Martin Lewis avslöjar varför förbetalda energimätare är en rip-off och hur du kan minska dina räkningar

Spara Pengar

Ditt Horoskop För Imorgon

Elnyckelmätare

Många kunder på förskottsbetalningsmätare betalar en fattigdomspremie, säger Martin(Bild: Alamy)



Du betalar massivt över oddsen om du har en energiförskottsmätare påfyllt online eller med nyckel eller kort. Och det är en nationell skam.



I åratal har vi hört tjur från energiföretag och politiker om förbättringar. Men många av samhällets fattigaste tvingas fortfarande till dessa tullar och betalar en fattigdomspremie.



Nu, medan det långt ifrån är idealiskt, tillåter två billiga korrigeringar åtminstone många att spara en bit.

Någon med vanlig användning betalar i genomsnitt 1 140 £ per år med ett stort företag. Den nya billigaste tariffen från iSupply är £ 1 020 för samma användning och priset är fast för ett år, så priset kan inte stiga inom det.

För att låsa in ett pris längre kan du fixa med EDF till oktober 2017 till £ 1040. Med båda måste du fylla på gas via kort och el via nyckel.



motorcykel visar Storbritannien 2014

Eftersom priset varierar beroende på var du bor och vad du använder, besök en ofgem.gov.uk godkänd jämförelsesajt för att kontrollera om det är billigast.

Ännu bättre, gå via min cheapenergyclub.co.uk för att göra detta och växlare får också 30 £ med två bränslen cashback, vilket ökar den typiska besparingen till £ 150.



Och om du tror att du inte kan göra detta för att du hyr - har du fel.

peter andre mystisk tjej

Om du betalar energiräkningen direkt får du byta taxa - dock inte mätartypen. Även om du är i energiskuld, så länge det inte är mer än £ 500, kan du byta.

Mycket större besparingar, bokstavligen £ 100s mer, är möjliga om du får byta till en fakturerad mätare.

Fullständig information om det på mse.me/ditchprepaymeter . Men även då finns det frågor ...

F: Ska jag montera en British Gas smartmätare? Kommer det att orsaka problem om jag vill byta leverantör? Sharon

Martin säger: British Gas har rullat ut smarta mätare till många av sina kunder. Dessa visar dig exakt vad du använder och skickar automatiskt mätaravläsningar till din energileverantör, så att du inte behöver.

Att ha en hindrar inte att du släpper leverantören, men du kan förlora smartmätarfunktionen om du gör det.

Jag har en smygande misstanke om att det är en anledning till att det rullar ut dem snabbare än andra företag - innan tekniken är kompatibel med andra.

Så det är som ett extra incitament att hålla dig från att byta från den gamla monopolleverantören British Gas - Storbritanniens största leverantör.

Men jag kanske bara är cynisk.

Läs mer: Martin Lewis säger att få ett lån är som att gå på drag - gör dig själv attraktiv

Minst beskattnings sätt för inteckningslös mamma att hålla sonen bosatt

F: Jag har en investeringsfastighet som tar slut på sin inteckning. Min son och hans sambo bor där och betalar hyra. Jag vill att han ska stanna där och behålla platsen i mitt namn men jag har fått veta att han fortfarande kommer att behöva betala marknadshyra eller köpa den till marknadsvärde.

Det verkar som att jag inte kan ge det till honom eller skriva över det. Jag känner att det kommer att ligga på mina axlar resten av mitt liv och göra redovisningen. Vad ska jag göra? Elizabeth

Martin säger: Du kan göra vad du vill med huset. Den enda frågan är skattekonsekvenserna (tack till farbror Tony från revisorerna Tesciuba Ltd för att du dubbelkollat ​​detta). Dina alternativ är:

  • Du behåller huset tills du dör och han bor där hyresfritt.

Inga problem och inga konton behövs - du kan helt enkelt inte få skattelättnader för reparationer.

För arvsskatt, när du dör, eftersom du äger huset, skulle det fortfarande vara helt föremål för arvsskatt om du är tillräckligt rik.

sas den som vågar vinner brorsan
  • Du ger huset till din son nu.

Återigen, inga problem, och du kan ge honom det för ingenting om du vill. Du kommer att betala kapitalvinstskatt på den vinst du har gjort baserat på marknadsräntan vid tidpunkten för överföringen - inte vad han betalar för den.

Vinsten är vad den är värd nu, minus vad den var värd när du köpte den. De första 11 100 £ är skattefria, utöver det betalar du 18% om du är en grundläggande skattskyldig eller 28% om du är högre. Om du lever mer än sju år efter att du har gett bort det är det befriat från arvsskatt.

Se till att Mr och Mrs inte missar

F: Jag ansökte framgångsrikt om äktenskapsskattebidrag i mars. De skickade mig skattekoder 2015/16 och 2016/17 med överföringen av bidraget på. Har jag rätt till rabatt för det senaste beskattningsåret? Om så är fallet, hur ansöker jag? Elisabeth

Martin säger: Äktenskapsskattebidraget började i april 2015 och är tillgängligt för alla gifta par och civila partner som är under 81 år, där den ena är icke-skattskyldig och den andra betalar med grundsatsen på 20%.

Den icke-skattskyldige kan sedan flytta 1 100 £ av sitt skattefria bidrag till skattebetalaren-så att de nu har 1 100 £ extra skattefria inkomster, värda 220 £. Se mse.me/marriagetax för fullständig information.

När du ansökte i slutet av förra skatteåret ändrades din skattekod för att sprida de extra kontanterna under de två sista månaderna. Årets bidrag fördelas över hela beskattningsåret. Så kolla dina lönesedlar för att se om ditt hemtagning ökade i mars och prata med ditt företags löneavdelning om inte.

För dem som ansöker nu, om du också var berättigad förra året kan du i efterhand ansöka om det (så totalt 432 £ kommer din väg). Ansök online på gov.uk/marriage-allowance, eller ring 0300 200 3300 så bör du få en check på förra årets belopp.

Har du en fråga till Martin Lewis?

Maila SundayNEWSAM@moneysavingexpert.com eller tweeta @MartinSLewis med hashtaggen #SunNEWSAM.

stoppa brexit man betalade

För mer råd om hur du sparar pengar besök moneysavingexpert.com

Se Även: