen, varnas kunderna för att betala på plast - i motsats till kontanter.

'Undvik att betala kontant, check eller direktöverföring. Du har inga rättigheter att återkalla dina pengar om detta händer. Fråga alltid företag som ber om betalningar på det här sättet och inte betalar om du inte har råd att förlora det.

sångare i texas

Återbetalningar och byten accepteras fortfarande i alla butiker - men detta kan också förändras nu när Mothercare har lagt sig.

'Om du har köpt något som inte fungerar men återförsäljaren går sönder måste du gå till tillverkaren för att se om du kan få en reparation, ersättning eller återbetalning,' sa Walker.

'Om du inte har fått dina varor, be om en' återbetalning 'från din kortleverantör snarast.

'Om du är orolig att du har sytts av en osäker återförsäljare, prata med din lokala Trading Standards -ansvariga - de är baserade på rådets kontor. De kan meddela dig om det finns ett större problem och kan undersöka verksamheten om de tror att det finns anledning till oro.

Vad händer med din beställning när ett företag kollapsar?

Du har rättigheter efter att ett företag har kollapsat - det är bara en mer komplicerad process (Bild: PA -arkiv/PA -bilder)

Läs mer

Topp pengar historier
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Du kan aldrig garantera att ett företag inte går i konkurs, men här är Resolvers tips om vad du ska göra om ett företag kollapsar med dina pengar:

Återkrav

Först och främst, ring din bank och be dem att 'ta tillbaka' dina pengar. Förklara att detta är brådskande och att verksamheten går in på administration.

Återkrav är ett avtal mellan kortleverantörer och kan användas på betalningar som görs med betalkort eller kreditkort. Din bank bör försöka få tillbaka pengarna så snart som möjligt.

Men om administratörerna har stängt företagets konton kan det vara för sent.

Så dröja inte. Om din kortleverantör gör ett misstag eller inte återkallar dina kontanter kan du göra ett formellt klagomål via Resolver.

Om du betalat med kreditkort

Du har massor av lagstadgat skydd om du betalar för varor eller tjänster med ett kreditkort.

Det finns en fin lag som heter Consumer Credit Act som säger att om du betalar för saker på ett kort som kostar över £ 100 och mindre än £ 30 000 kan du kräva tillbaka pengarna från kortleverantören.

Du behöver inte ens ha lagt hela beloppet på kortet så länge insättningen faller inom gränserna. Detta är känt som att göra ett krav under 'avsnitt 75'.

chris tarrant sharon osbourne

Om du betalat med betalkort

Det är inte en laglig rättighet, men kortleverantörerna kör ett system som kallas & apos; chargeback & apos; vilket innebär att du kanske kan be dem att återkalla dina pengar om det finns ett problem.

Men agera snabbt. Om ett företag går i konkurs kan det vara för sent. Att använda elektroniska pengatjänster som PayPal ger dig också vissa rättigheter, men läs reglerna för tvistlösning först.

Se Även: