Martin Lewis utfärdar varning om 'hypade upp' 5% depositioner

Inteckningar

Ditt Horoskop För Imorgon

Martin Lewis har utfärdat en varning om inteckningsgarantisystemet

Martin Lewis har utfärdat en varning om inteckningsgarantisystemet(Bild: PA)



Martin Lewis har varnat husköpare för att vara medvetna om hyped upp 5% deposition intäkter som kanske inte är bättre för låntagare.



Det kommer efter den nya regeringen med stöd inteckningsgarantisystem öppnade den här veckan, i ett lyft för dem som vill komma på fastighetsstegen.



Systemet innebär att köpare lånar 95% av fastighetsvärdet för sitt nya hem, vilket innebär att de behöver en 5% deposition, där regeringen fungerar som garant om köparen inte betalar.

Kansler Rishi Sunak sa att incitamentet skulle ge långivarna det förtroende de behöver för att börja låna ut igen.

Men Martin har uppmanat husköpare att inte automatiskt gå på en inteckning bara för att det är en del av systemet - och han förklarade hur du kan spara pengar om du har råd med en större insättning.



Skriver i veckan PengarSparandeExpert nyhetsbrev, sa Martin att några av långivarna som erbjuder 5% insättningsinteckningar genom systemet hypar upp det och kanske inte har bättre räntor för låntagare.

Den pengarbesparande guruen slutade med att ropa ut någon långivare i synnerhet men uppmanade husköpare att göra sin forskning först.



Kommer du att köpa en fastighet genom inteckningsgarantisystemet? Låt oss veta: spegel. money.saving@NEWSAM.co.uk

Inteckning

Det nya inteckningsgarantisystemet öppnade i veckan och husköpare köper en fastighet med 5% deposition (Bild: Getty Images)

Han sa: Gynnar inte en inteckning bara för att det är en del av systemet.

MGS erbjuder långivare säkerhet så att de kan erbjuda fler bolån, men de är inte bättre för låntagare - så välj enbart utifrån vilket som erbjuder de bästa villkoren.

marie lise volpeliere pierrot

Martin uppmanade husköpare att driva på en större insättning om du har råd, eftersom avgifterna vanligtvis är mindre.

Det betyder också att dina återbetalningar blir mindre varje månad, eftersom du har lånat mindre.

Som ett exempel säger MSE att någon som köper en fastighet på 150 000 pund med 5% deposition och en affär med 3,69% och 600 pundavgift normalt skulle betala 9 050 pund per år för sitt hem.

Men om samma person hade en 10% insättning och en affär med en 2,99% ränta och £ 1000 avgift, skulle den årliga kostnaden gå ner till £ 8 200.

Martin tillade: Som en grov regel, för varje fem procentenheters extra insättning du har, blir bolånen billigare tills du har en 40% insättning (60% LTV).

MSE -grundaren förklarade också hur 5% insättningar inte är nya på marknaden och har funnits i åratal, så inte varje 95% inteckning som du ser kommer att backas upp av regeringen.

tommy coopers son död

Hundratals av dessa typer av affärer drogs bort från marknaden under coronakrisens höjdpunkt men ett stort antal börjar nu återvända - vanligtvis för dem med de bästa kreditbetyg och finanshistoria.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Vilka långivare har 5% insättningsavtal enligt systemet?

Du bör notera att din inkomst och ekonomiska historia fortfarande kommer att beaktas om du går för ett bolåneavtal enligt garantisystemet.

Låntagare vill också vara medvetna om eventuella extra avgifter som du kan behöva betala för att ta ett inteckning - varav några kan spridas över affärens löptid.

Nedan följer några av de billigaste erbjudanden som för närvarande finns tillgängliga, enligt Moneyfacts.co.uk .

Lloyds Bank: Priserna varierar från 3,73% till 4,20% i en blandning av tvååriga och femåriga erbjudanden.

NatWest och Royal Bank of Scotland: Tvååriga fasta affärer med en ränta på 3,90% och en femårsavtal med en ränta på 4,04%.

Barclays : Tvåårig fast affär med en ränta på 3,99% och en femårig fix med en ränta på 4,09%.

Halifax: Priserna sträcker sig från 3,73% till 4,20% för 16 tvååriga och femåriga erbjudanden.

HSBC: Priser från 3,99% till 4,49% för tvååriga och femåriga korrigeringar.

Santander: Banken har en tvåårig tracker samt tre och fem års fast ränteavtal som sträcker sig från 3,99% till 4,09%.

Se Även: