Miljoner i 'förlorad' pensionsgenerering är närmare seger efter åldersbestämning

Statlig Pension

Ditt Horoskop För Imorgon

Waspi -kampanjen hävdar att miljoner kvinnor inte var ordentligt informerade om förändringar i ålderspensionspensionen

Waspi -kampanjen hävdar att miljoner kvinnor inte var ordentligt informerade om förändringar i ålderspensionspensionen(Bild: PA)



Miljontals äldre kvinnor är ett steg närmare att få ersättning efter det att det regerades att regeringen var för långsam när det gäller att kommunicera förändringar i den statliga pensionsåldern.



Parlaments- och hälsovårdsombudsmannens (PHSO) utslag markerar en viktig seger för kampanjen WASPI (Women Against State Pension Oequality).



Ombudsmannen kommer dock inte att kunna återbetala förlorade pensioner och de drabbade kvinnorna kan fortfarande inte få sin statspension tidigare än den nuvarande lagen tillåter.

PHSO hade undersökt hur regeringen lät kvinnor födda på 1950 -talet veta att deras pensionsålder skulle stiga från 60 till 66 år.

1995 års pensionslag utjämnade den statliga pensionsåldern för män och kvinnor.



WASPI -kampanjer säger att många kvinnor tvingades till fattigdom eftersom de inte var ordentligt informerade om förändringarna

WASPI -kampanjer säger att många kvinnor tvingades till fattigdom eftersom de inte var ordentligt informerade om förändringarna (Bild: Daily Star, , Daily Express)

I sin dom fann ombudsmannen att avdelningen för arbete och pensioner (DWP) misslyckades med att agera tillräckligt snabbt när den visste att en betydande andel kvinnor inte var medvetna om förändringarna.



Många kvinnor sa att de inte var medvetna om förändringarna och upplevde betydande ekonomiska förluster och känslomässiga bekymmer som ett resultat, fastslog ombudsmannen.

Frågan är kärnan i WASPI -kampanjen, som säger att cirka 3,8 miljoner kvinnor drabbas.

Ombudsmannen sa att dess utredning kommer att fortsätta att överväga effekterna av dessa misslyckanden.

PHSO tillhandahåller en klagomålstjänst för frågor om NHS i England och brittiska regeringsavdelningar.

Amanda Amroliwala, vd för parlamentarikern och hälsovårdsombudsmannen, sa: 'Efter en detaljerad undersökning har vi funnit att DWP inte lyckades agera tillräckligt snabbt när det visste att en betydande andel kvinnor inte var medvetna om förändringar i deras statliga pensionsålder. Den borde ha skrivit till de drabbade kvinnorna minst 28 månader tidigare än den gjorde.

'Vi kommer nu att överväga effekterna av dessa misslyckanden och vilka åtgärder som bör vidtas för att åtgärda dem.'

Angela Madden, som är ordförande för WASPI -kampanjen, sa: ”Resultaten förstärker vad vi tyvärr visste hela tiden; att DWP underlåtit att informera 3,8 miljoner 1950-talsfödda kvinnor på ett adekvat sätt om att deras ålderspensionsålder skulle öka.

- Dessa kvinnor har väntat på ersättning i många år. Vi kan inte vänta längre. Vi uppmanar regeringen att komma överens om en rättvis och adekvat kompensation snarare än att låta det som har blivit en ond cirkel av regeringens passivitet fortsätta. '

En talesperson för DWP sa: ”Både högsta domstolen och hovrätten har stött DWP: s handlingar, under successiva regeringar som går tillbaka till 1995, och Högsta domstolen vägrade kärandena att överklaga.

'I ett steg mot jämställdhet beslutades det för mer än 25 år sedan att göra folkpensionsåldern densamma för män och kvinnor.'

Se Även: